Sindikati protiv smanjenja plata u prosveti

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije zatražili su da se na obrazovanje ne odnosi najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da sindikati ne prihvataju nikakvo smanjenje plata u prosveti, jer su plate ionako ispod republičkog proseka, a oko 15.000 zaposlenih u obrazovanju je na minimalcu, javlja Beta.

Pavlović je rekao da je prosečna zarada u prosveti oko 43.000 dinara, a da taj prosek popravljaju plate u visokom obrazovanju, pošto, kako je naveo, u srednjim i osnovnim školama zarade ne premašuju 40.000 dinara.

Navodi da je kao jedan od zahteva sindikata i da ukoliko smanjenje plata bude neminovno, Vlada precizira koliko će ono trajati.

"Zahtevamo da potpišemo protokol u kojem ćemo definisati vreme smanjenja plata, jer ozbiljna država mora da ima opcije kolikio će koja mera da traje", rekao je Pavlović.

Ponavlja da će se tek nakon što Vlada zvanično saopšti mere štednje, sindikat izjasniti o daljim koracima i mogućem štrajku.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković smatra da problemi u ovrazovanju ne leže u prosvetnim radnicima, već u korupciji, pre svega, među direktorima škola.

"Javna je tajna da radno mesto u prosveti košta od 5.000 do 10.000 evra", rekao je Brajović.

Sindikati se, između ostalog, zalažu i za smanjenje administracije u školama, transparentnost zapošljavanja, kao i da liste viškova budu objavljene na sajtovima školskih uprava.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво