Čitaj mi!

Primarne teme – rast i privatni sektor

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da su pred Srbijom u sledeće tri godine primarne dve teme, a to je rast i ono što je najvažnije – pomoći, obučiti i ubediti građane da je budućnost u privatnom sektoru. Vlada sutra o predlogu budžeta, ističe ministar privrede Dušan Vujović.

Govoreći na konferenciji Američke privredne komore, premijer Aleksandar Vučić rekao je da je cilj pokazati građanima da je budućnost u privatnom sektoru, biznisu i u tome koliko ćemo kompanija osnovati, a ne u uhlebljenju u javnom sektoru.

Kako je rekao, namerno koristi reč "uhlebljenje" istakavši da je sa takvom praksom završeno, da se ne traži posao nego samo radno mesto, kao i sa praksom da se od banke uzme 100 miliona, da se 30 ubaci u budžet, a 70 nestane.

"Bez rasta privrednog sektora i preduzetništva nećemo imati dugoročne rezultate i stoga će Vlada doneti mehanizme da ubedi i objasni ljudima na koji način da osnuju svoj posao, zaposle nove, prošire proizvodnju", rekao je Vučić.

Ljudi treba da znaju, kaže premijer, da osnivanjem svojih kompanija mogu da rade i zarade mnogo više nego u bilo kom delu javnog sektora.

Kao primer je naveo neke ministre koji, kako je rekao, kažu da su im zarade male, da je pritisak veliki, a da im on na to poručuje da slobodno mogu da izađu iz Vlade, kao i njihovi šefovi kabineta i pomoćnici i da idu na tržište.

Vučić je dodao da posle takvog njegovog odgovora prestaju razgovori na tu temu objasnivši da kada tržišni mehanizam treba da se primeni, svi od toga beže.

"Ukoliko ne bude nekih stvari na koje se ne može uticati kao što su bile poplave ove godine, siguran sam da će krajem 2016. i u 2017. javni dug koji sada raste – biti zaustavljen i biti okrenut u suprotnom smeru", rekao je premijer.

U narednom periodu, dodao je, moramo se pozabaviti i velikim deficitom u lokalnim samoupravama navodeći da je na primer u Beogradu nasleđen deficit od više od 20 odsto.

Prema njegovim rečima, taj deficit će ove godine biti prepolovljen, a dogodine će biti smanjen za 6,5 odsto.

Istakao je da baš i nije normalno da se time hvalimo, ali da je to u svakom slučaju tri puta manji deficit nego što je bio.

Rekao je da Srbija čvrsto korača putem reformi, da je sprovela najteže mere do sada, da se one nastavljaju i da se od njih ne odustaje. Kaže i da Srbija na tom putu ne traži ničije sažaljenje.

"Idemo ka EU, ali ne rušimo svoje odnose sa tradicionalnim prijateljima", poručio je Vučić.

Zakon o inspekciji do kraja 2014. u skupštini 

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički rekla je da će se zakon o inspekcijskom sistemu naći u skupštini do kraja godine, kao i da će taj zakon smanjiti prostor za sivu ekonomiju.

Udovički, koja je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, rekla je da to ministarstvo još veći značaj pridaje reformi javne uprave.

"Najvažnije je da sprovodimo zakone koje donosimo, a za to su nam potrebni instrumenti", rekla je Udovički na konferenciji koju je organizovala Američka privredna komora.

Udovički je rekla da zakon o inspekcijskom nadzoru zahteva od službenika da razmišlja o cilju, a opšti cilj je, kako kaže, da pospešimo privredni rast. "Službenici moraju da pomognu se dostigne taj cilj", rekla je Udovički.

Ona je navela da je Upravna inspekcija dobila ovlašćenja da kažnjava one koji ne sprovode ovaj zakon.

Udovički je rekla da će stupanje zakona na snagu biti veliki test za sve jer on zahteva promenu načina razmišljanja pojedinih inspekcija i naglasila da na vrhu svakog ministarstva postoji politička volja da se ovaj zakon sprovede.

"Resursi za njegovo sprovođenje u velikoj meri postoje", rekla je potpredsednica vlade i najavila donatorsku konferenciju u 2015. godini za obezbeđivanje sredstava za informatičko opremanje celog sistema.

Američke kompanije planiraju nova radna mesta

Gotovo polovina članica Američke privredne komore u Srbiji planira da u naredne dve godine zapošljava nove radnike, pokazalo je istraživanje ove organizacije.

Američki privrednici izmerili su prolazno vreme srpskoj ekonomiji - slikovito je vide kao iscrpljenog trkača.

"Ali zna da ga deonica, najvažnija, tek čeka. I u tom smislu ima i malo sažaljenja i nije lako nastaviti u odlučujućoj, poslednjoj deonici kada svi zajedno treba da napravimo dobar rezultat", kaže Maja Piščević iz Američke privredne komore.

Dobar rezultat je što 47 odsto kompanija članica Američke privredne komore u naredne dve godine planira novo zapošljavanje. Broj zaposlenih ne planira da menja 43 odsto, a svega 10 odsto planira otpuštanja.

Očekuju veću predvidivost i manje sive ekonomije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 01. feb 2015, 23:15) - anonymous [neregistrovani]

paulo koeljo

..."neprijatelja je najlakse razoruzati ako ga uverimo da smo na njegovoj strani"

(četvrtak, 11. dec 2014, 00:59) - anonymous [neregistrovani]

Nema ubedjivanja

Mene g.Vucicu necete ubediti ni u sta zivo sto postoji u ovoj zemlji. Zao mi je,ali me zivot naucio na sve najgore.Od kada znam za sebe tesko zivim.SDosta mi je !

(utorak, 09. dec 2014, 19:30) - anonymous [neregistrovani]

prevareni

e da je samo korupcija...obecali su da ce zastiti privatni sektor ali od toga nista,sverc u porasrtu,siva ekonomija u porastu,nelojalna konkurencija,carina kriminalna,inspekcija jos gora,domaci proizvodjaci u problemima a gospoda nas svaki dan opterecuje EU,juznim tokom,kosovom,umesto da se sredjuje stanje u drzavi,pa najlakse je povecati porez ,akcize,osiguranje i dr namete

(utorak, 09. dec 2014, 17:23) - genius [neregistrovani]

Korupcija

Od privatnog biznisa nema ništa dok se nivo korupcije ne smanji. Pošten čovek ne može da izdrži konkurenciju sa kriminalcima - neko ko radi i zarađuje ne može protiv onih koji uzimaju milione kredita koje nikada ni ne misle da vraćaju (uz zaštitu na najvišem nivou)!
Kada država bude sposobna da zaštiti poštene građane, a kazni prevarante - tada će privatni sektor da procveta. Do tada - ili u beli svet (ko sme i može) ili "uhlebljenje".