Čitaj mi!

Kada jeftina hrana postane preskupa za privredu

Kriza u Ukrajini brine i srpske stočare. Zbog smanjene tražnje, evropski viškovi se slivaju u srpske prodavnice, što odgovara potrošačima, ali uništava proizvođače. Neki već protestuju i prete blokadom puteva. Ministarstvo poljoprivrede traži rešenje.

Ivan Mirković iz sela Tabanovići kod Šapca gaji svinje godinama, od toga živi, ali sada ga muči neizvesnost – kome će i po kojoj ceni da ih proda.

"Mene košta oko 170 dinara kilogram, na svakom krmetu gubimo po 4.000-5.000. I 2007. kad smo blokirali mostove bila je bolje situacija, gorivo je bilo jeftinije, repromaterijal, a cena je bila viša nego sada. Ovo je katastrofa, tragedija i ovako više neće moći, ja rešavam da smanjujem", kaže Mirković.

Stočari od Vlade traže hitan otkup mesa, mleka i tovljenika, zabranu uvoz mleka, mesa i žive stoke i izmenu pravilnika o prometu i korišćenju žive stoke i mesa.

Samo u Mačvi je, prema nekim procenama, oko 50.000 tovljenika koji čekaju kupca.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže da postoji deo radne grupe koji se bavi procenama potrebnih sredstava za otkup svinja koje Direkcija za robne rezerve u ovom trenutku može da otkupi.

"Naravno, mogući način isplate – jedna od metoda, varijanta je i da se za otkupljene tovne svinje obezbedi merkantilni kukuruz", navela je ministarka.

Stočari čekaju konkretniju ponudu.

"To su priče za televiziju, od toga nema ništa, daj bože da bude nešto, ali meni trebaju pare", rekao je Mirković.

Stručnjake raduje vest da se od 15. marta vraćaju zaštitne carine na uvoz prasadi. Ali, upozoravaju da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne menja bez debelog obrazloženja.

Agrarni analitičar Milan Prostran rekao je da se ubuduće moraju praviti dugoročni, kvalitetni ugovori kao jedino rešenje između proizvođa i klaničara.

"Mora se više uraditi i na stvaranju zadruga koje bi primarno štitile proizvođače", naveo je Prostran.

Da bi srpski farmer bio produktivan kao evropski, trebaju mu i evropski uslovi.

"Sa kamatnim stopama čak i regresiranim 7-8 odsto, mi ne možemo na zelenu granu sa evropskim farmerima koji uživaju kredite 1-2 posto za kratkoročne kredite i 0,05 za dugoročne", naveo je Prostran.

Srbija je živela od debelih svinja, debelih volova i suvih šljiva. Sada stočari čekaju da vide za koga će se država zauzeti – za potrošače kojima niska cena mesa i mleka odgovara ili za domaće proizvođače koji prete da će isprazniti štale.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 11. mar 2015, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

Bojkot

Trebalo bi na svakom proizvodu, pa i na mesu u mesari, da se zna odakle dolazi.
Predlazem da bojkotujemo strane proizvode pa makar oni bili i jeftiniji - i da kupujemo iskljucivo domace prehrambene proizvode.

(sreda, 11. mar 2015, 07:49) - Nix [neregistrovani]

To je

rezultat potpisivanja svakog papira koji je bilo kome iz vlasti poturen od starane EU. Ko zna šta su sve potpisivali i to polako izlazi na videlo. Nikada nećemo ući u EU ali posledice te proevropske propagande će nas mnogo koštati.

(sreda, 11. mar 2015, 04:44) - anonymous [neregistrovani]

zastita

kad su ugrozeni interesi farmera iz EU ,tada EU brzo nadje resenje i ne obazire se na nikakve Sprazume.

(sreda, 11. mar 2015, 01:14) - Rade [neregistrovani]

Brzina

Zasto vlada toliko dugo ceka da uvede zastitne mere?

(utorak, 10. mar 2015, 23:30) - anonymous [neregistrovani]

Чари...

...слободне трговине.