Rodno budžetiranje uvodi se u budžetski proces

Od ove godine u ceo budžetski proces biće uvedeno rodno budžetiranje, najavila je posebna savetnica potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, Branka Drašković.

Posebna savetnica potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, Branka Drašković kaže da se od ove godine uvodi rodno budžetiranje u ceo budžetski proces.

"Ovo je jedan istorijski zaista značajan trenutak", istakla je Draškovićeva na
pauzi Treće nacionalne konferencije ženske parlamentarne mreže za odbornice iz lokalnih samouprava.

Kako je rekla, od ove godine predsednica Koordinacionog tela Zorana Mihajlović i ministar finansija Dušan Vujović su za 28 budžetskih institucija potpisali pismo preporuke da se uključe u proces rodno odgovornog budžetiranja.

"Rodno odgovoran budžet je važan, to nije budžet koji je posebno za žene i muškarce, to nije budžet u kome se novac deli pola na jedne pola na druge, već se vodi računa da budžetska sredstva budu u skladu sa potrebama građana i građanki ovog društva", istakla je Branka Drašković.

Kao primer navela je Užice gde je, dok je, najveći deo sredstava uglavnom išao stočarstvu bilo više muškaraca, a da se kasnije kada je deo orjentisan na poljoprivredu, ukjučilo mnogo više žena.

"Na tom primeru prikazano je koliko je uvođenje rodno odgovornog budžetiranja značajno za rodnu ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena", rekla je Draškovićeva.

Navodi da Koordinaciono telo ima ideju da se pre svega bori i podstiče rodnu ravnopravnost, a u okviru toga i bori protiv nasilja nad ženama i za njihovo ekonomsko osnaživanje.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 03. nov 2015, 20:10) - anonymous [neregistrovani]

Opaaa

Ja jedva cekam da vidim to.

(utorak, 03. nov 2015, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Da li se poverenica, ministarka Mihajlovic bore samo za rodnu ravnoprovnost zena a ne i muskaraca

Interesatno da povernica nije reagovala na one kredite preko banke Inteze uz pomoc EBRD za koje mogu da konkurisu samo zene preduzetnice a ne i muskarci preduzetnici. Zar to nije rodna neravnporavnost i disrkiminacija musakraca, a tek tim povodm izjava dirkekorke banke gde se hvali kako je 70 % zaposlenih u banici cine zene. Da ne pricamo o nejednakom broju muskaraca sudija u sudstuv Srbije tj da je vecina sudija zenskog pola, o tome da u 90 % oglasa u nekim oblasitma trgovinik, administraicji se traze samo radnice...