Čitaj mi!

Kako "ozeleniti" srpsku energetiku

Srbija do kraja godine mora da poveća udeo obnovljivih izvora energije sa 21,2 na 27 procenata. Od toga, smatraju stručnjaci, dva odsto može da se odnosi na biomasu. Računa se i na gradnju "Đerdapa 3", ali nove kilovate struje najpre ćemo dobiti iz malih hidroelektrana.

Otvoriti tržište gasa i struje i više koristiti zelenu energiju - glavni su energetski zadaci Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Vodni potencijal, za Srbiju je energetsko blago. U budućnosti se računa na gradnju "Đerdapa 3", ali nove kilovate struje najpre ćemo dobiti iz malih hidroelektrana, jer je u protekle dve godine Ministarstvo enegetike dalo čak 350 lokacija za njihovu gradnju.

Konačno se spremaju i projekti za korišćenje ogromnog potencijala podzemnih i termalnih voda.

"Primer Beograda da tu sigurno dvadesetak procenata od ukupnog broja potrošača može kao baznu energiju koristiti geotermalnu", kaže Dejan Milenić, šef Centra za obnovljive vodne energetske resurse

Taj procenat, kaže, može biti u gradovima koji su u dolinama velikih reka - Zapadne i Velike Morave, Dunava, Save, Drine.

Očekuje se i više solarne, a posebno energije iz vetra. NIS u Plandištu gradi prvi vetropark, a za dve-tri godine treba da se zavrte vetrenjače i drugih investitora na još pet lokacija, investicije ukupno vredne 700 miliona evra.

Američka kompanija "Kontinental Vind" priprema gradnju vetroparka u Kovinu.

Ana Brnabić iz Srpskog udruženja za energiju vetra kaže da je u ugovoru sa izvođačima radova za rok postavljen 14. oktobar.

"Ali to će zavisiti, od toka, ako se do kraja jula usvoji Ugovor o otkupu električne energije i novi Zakon o energetici. Kako smo čuli u ekspozeu premijera, energetika će biti prioritet, mi smo obratili pažnju na ono što je on govorio", rekla je Brnabićeva.

Računa se i na biomasu čiji je udeo u eneregtskom bilansu zemlje sada 12 odsto, i to iz šumskog potencijala. U ukupnoj potrošnji samo naftnih derivata mora da bude 10 odsto biogoriva.

"Najveće povećanje možemo da očekujemo u proizvodnji poljoprivrednih kultura koje će doprineti i proizvodnji biogoriva jer je to naša najveća obaveza, najteže ispunjiva obaveza prema zahtevima EU", rekao je Miloš Banjac sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Objašnjava da dva od ukupno 5,8 odsto, koliko treba da se uveća udeo obnovljive energije, može da se odnosi na biomasu.

U planu je i upravljanje komunalnim otpadom, gde leži ogromna energija. Dnevno se u zemlji baci oko 5.000 tona smeća, odnosno 50 miliona evra godišnje, što znači da lokalne samouprave treba da grade kapacitete za preradu otpada.

Jovanka Arsić Karišić iz Centralnoevropskog foruma za razvoj (CEDEF) kaže da u Nemačkoj ima šest hiljada takvih postrojenja.

"U Beču imamo u samom centru grada čak pet postrojenja koja se bave termičkom preradom otpada iz čega se dobija toplotna i električna energija. Mi u Srbiji nemamo još nijedno takvo postrojenje", kaže Arsić Karišić.

U Vladi su, kažu, otvoreni za sve projekte. Investitorima obećavaju olakšana ulaganja, bez zakonodavnih i administrativnih barijera.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 05. maj 2014, 18:50) - Stefan Garovic Danielsson iceviking3@hotmail.com [neregistrovani]

@Inženjer bivši

U potpunosti se slazem sa "Inženjer bivši". Ja sam pri kraju inzenjerskih master studija u Kopenhagenu na smeru Ekologija i energetika. Prema tome imam veliko teorijsko iskustvo i ogroman interes da se nesto ozbiljno uradi za Srbiju. Mogucnosti su velike, pocev od onoga sto je naveo Inženjer bivši, da se termoelektrane prikljuce na centralno grejanje (iskoriscenje energije je mnogo vece pri kombinovanoj proizvodnji struje i toplote). Zatim da se zgrade saniraju izolacijom a struja da se koristi za kvalitetnije svrhe. Molim vas da potrazite pojam Industrijska Ekologija. To je buducnost.

Svi zainteresovani su dobrodosli da mi pisu na iceviking3@hotmail.com

(ponedeljak, 05. maj 2014, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

Ulazi na Yug

Kursumliska Banja se voda pusi vec godinama i leti i zimi sa Tom parom se moze prizvodi zalena struja .

(ponedeljak, 05. maj 2014, 10:59) - anonymous [neregistrovani]

EPS-u treba postena uprava

Apsolutno ste u pravu! U EPS-u vlada opsta korupcija, koja se, kroz naduvane cene, prevaljuje na ledja potrosaca. Zasto ne objavite koliko je krivicnih prijava stiglo, anonimno (dakle, od zaposlenih, koji sunajbolje upuceni) doduse, za Kolubaru i TE Obrenovac? I sta se desilo s njima? nista! Zasto Srbija ohrabruje Italijane da investiraju u hidroelektrane u Srbiji, odakle ce se struja isporucivati Italiji? Zato sto u Italiji postoji zabrana izgradnje hidroelektrana iz ekoloskih razloga! Da li je to buducnost Srbije - pretvaranje zemlje u potrosacko djubriste i sirovinsko-energetsku bazu Evropske Unije? To jos ne shvataju (ili ne zele da shvate, iz svog licnog koristoljublja!) samo ovdasnji politicari!

(ponedeljak, 05. maj 2014, 10:55) - Dragan Stanković [neregistrovani]

Sve je stvar računice

Sve informacije o energetici su nepotpune, a sve je stvar računice. Šta se više isplati: praviti nove energetske kapacitete ili popravljati stare radi uštede. Ili oba paralelno! Koliko novca a koliki efekti. Ovako se svi mi neobavešteni trkamo da kažemo šta je bolje... Treba dati računicu: koliko novca, koliki efekti i za koje vreme.
Godinama čekam da se neko oglasi o geotermalnim izvorima Srbije. Nezvanične informacije kažu da su mogućnosti ogromne! Ima li procena kolike su? Da li stvarno Srbija celom površinom leži na toplim izvorima?

(ponedeljak, 05. maj 2014, 10:40) - anonymous [neregistrovani]

Dragi moji..

prvo obnovite sve dalekovode koji rasipaju struju, a sto gradjani placaju, zbog svoje zastarelosti, dotrajalosti ili potpunog nefunkcionisanja. Sve to gradjani placaju. I kad se izgrade silne elektrane i obnovljivi izvori, nista ne vredi kad su prenosnici van funkcionisanja (ovo se pogotovo odnosi na zabacene krajeve Srbije). To vam je kao kad nasminkate babu i vicete da je devojka a nije jer godine cine svoje!!!

(ponedeljak, 05. maj 2014, 10:39) - Далибор [neregistrovani]

ЕПС

ЕПС треба да буде носилац ове приче и да има пројектни биро за обновљиве изворе. Ако у ЕПС-у нема кадрова да се реализују пројекти, онда нека отпусте оне који не знају и запосле оне који знају!

(ponedeljak, 05. maj 2014, 09:22) - anonymous [neregistrovani]

Ekologija i isplatljivost

Mislim da Srbija a i RS treba da se pokusira najvise na vodenu energiju. To treba iskoristiti samo u pravoj meri. Solarna energija , takodje. Vetrenjace nisu isplatljive , nikako za nase podrucje, jer vetrovi su slabi i neravnomerni.

(ponedeljak, 05. maj 2014, 08:55) - Inženjer bivši [neregistrovani]

Nema strategije!

Ova nastojanja da se "ozeleni energija" svakako su dobro došla. Međutim, to je samo deo onoga što Srbija treba uraditi. Pre svega neophodna je štednja na svim nivoima. Grejemo se na struju, a to je najneracionalniji način grejanja i tu se, u uslovima kada većina kuća nije ni omalterisana, troši dosta struje. Sa druge strane, termoelektrane u Obrenovcu ispuštaju velike količine tople vode i greju Savu, a mi smo, pre nekoliko godina (verovatno pod uticajem raznih lobija), odustali od projekta za dovođenje tople vode kojom bi se grejao Beograd. Svi ovi, a i drugi potezi su posledica nedostatka ozbiljne strategije energetskog razvoja.

(ponedeljak, 05. maj 2014, 08:37) - anonymous [neregistrovani]

Понуда

Шта држава нуди као помоћ да пређемо на зелену енергију у овој ситуацији кад једва преживљавамо, немамо довољно ни за живот а камоли да у нешто улажемо, одакле ?

(nedelja, 04. maj 2014, 21:20) - anonymous [neregistrovani]

EU

Kada vecina zemalja EU bude dostigla nivo zelene energije ondak nasi politicari ce moci da pricaju da moramo primeniti EU standarde.Sto se tice bio goriva EU je napravila korak unazad a mi cemo se praviti pametni da izvozimo bio gorivo.Geo termalna energija bi bila pogodna za grejanje stanova a u nekim regionima za ratarsku proizvodnju i tako prodavati jevtinije proizvode nego Holandija koja mora da kupi energiju za grejanje plastenika (staklenih basta).Sto se tice vetroparkova sacekajmo da se ekonomski oporavimo i gradimo ih iz sopstvenih srestava a ne da nam stranci okupiraju teritoije.