Sindikati protiv smanjenja plata u prosveti

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije zatražili su da se na obrazovanje ne odnosi najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da sindikati ne prihvataju nikakvo smanjenje plata u prosveti, jer su plate ionako ispod republičkog proseka, a oko 15.000 zaposlenih u obrazovanju je na minimalcu, javlja Beta.

Pavlović je rekao da je prosečna zarada u prosveti oko 43.000 dinara, a da taj prosek popravljaju plate u visokom obrazovanju, pošto, kako je naveo, u srednjim i osnovnim školama zarade ne premašuju 40.000 dinara.

Navodi da je kao jedan od zahteva sindikata i da ukoliko smanjenje plata bude neminovno, Vlada precizira koliko će ono trajati.

"Zahtevamo da potpišemo protokol u kojem ćemo definisati vreme smanjenja plata, jer ozbiljna država mora da ima opcije kolikio će koja mera da traje", rekao je Pavlović.

Ponavlja da će se tek nakon što Vlada zvanično saopšti mere štednje, sindikat izjasniti o daljim koracima i mogućem štrajku.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković smatra da problemi u ovrazovanju ne leže u prosvetnim radnicima, već u korupciji, pre svega, među direktorima škola.

"Javna je tajna da radno mesto u prosveti košta od 5.000 do 10.000 evra", rekao je Brajović.

Sindikati se, između ostalog, zalažu i za smanjenje administracije u školama, transparentnost zapošljavanja, kao i da liste viškova budu objavljene na sajtovima školskih uprava.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 16. sep 2014, 15:12) - anonymous [neregistrovani]

molba

Sindikati ne treba da dozvole smanjenje plata vec da traze od vlade da racionalizuje drzavu. Ako ne zna neka pogleda nama po mnogo cemu slicnu Austriju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">