Читај ми!

Otkazane javne rasprave o zakonu o radu

Zbog protesta sindikalaca otkazana prva javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o radu, koja je danas trebalo da bude održana u Novom Sadu. Ministarstvo rada otkazalo i rasprave najavljene za 23. i 26. decembar u Kragujevcu i Beogradu.

Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu trebalo je danas da bude održana u Novom Sadu, ali je otkazana zbog protesta sindikalaca, ispred sale Regionalne privredne komore Novog Sada.

Radna grupa trebalo je da raspravu održi u prostorijama Regionalne privredne komore Novi Sad, ali su ih članovi sindikata u tome sprečili, blokirajući ulaz u zgradu.

Stotinak članova sindikata okupilo se ispred Komore sa transparentima, zahtevajući da Nacrt zakona bude povučen iz javne rasprave, jer u njemu, kako su naveli, nije uvažen nijedan argument sindikata.

Među demonstrantima su bili i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović i sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak.

Savez samostalnih sindikata Srbije ranije je upozoravao da neće prihvatiti radikalne izmene Zakona o radu, te da će izaći iz pregovora i radne grupe.

Potpredsednik SSSS i član Radne grupe Zoran Mihajlović rekao je novinarima da protestom ukazuju na to da se izmene zakona donose na brzinu i pod pritiskom međunarodnih institucija, bez socijalnog dijaloga i uvažavanja stavova sindikata.

Mihajlović je rekao da predložena rešenja ne idu u korist radnicima, da štete mladima u Srbiji koji tek treba da se zaposle, ali da će se, ako ovakav Zakon bude usvojen u Skupštini, odraziti i na život peznionera.

Jutros je i rukovodstvo Sindikata srpske policije odlučilo da ne učestvuje u prvoj javnoj raspravi, a kao razlog su u saopštenju naveli odluku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike da rasprave traju od 18. decembra do 10. januara 2014. godine u vreme praznika.

I Udruženi sindikati Srbije "Sloga" u saopštenju su naveli da neće učestvovati u javnoj raspravi, jer nisu uvaženi stavovi sindikata koje su "do sada ispregovarali i dogovorili".

"Konstantno su nas opstruirali i dovodili u zabludu da će se na izradi Predloga raditi transparentno i u duhu socijalnog dijaloga", navodi se u saopštenju.

Sindikati negoduju zbog neodržavanja rasprave

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" negodovali su zbog neodržavanja javne rasprave o zakonu o radu.

"Nedopustivo je i neozbiljno da se zainteresovanima uputi poziv za učešće u raspravi o izmenama najznacajnijeg zakona kojim se regulisu prava zaposlenih, a zatim se rasprava ne održi, iako su se zainteresovani odazvali i zbog nedovoljnog broja mesta mnogi ostali ispred sale Regionalne privredne komore Novog Sada", piše u zajedničkom saopštenju dva reprezetativna sindikata.

U saopštenju se zahteva da se predstavnicima sindikata omogući da na javnim raspravama iznesu stavove, jer nisu učestvovali u njegovom sastavljanju, a traže i da se debate o tome održavaju u adekvatnim salama u svim gradovima u Srbiji, jer je broj zainteresovanih veliki.

"Zbog izuzetnog značaja zakona o radu, tražimo da Vlada Srbije poštuje osnovno demokratsko pravo: da javno kažemo šta o izmenama i Zakona o radu mislimo, kad se već ne poštuje socijalni dijalog i socijalno partnerstvo", piše u saopštenju.

Pre oko mesec i po dana reprezentativni sindikati SSSS i "Nezavisnost", napustili su Radnu grupu za izmene Zakona o radu, nezadovoljni predloženim rešenjima.

Otkazane rasprave i u Kragujevcu i Beogradu

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike saopštilo je da je "zbog nastojanja da se opstruišu i spreče prezentacije i rasprave" o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, otkazalo rasprave najavljene za 23. i 26. decembar u Kragujevcu i Beogradu.

"Svi zainteresovani svoje predloge, sugestije i primedbe na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu mogu dostaviti u pisanoj formi na način predviđen Programom javne rasprave", navodi se u saopštenju tog Ministarstva.

Tekst Nacrta zakona sa Obrazloženjem i Pregledom odredaba Zakona o radu koje se menjaju, kao i Obrazac za dostavljanje predloga, sugestija, inicijativa i komentara na Nacrt zakona, postavljeni su na sajt Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i na portalu e-uprave.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво