Čitaj mi!

Srbija izvozi oružje u 60 zemalja, koji su joj aduti

Vlada bi uskoro trebalo da razmatra novi Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme koji će omogućiti strane investicije u tom sektoru. Trenutno se izvozi roba u više od 60 zemalja. Polovinu ukupnog izvoza ostvaruje "Prvi partizan" u Užicu.

Srpske fabrike naoružanja i vojne opreme od prošle godine redovno plaćaju porez, a stare poreske dugove država će rešiti kroz konverziju duga u državni kapital.

Čak 98 odsto proizvodnje užičke fabrike municije "Prvi partizan" se izvozi, a polovina izvoza odlazi na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

"Pored tri najveće američke firme 'Federal', 'Remington' i 'Vinčester', mi smo upali u grupu kao četvrti, jedina strana firma na američkom tržištu koja se može pohvaliti dobrim plasmanom i dobrim kvalitetom", kaže direktor marketinga "Prvog partizana" Slobodan Stanić.

I druge fabrike više od 90 odsto proizvoda rade za svetsko tržište. U 2012. godini ugovoreno je 460 miliona dolara izvoza, a prošle godine 755 miliona dolara.

"Najveći spoljnotrgovinski partner, odnosno uvoznik robe namenske industrije, jesu Sjedinjene Države, tradicionalno iz godine u godinu, zatim je tu Kenija, Bangladeš, Irak, Alžir", ukazao je državni sekretar Ministarstva trgovine Stevan Nikčević i dodao da se najviše izvozi municija malih, srednjih i velikih kalibara.

Pored municije, izvozni aduti su haubica "nora", raketni sistem "bumbar", školski avion "lasta", bespilotne letelice "vrabac" i "pegaz". Jedan od ambicioznijih je ugovor sa Emiratima, vredan 200 miliona evra o razvoju i proizvodnji rakete "alas".

"'Alas' je u završnoj fazi, izvršena su probna gađanja prošle nedelje, prikazali smo to našim partnerima iz Emirata i polako idemo ka privođenju tog projekta kraju", rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić.

S druge strane, fabrike namenske industrije opterećuju nagomilani poreski dugovi. Na listi najvećih dužnika su kragujevačka "Zastava oružje" i valjevski "Krušik".

"Ministarstvo odbrane radi intenzivno, zajedno sa fabrikama namenske, na tome da se izvrši konverzija tog starog duga u kapital Republike Srbije u tim preduzećima i da onda možemo da ih oslobodimo tih dugova i da krenu dalje da pozitivno posluju", rekao je ministar Gašić.

General-major Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane, kaže da je na dnevnom redu novi zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme koji će omogućiti ambijent da se pojave strane direktne investicije u sektor namenske industrije, kako bi postojeća preduzeća mogla da nađu zainteresovane partnere za osnivanje zajedničkih preduzeća u Srbiji, a gde bi strani partner mogao da bude većinski vlasnik što sada nije dozvoljeno.

Za preduzeća vojne industrije, koja su u većinskom državnom vlasništvu, novi zakon predviđa mogućnost privatizacije dela tih kompanija i to do 49 odsto kapitala.

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. jun 2015, 11:57) - anonymous [neregistrovani]

prodaja suvereniteta Srbije

privatizacija vojne industrije u rukama stranaca i tajkuna kao i prodaja privrednih resursa i zemlje je ravno izdaji zemlje.

(ponedeljak, 22. jun 2015, 09:37) - anonymous [neregistrovani]

Samo zato sto je jeftino.

....ne zanosite se sa nekim kvalitetom. Sve sto dodje sa Balkana to je samo zato sto je budzasto.

(ponedeljak, 22. jun 2015, 08:09) - anonymous [neregistrovani]

Uvek samverovao...

...u nasu pamet.Nadam se da jos ima pametnih ljudi.Kako doticnog sa cinovima nije sramota da uopste pominje prodaju vojnih tj drzavnih fabrika?

(ponedeljak, 22. jun 2015, 07:54) - ser.Zile [neregistrovani]

..

poreski dug ce pretvoriti u drzavni kapital, pa cekaj drzavnu firmu koja je 100% u vlasnistvu drzave, pretvorice u 120% drzavnu firmu. kako? zar nije bolje resenje za stari dug dajte nasoj vojsci opremu, oruje, municiju.

(ponedeljak, 22. jun 2015, 02:15) - anonymous [neregistrovani]

Nije jasno.

Nije mi jasno sto se ovi podaci ovako javno publikuju.
Sto nam treba da se javno hvalisemo kad je to trn u oku
nasim neprijateljima. Tako smo se nekad hvalisali kako smo treca vojna sila u Evropi i na sta smo spali.

(ponedeljak, 22. jun 2015, 00:15) - anonymous [neregistrovani]

HS

""Pored tri najveće američke firme 'Federal', 'Remington' i 'Vinčester', mi smo upali u grupu kao četvrti, jedina strana firma na američkom tržištu koja se može pohvaliti dobrim plasmanom i dobrim kvalitetom", kaže direktor marketinga "Prvog partizana" Slobodan Stanić."
Ovo jednostavno nije istina jer HS Produkt je daleko ispred tako da PP nije tamo jedina strana firma koja se može pohvaliti nečime.

(ponedeljak, 22. jun 2015, 00:11) - Stavra [neregistrovani]

Zrnić

Kakva privatizacija strancima odbrambene industrije? Molim reakciju po službenoj dužnosti. Sa ovakvim kadrovima možemo samo da istaknemo belu zastavu.

(nedelja, 21. jun 2015, 23:30) - anonymous [neregistrovani]

Voeleo bih

da izvozimo zdravu hranu umesto orudja za ubijanje.

(nedelja, 21. jun 2015, 21:48) - anonymous [neregistrovani]

Чиме се будала поноси, тога се паметан...

Само луд човек би продао своју војну индустрију странцима. Узми кредит, уложи га у производњу, пласирај производ и наплати. Кад вратиш кредит остаће ти фабрика, производ и купци.
Није ми јасно како странци то могу, а наша држава не може? Или неће? Или мора да неће?

(nedelja, 21. jun 2015, 20:47) - Световид [neregistrovani]

Одлични потези, прилику не пропуштати!

Одбрамбена индустрија се показала флексибилна, и прави извоз, што је добра вест!
Конверзија дугова у Државно власништво је одличан потез, тај метод треба применити и у неким индустријским предузећима, и груписати их ...

Војска и Управа за одбрамбене технологије можда да размотри и груписање неких одбрамбених држ. предузећа у једно под капом војног ТРЗ-а(ТРЗ+Слобода+МБ...), и да се синергично крене у развој ових производа и извоза и да се покрене тај крај!