Čitaj mi!

Tanjug: Struja poskupljuje 15 odsto

Cena struje u Srbiji biće povećana za 15 odsto, saznaje Tanjug u sedištu Međunarodnog monetarnog fonda. O tome koliki bi mogli da budu novi računi, u Vladi se još razgovara. Konačnu odluku doneće Vlada na sednici u četvrtak.

Vlada bi trebalo da usvoji izveštaj o svemu što se desilo u srpskim finansijama i ekonomiji u prva tri meseca da bi ga dostavila Međunarodnom monetarnom fondu. U njemu bi mogla da bude i odluka o poskupljenju struje. MMF je tražio 15 odsto još 1. aprila, što podizanjem cene, što uvođenjem takse. Vlada je uspela da odluku odloži do ovog meseca, do usvajanja plana o restrukturiranju Elektroprivrede.

"To su odluke koje se odnose na ispunjenje stvari koje će ući u memorandum", navodi ministar finansija Dušan Vujović, koji očekuje odluku na sednici Vlade i da će resorni ministar Aleksandar Antić izaći u javnost sa konkretnim podacima.

Za razliku od ministra finansija, koji kaže da predlog već postoji, ministar energetike naglašava da je cena struje tema o kojoj će se još pričati.

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da će se u narednim danima razgovarati o ceni struje. "O tome još razgovaramo i pokušavamo da te korekcije u interesu građana budu najmanje moguće", ističe Antić.

Vlada Srbije bi, prema nezvaničnim najavama, na sednici u četvrtak trebalo da razmatra predlog o poskupljenju električne energije, koji će potom dostaviti Agenciji za energetiku.

U EPS-u kažu da poskupljenje od nadležne Agencije za energetiku još nisu tražili. Podsećaju da je prema Zakonu o zaštiti potrošača potrebno da prođe 30 dana od najave poskupljenja do primene novih cena, pa skuplje kilovate ne treba očekivati pre prvog avgusta. Razlog za to je i što gotovo nikada struja nije poskupela na pola meseca, jer bi to otežalo obračun. Zanimljivo je i da je poslednje poskupljenje od nepunih 11 odsto bilo pre dve godine, baš 1. avgusta.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 10. jun 2015, 08:18) - anonymous [neregistrovani]

Beogradjanka

Struja ce da poskupi samo za narod kao sto poskupljuju i komunalije, gas, porezi i ostalo, da bi zasticeni koji nista od toga ne placaju mogli i dalje da ne placaju. Samo citajte stampu ko sve duguje enormne svote.

(sreda, 10. jun 2015, 02:19) - Petrar [neregistrovani]

Zasto nas MMF uslovljava

Kada bi mi samo neko pojasnio Zasto nas MMF uslovljava visom cenom struje i kakve veze cena struje ima sa MMF-om. Zar da nam oni formiraju cene, to je van zdravog razuma. Svuda u svetu se tezi da cene proizvoda budu nize i konkurentne. Ovo je direktno usmereno protiv interesa Srbije.

(sreda, 10. jun 2015, 00:52) - anonymous [neregistrovani]

Bankrot Srbije pre Grcke

Nas su prevarili i zaduzili za 24 milijarde evra duga.Taj dug moze da se razduzi samo ako bi svi radili besplatno u narednih 10 godina,a ovo za umanjenje plata i penzija za 10% i 75 % umanjnjenje socijalnih davanja je veoma smesno.Nikakve pare niti strane investicije ne mogu nama da pomognu vec samo bogatima da budu jos bogatiji.I ovo za poskupljenje struje dokazuje nemamo sansi da se odupremo MMF i svetskoj banki.To je obicno koprcanje,a tuzilastvo nam je nesposobno da osudi tajkune i kriminalce i da im nacionalizuje pokradeno!!!

(utorak, 09. jun 2015, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

таксе и накнаде

Прво укините разноразне бесмислене таксе и накнаде у рачуну за струју, па онда повећајте цену за 15% и испоштоваћете и захтеве ММФ-а и стандард грађана.

(utorak, 09. jun 2015, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

katastrofa

Važno je da je gospodin premijer Vučić oborio plate svim zaposlenima u zdravstvu za 10%, a evo sad će da nam poskupi struju za 15% što automatski znači da će sve ostalo da poskupi zbog poskupljenja struje i standard će nam biti praktično uništen. Radim u zdravstvu za bednih 290 eura mesečno. Šta mi preostaje. Neću više smeti da kuvam na struju da se kupam sa toplom vodom jer mi bojler troši struju,a ne mogu da se hranim u skupštinskom restoranu za male pare kao većina poslanika i vlade. Ovo je sramota. Neka nam bar vrate naših 10% plate. Priče da imamo najeftiniji kilovat struje u regionu možda stoje ali stoji i to da imamo najmanje prosečne plate. Izuzetak je možda jedino Makedonija.

(utorak, 09. jun 2015, 18:52) - Zoin Mihailo [neregistrovani]

MMF

MMF ne zna sa kim ima posla.
Hteli su da nam povećaju cenu struje pre dva meseca,
Mi smo rekli odlučno - ne.
Cena struje će biti povećana od sledećeg meseca.
Kako smo ih uplašili.

(utorak, 09. jun 2015, 18:34) - Elektrodistributivni šok [neregistrovani]

Za neupućene


Dakle, nije se samo vaš račun za struju povećao nego i svi vaši izdaci!.

(utorak, 09. jun 2015, 18:34) - anonymous [neregistrovani]

alo!!

A plate i penzije??? 

(utorak, 09. jun 2015, 18:16) - anonymous [neregistrovani]

Gazi...

Pa odakle vam pravo vise da dizete cene, svake godine po nekoliko poskupljenje!?!?!