Čitaj mi!

Projekat UNDP-a za veću zastupljenost biomase

UNDP je ove godine za Srbiju izdvojio 1,6 miliona dolara za gradnju postrojenja za biomasu. Iz UNDP-a poručuju da pomažu lokalnim samoupravama da privuku investitore i olakšaju im ulaganja u biomasu. Kažu, više će raditi i sa bankama kako bi pospešili kreditiranje takvih postrojenja.

U narednih 15 godina, svet znatno mora da poveća udeo energije iz obnovljivih izvora i udvostruči energetsku efikasnost – to je samo deo ciljeva Održivog razvoja koje će već u septembru usvojiti Generalna skupština Ujedinjenih nacija. UNDP-u sa Vladom Srbije već je započeo četvorogodišnji Projekat većeg iskorišćenja biomase u energetici Srbije, vredan 3,2 miliona dolara.

Za gradnju osam postrojenja na biomasu za kombinovanu proizvodnju struje i toplotne energije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Globalni fond za životnu sredinu, ove godine Srbiji daju 1,6 miliona dolara bespovratnih sredstava. Javni poziv investitorima, koji je raspisalo Ministarstvo energetike, otvoren je do 15. oktobra.

Maja Majetić, menadžer za energetiku UNDP-a u Srbiji, kaže da će bolje biti vrednovani oni projekti gde se ulaganje vrši u nerazvijene opštine.

"Bolje će biti rangirani projekti koji već sada imaju predugovore o isporuci toplotne energije, odnosno kod kojih se iz projektne dokumentacije vidi da će toplotna energija biti korišćena u nekom tehnološkom procesu", kaže Majetićeva.

Srbija ima ogromne resurse za korišćenje biomase. U ukupnom potencijalu obnovljive energije udeo biomase je čak 61 odsto, a u energetskom bilansu zemlje, njena zastupljenost je 10,5 procenata.

To nije mali udeo, ali ta biomasa uglavnom se koristi kao ogrevno drvo za grejanje domaćinstava, što nije ni efikasno ni dobro. Cilj ovog projekta i jeste da se u budućnosti više koristi otpadna biomasa pre svega iz poljoprivredne proizvodnje.

Iz UNDP-a poručuju da pomažu lokalnim samoupravama da privuku investitore i olakšaju im ulaganja u biomasu. Kažu, više će raditi sa bankama kako bi pospešili kreditiranje takvih postrojenja.

"Mi ćemo pokušati da iniciramo još jedan investicioni ciklus tako što ćemo sledeće godine raspisati javni poziv za dodelu sredstava za izradu projektno-tehničke dokumentacije za još 12 sličnih postrojenja", kaže Maja Majetić.

Ministar energetike Aleksandar Antić očekuje da u nekoj perspektivi ti veliki projekti iz biomase obezbede da čitavi sistemi daljinskog grejanja u pojedinim gradovima, pre svega u istočnoj Srbiji, budu vezani za korišćenje biomase umesto dosadašnjeg mazuta.

U Srbiji je sve više fabrika koje proizvode pelet i briket, a više od polovine se izveze u zemlje Evropske unije za grejanje. Uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, Privredna komora Srbije uskoro će omogućiti i elektronsku trgovinu biomasom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 22. avg 2015, 20:31) - anonymous [neregistrovani]

biomasa je potencijal

To je dobar posao jer energija biomase je mnogo jeftinija...vece koriscenje ostataka od biljaka sa njiva moze biti i besplatna sirovina a racun za grejanje mnogo nizi...hvala UN sto inicira gradnju takvih postrojenja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">