Privrednici u raljama taksi

Osim ekonomske krize i različitih poreza, privrednike u Srbiji opterećuju i parafiskalni nameti. U poslednjem popisu, koji su uradili NALED i Kancelarija za saradnju s civilnim društvom, USAID, identifikovano je gotovo 400 neporeskih nameta.

Privrednici često ne znaju šta sve plaćaju ni da li su izmirili sva neporeska dugovanja. 

Koliko različiti nameti opterećuju privatni sektor pokazuju primeri iz Kraljeva. Na spisku onoga što mora da se plati su fiskalni i parafiskalni nameti pa privrednici moraju da štede u svom dvorištu.

Rade Janjić iz kraljevačke firme "Radijator inžinjering" kaže da je u prošlom mesecu morao da smanji radno vreme za pet sati.

"Izvoz još nije počeo kao što se radi od avugsta do kraja godine i morao sam da sredim radno vreme", objašnjava Janjić-

Osim poreza privrednici u Srbiji plaćaju 384 taksi, od kojih su čak dve trećine, odnosno 247 parafiskalni nameti, što znači da za njih od države ne dobijaju povratnu uslugu ili njihova vrednost ne odgovara plaćenom iznosu.

Do spiska svojih parafiskalnih obaveza dužnici ne stižu jednostavno.

Često tek kad zatvaraju firmu saznaju da nisu izmirili obavezu, kaže Milan Stefanović iz USAID-ovog tima za regulatorne reforme u privredi.

Problem je, kaže, što nije sve uređeno zakonom, već podzakonskim aktima, što je važno kod investicionog planiranja koje traje više godina i kad se pojavljuju novi nameti.

Privrednicima je na raspolaganju informacioni registar parafiskalnih nameta iz 2012, godine, a u pripremi je novi u koji bi trebalo da budu uključene promene u prethodne dve godine.

Ipak, stručnjaci kažu da bi značajno bilo da dobijemo registar koji bi imao javni karakter.

"Treba primeniti zakon koji sadrži dobra rešenja i treba pojačati kapacitete i nadzorna ovlašćenja organa i dosledno sprovesti da se za jednu uslugu plaća jedna taksa, a ne kao da sada da se zovu naknade, takse za istu uslugu", kaže Stefanović.

Pre dve godine evidentirano je 371 neporesko davanje. U međuvremenu, država je ukinula 71 namet sa ove liste, ali su prethodne godine, boljom evidencijom registrovana 84 nameta koja tada nisu popisana.

Uprkos najavama iz Vlade da će se ići ka finansijskom rasterećivanju privrede, za poslednje dve godine uvedeno je devet novih nameta.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. apr 2014, 15:41) - anonymous [neregistrovani]

Takse

Treba da postoji samo jedna taksa a to je -porez. Sve ostalo je na privredniku.

(ponedeljak, 21. apr 2014, 15:33) - anonymous [neregistrovani]

Haos u Srbiji!

Samo je na TV sve med i mleko. Niti država zna koliko je dužna na kraju svake godine, a narod to mora da zna, jer već l4 godina nema završnog računa, niti čovek zna koliko je dužan i gde mu sve preti opasnos od sopstvene države.

(ponedeljak, 21. apr 2014, 08:10) - anonymous [neregistrovani]

kom

Ovako prosto ne ide.Paradoksalno, ali istinito je to da je privatnom sektoru bilo lakše za poslovanje u vreme Ante Markovića nego danas.

(nedelja, 20. apr 2014, 09:08) - Nemanja [neregistrovani]

Vucic

Gdje je sad Vucic i Dacic da se slikaju i kazu koju, kada se govori o nametima.
Znaju se slikati s Japancem kojem je ukraden bicikl, kad dodju Šeici i dr...

(nedelja, 20. apr 2014, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

Nasa drzava

Ko se topi hvata se za penu. Tako i nasa drzava.Udri po svemu i svacemu.

(subota, 19. apr 2014, 22:41) - anonymous [neregistrovani]

Zašto?

Zar nema jednostavniji način da se upropasti privreda i privrednici u Srbiji?