Ugovor "Kolubare" sa švedskom kompanijom

Rudarski basen "Kolubara" i EPS potpisali ugovor sa kompanijom Sandvik iz Švedske za nabavku odlagača za sistem bager-transporter-odlagač na površinskom kopu "Polje C". Ugovor vredan 14,4 miliona evra.

Elektroprivreda Srbije (EPS) i Rudarski basen "Kolubara" potpisali su ugovor sa kompanijom Sandvik iz Švedske za nabavku odlagača za sistem bager-transporter-odlagač na površinskom kopu "Polje C", vredan 14,4 miliona evra.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović izjavio je nakon potpisivanja da je ovaj ugovor veoma bitan za EPS i da će imati pozitivne efekte na poslovanje tog preduzeća, a smanjiće i zagađenje životne sredine.

Kako je naveo, ovo je treći ugovor u okviru projekta "Unapređenje zaštite životne sredine u RB "Kolubara" koji je vredan 181 miliona evra.

Obradović je naglasio da je finansiranje celog projekta obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj od 80 miliona evra, kredita od 65 miliona evra od nemačke Razvojne KfW banke, devet miliona evra je bespovratna pomoć Vlade Nemačke, dok 27 miliona evra obezbeđuje EPS.

Obradović je rekao da će do kraja 2013. godine biti ispunjen taj plan investicija od 181 miliona evra.

Direktor Rudarskog basena "Kolubara" Milorad Grčić ocenio je da ovaj ugovor za "Kolubaru" znači unapređenje proizvodnje i stabilnost cele elektroprivrede Srbije.

Grčić je rekao da to preduzeća ispunjava plan investicija za 2013. godinu i da to govori da rudarski deo elektroprivede radi dobro.

"Mi iz 'Kolubare' garantujemo valjanu i preciznu realizaciju projekta", rekao je Grčić.

Predstavnik firme Sandvik Stefan Hinterholzer izjavio je da je za ovaj projekat 65 odsto dobavljača angažovano iz Srbije i istakao da je zadovoljan saradnjom sa EPS-om i da se nada da će se ta saradnja nastaviti.

Realizacijom celog projekta "Unapređenje zaštite životne sredine u Rudarskom basenu Kolubara" unaprediće se tehnologija eksploatacije uglja, povećaće se energetska efikasnost termoelektrana (TE Nikola Tesla i TE Morava) koje ovaj ugalj koriste za proizvodnju električne energije, a biće smanjeni i negativni uticaji na životnu sredinu.

Zbirne godišnje uštede procenjene su na 26 miliona evra, dok je predviđena i ušteda od milion tona uglja godišnje.

Emisije u elektranama koje koriste ugalj iz RB "Kolubare" smanjiće se za oko tri odsto godišnje u odnosu na sadašnje, kao i količine pepela i šljake za 885.000 tona po godini. Predviđeno je da realizacija traje 3,5 godine.

Rudarski basen "Kolubara" je najveći ugljenokop u Srbiji i obezbeđuje ugalj za proizvodnju više od 50 odsto struje za srpsko tržište.

broj komentara 0 pošalji komentar