Vlada i EBRD potpisali Memorandum o razumevanju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti potpisali su Memorandum o razumevanju, kojim će započeti zajedničku inicijativu za razvoj investicione klime, podršku razvoju privatnog sektora i promovisanje dobrog upravljanja u Srbiji. Memorandum sa EBRD danas najvažnija vest za Srbiju, kaže Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da od EBRD očekuje podršku za razvoj privatnog sektora, završetak privatizacije, unapređenje i transparentnost javnih nabavki, restruktuiranje javnih preduzeća i za izgradnju infrastrukurnih objekata, prenosi Tanjug.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su ministri privrede Željko Sertić, finansija Dušan Vujović, energetike i rudarstva Aleksandar Antić, saobraćaja, građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović, guverner NBS Jorgovanka Tabakovioć, ministar pravde Nikola Selaković.

U delegaciji EBRD su tom prilikom bili i direktor banke za Zapadni Balkan Holger Muent, direktor za Srbiju Daniel Berg, kao i glavni politički savetnik EBRD Oleg Levitin.

Premijer Aleksandar Vučić kaže da će Memorandum o razumevanju, koji je potpisan sa EBRD, u mnogome pomoći u upravljanju privatnim i javnim preduzećima, ističući da je saradnja sa tom institucijom jedna od najvažnijih stvari za Srbiju.

Izrazivši zadovoljstvo što su predstavnici EBRD u Beogradu, premijer je rekao da to važna vest za Srbiju, primetivši da je ta organizacija veoma zadovoljna saradnjom sa Srbijom.

"Ovim Memorandumom očekujemo pomoć i podršku u upravljanju privatnim i državnim preduzećima, kako da podignemo transparentnost i efikasnost u procesu privatizacije i kako da ga sprovedemo do kraja", naveo je Vučić.

S predstavnicima EBRD razgovaralo se o tome kako podstaći razvoj malog i srednjeg biznisa, naveo je premijer, uveren da će dogovor uskoro biti postignut, te da će to biti "pravi bum za naše ljude".

"Želimo da sve više naših ljudi učestvuje u biznisu, a za to imamo podršku EBRD", kazao je premijer.

Podrška EBRD-a postoji i za rešavanje najtežih slučajeva poput "RTB Bora" i "Galenike", ali i za proces privatizacije u bankarskom sektoru, za unapređenje postupka javnih nabavki, da ne budemo, kako je rekao, zaglavljeni u tim procesima.

"Od EBRD očekujemo i pomoć za razvoj infrastrukturnih projekata", dodao je Vučić, podsetivši da EBRD pomaže u velikoj meri u restruktuiranju javnih preduzeća.

Objasnio je Vlada Srbija sa EBRD razgovara o ključnim i stručnim reformskim zahvatima koji su neophodni da bismo obezbedili rast u godinama pred nama.

Srbija je, kako je konstatovao EBRD, dosta uradila na investicionom ambijentu, a ako oni to kažu to znači da smo nešto radili, uveren je Vučić za koga Memorandum predstavlja veliku šansu Srbije.

Istovremeno, međutim, on je poručio da posvećenost vlade ekonomskom razvoju Srbije ne sme biti odvučena na sporedne probleme, naveo da ćemo takve probleme rešvati što je brže moguće kako bismo se posvetili ekonomskim temama i ponovio da je potpisivanje Memoranduma sa EBRD danas najvažnija vest za Srbiju.

Tokom dvodnevne posete Srbiji predsednik EBRD se sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Od početka poslovanje u Srbiji, EBRD je investirala više od 3,9 milijardi evra u više od 188 projekata i to u finansijski sektor, industriju, trgovinu, agrobiznis, energetiku i infrastrukturu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво