Čitaj mi!

Antić: "Tamnava" suva u februaru

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže za RTS da će kop "Tamnava" biti suv tokom februara i da će osposobljavanjem mehanizacije biti stvoreni uslovi za veću proizvodnju na kopu.

Aleksandar Antić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je do ovog trenutka izvučeno oko 145 miliona kubnih metara vode i da je ostalo da se ispumpa još nešto više od 20 odsto vode.

Od ukupnih količina vode koje su bile na kopu "Veliki crnjani" i "Tamnava", mi smo ispumpali preko 90 procenata vode, rekao je Antić. 

Kako kaže, ispumpavanje još uvek obavlja firma "Južna Bačka", koja je dobila tender, kao i "Kolubara" koja će na kraju finalizirati posao. Očekuje da u februaru posao na ispumpavanju bude završen.

"Kao što smo rekli da će u decembru početi eksploatacija uglja, danas kažem da će tamnavski kop biti suv tokom februara meseca. Kako spuštamo nivo vode, krećemo u realizaciju i rehabilitaciju poplavljenih mašina. Nabavka delova je izvršena, oni stižu i kako budemo ispumpavali vodu, tako ćemo proizvodnju struje vraćati u normalu", dodao je ministar.

Ministar rudarstva i energetike ponovio je da je kompletan posao u vezi sa raspisivanjem tendera za ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava – zapadno polje" obavljen potpuno regularno i uz poštovanje propisa.

Očekuje da izjava iz Svetske banke, koja je finansirala taj projekat, zatvori priču o tome da je bilo propusta.

"Vlada Srbije je sve vreme bila apsolutno uverena u ispravnost procedure. Nijednog trenutka nismo ostavljali mogućnost da je tu bilo propusta... Od samog početka, od samog poplavnog talasa i prve posete ljudi iz Svetske banke, mi smo sve vreme kordinirali sve aktivnosti u energetskom sektoru sa Svetskom banku", rekao je Antić.

Istakao je da je svaka procedura prošla kroz ozbiljan monitoring međunarodnih institucija.

"U svakoj fazi, svakom dokumentu, imali smo korespondenciju sa Svetskom bankom koja nije imala nijednu primedbu. Verujem da su njihove izjave dodatna potvrda onoga što mi mesecima i danima tvrdimo – da smo se u celom procesu sanacija poplave ponašali odgovorno vodeći računa o svakom dinaru naših građana", dodao je Antić.

Komentarišući izjavu ministara policije Nebojše Stefanovića koji je zamerio SPS-u, a posebno njemu kao ministru energetike, da u ovom sporu nisu odbranili stav Vlade, Antić je rekao da je on odmah reagovao i da očigledno ministar Stefanović nije video podatke Ministarstva energetike, pre nego što je dao izjavu.

"Proteklih nekoliko meseci ja i moje ministarstvo nosili smo sve te aktivnosti. Ja sam nekoliko desetina puta bio na kopovima i kada je BIRN to objavio, mi smo odmah izašli sa podacima... Očigledno da sa ministrom nije bilo dobre koordinacije", rekao je Antić.

Kako kaže, najbitnije je da iza svega toga ostaje dobar rezultat, kao deo timskog rada.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 13. jan 2015, 12:03) - anonymous [neregistrovani]

Tamnava

Zasto se ministar policije bavi pitanjima energetike valjda je to posao premijera a ne njega. Ocito da bi svi da se mesaju u sve a to vodi samo u sukobe unutar vlada. Nine za djabe Predsednik SNS-a sazvao skupstinu SNA-a i Glavnog odbora jer i unutr samog SNS-a ima prepucavanja. Svi clanovi vlade posebno ministri treba maksimum svojih angazovanja usredsrede na resavanje problema u svojim ministarstvima.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">