Počinje "srpski Davos"

Jubilarni 20. "Kopaonik biznis forum", tradicionalno savetovanje o ekonomskoj politici u Srbiji, zvanično počinje na Kopaoniku. Tema ovogodišnjeg skupa reindustrijalizacija Srbije, a okupiće više od 500 učesnika.

Tradicionalno savetovanje o ekonomskoj politici u Srbiji "Kopaonik biznis forum", čija ovogodišnja tema je reindustrijalizacija Srbije, počinje danas na Kopaoniku. Na otvaranju skupa učesnicima će se obratiti predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Ovogodišnji Biznis forum, koji će trajati do 15. marta, održava se pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, a u organizaciji Saveza ekonomista Srbije i Udruženja korporativnih direktora Srbije. 

Forum, koji je nezvanično počeo sinoć, posvećen je reindustrijalizaciji, ali, prema rečima organizatora, stvaranju ekonomije koja se temelji na realnom deviznom kursu i održivoj državnoj kasi. 

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je da bi se desila reindustrijalizacija mora se unaprediti privredni ambijent, restrukturirati javna preduzeća, mora se reformisati sistem penziono invlaidskog osiguranja kako bi se povećao nivo javnih investicija iz budžeta, odnosno mora se obaviti sveobuhvatna reforma javnog sektora.  

"Uloga države je da stvori jedan zdrav privredni ambijent a investitori su ti koji će u takvom privrednom ambijentu investirati u one sektore koji će omogućiti reaindustrijalizaciju u privredi", rekao je Vlahović.  

Jubilarni 20. "srpski Davos" okupiće više od 500 učesnika, među kojima su predstavnici Vlade Srbije, privrednici, bankari, ekonomisti, strane diplomate i čelni ljudi kancelarija međunarodnih finansijskih institucija u Srbiji.

Prvog dana skupa biće reči o ulozi industrijskog sektora, stranim investicijama i ekonomskom oporavku zemlje. U radu će učestvovati ambasadori zemalja EU predvođeni šefom delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom, i ambasador SAD Majkl Kirbi.

Drugog dana skupa na Kopaoniku, govoriće se o makroekonomskoj politici, energetici i preduzetništvu, a među najavljenim učesnicima su guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministarka energetike Zorana Mihajlović, kao i predstavnici Svetske banke u Srbiji, Međunarodnog monetarnog fonda, stranih banaka, Fiskalnog saveta Srbije.

Završnog, trećeg dana foruma, glavne teme će biti poljoprivredna i prehrambena industrija, regionalni razvoj, a između ostalih, učešće će uzeti ministri poljoprivrede i regionalnog razvoja Goran Knežević i Verica Kalanović.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 13. mar 2013, 09:56) - Pera [neregistrovani]

Vlahovic

Gospodin Vlahovic govori kao da dana nije proveo na vlasti i kao da nista od predlozenog nije mogao sprovesti. Pamtimo li mi ista ili samo slusamo bajke?

(sreda, 13. mar 2013, 09:14) - Đole [neregistrovani]

Trošenje para

I tako oni troše naše pare, ustvari i nisu naše, čim smo platili porez to su postale njihove pare.A od rešenja za koje se dogovorite posle skijanja ionako će VAMA biti mnogo bolje.

(sreda, 13. mar 2013, 08:53) - anonymous [neregistrovani]

srpski Davos

Kakav naslov.....sad ce da nam krene, jos malo pa Svajcarska na Balkanu.....

(sreda, 13. mar 2013, 08:36) - anonymous [neregistrovani]

Daleko je Davos

Daleko smo mi od Davosa.Nasi ucili politicku ekonomiju a oni ekonomsku politiku.Tu je razlika sto mi tapkamo u mestu.Nasi uce iz knjiga socijalisticke ekonomije, zato od proslog savetovanja do danas nije ni jedan zakljucak usao u zakonski akt ili uredbu.

(sreda, 13. mar 2013, 07:57) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

A sta li su se izsavetovali prethodnih godina ??