Čitaj mi!

Potpisan ugovor za razvoj ALAS-a

U Abu Dabiju potpisan ugovor između "Jugoimport SDPR-a" i kompanije EARTH iz Emirata o zajedničkom razvoju i opremanju raketnog sistema ALAS. Potpisivanju ugovora prisustvovao vicepremijer i ministar odbrane Aleksandar Vučić. Ugovor predstavlja značajan trenutak za srpsku namensku industriju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Predstavnici srpske kompanije Jugoimport SDPR i kompanije Emirates advanced research and technology holding (EARTH) su u Abu Dabiju potpisali ugovor o zajedničkom razvoju i opremanju raketnog sistema ALAS. Ugovor definiše nove generacije raketnih sistema sličnih i većih dometa i prethodi ugovoru za zajedničku proizvodnju i isporuku velikih količina, kako ovih raketa, tako i celog raketnog sistema i svih njegovih komponenti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić prisustvovao je u potpisivanju ugovora, navodi se u saopštenju  i dodaje da je ovo značajan trenutak za srpsku raketnu industriju, za fabrike kao što su "Krušik", "Teleoptik" i "UTVA".

Ugovor su potpisali direktor "Jugoimport SDPR-a" Jugoslav Petković i jedan od direktora kompanija EARTH Salem el Abri.

"Ovde se radi o velikoj investiciji koja će značajno ubrzati i naš razvojni proces i nove tehnološke mogućnosti iz najsofisticiranije oblasti raketne tehnike, kao i razvoja senzora za vođenje i upravljanje raketama", rekao je zamenik direktora "Jugoimport SDPR"-a Nenad Miloradović posle potpisivanja ugovora.

Prema njegovima rečima, raketni sistem ALAS je verovatno artiljerijsko oružje budućnosti Srbije i partnerskih zemalja.

"To je modularni sistem koji funkcioniše pre svega u standardnom artiljerijskom konceptu, takozvanom 'non lajn sajt'. Ne postoji direktan kontakt sa ciljem pre lansiranja. Cilj se nalazi veoma daleko u taktičkoj dubini od 25 kilometara, a podaci o cilju dolaze sa osmatračkih stanica", objašnjava Miloradović.

Raketni sistem je ALAS prvi put je predstavljen na sajmu naoružanja i vojne opreme u Abu Dabiju 2007. godine.

Vojni komentator politike Miroslav Lazanski kaže da je ALAS vrlo konkurentan i po ceni i po karakteristikama, i da odgovara Emiratima, jer ga je moguće integrisati na razne vrste platformi i ima solidan domet.

"Ugovor između Emirata i Srbije je u svakom slučaju najbolji pojedinačni posao koji smo verovatno postigli u poslednjih nekoliko godina. On znači revitalizaciju srpske odbrambene industrije", kaže Lazanski i dodaje da UAE može preko Srbije da dođe do vrlo respektabilnih vojnih tehnologija, što ne može u saradnji sa zapadnim zemljama.

Novi posao koji očekuje srpske fabrike naoružanja deo je trenda rasta ugovorenih izvoznih poslova koji poslednjih beleži naša vojna industrija. U 2011. godini ugovoreno je 360 miliona dolara izvoza, a prošle godine 440 miliona dolara. Izvozni aduti su pored municije, samohodna haubica "nora", raketni sistem "bumbar", školski avion "lasta", a to bi uskoro mogli biti i bespilotne letelice "vrabac" i "pegaz" i novi avion "kobac".

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. feb 2013, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

rs

Šta ima naša vojska od svega ovoga?

(ponedeljak, 18. feb 2013, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

Ukidanje viza za UAE

Jel ce biti to jednom na dnevnom redu?

(ponedeljak, 18. feb 2013, 19:23) - Dance(IT) [neregistrovani]

Alas

Gledajte da malo tih sistema ode i u nasu vojsku ne samo za izvoz treba modernizovati i nasu vojsku.

(ponedeljak, 18. feb 2013, 18:26) - anonymous [neregistrovani]

bravo

Srbija na pravom putu

(ponedeljak, 18. feb 2013, 18:07) - anonymous [neregistrovani]

e sada pazljivo!

Ako se zaista budu otvarala radna mesta zahvaljujuci ovom poslu vodite racuna kako cete primati radnike... Inzenjeri nisu opstinske cate pa da idu preko partijske knjizice, napravite TRANSPARENTNE konkurse!!!

(ponedeljak, 18. feb 2013, 17:17) - Mladen [neregistrovani]

Odličan posao

Sjajna vest za Srbiju i namensku industriju.