Čitaj mi!

Jedeš danas, platiš na leto

Plaćanje računa za hranu u Srbiji moguće čekovima odložiti i do sedam meseci. Ček na odloženo postaje sve aktuelniji kada se kupuju odeća, obuća, nameštaj, bela tehnika, plaćaju zimovanja i letovanja. Međutim, prodavci često omogućavanjem plaćanja na čekove dodatno dižu cene svojih proizvoda.

Zbog ekonomske krize i niskog standarda ček na poček vraća se na velika vrata. Tako trgovci i proizvođači beskamatno kreditiraju kupce. Ček na odloženo postaje sve aktuelniji kada se kupuju odeća, obuća, nameštaj, bela tehnika, plaćaju zimovanja i letovanja, a trgovci se utrkuju ko će da ponudi duži rok otplate.

U Srbiji je moguće plaćanje računa za hranu čekovima odložiti i do sedam meseci. Ako tehniku kupite na isti način, plaćanje se može prolongirati i do godinu dana.

Tako, onaj ko je pred Novu godinu napunio frižider, poslednju ratu otplatiće tek sredinom leta. I onda kada nemaju pokriće na računu mnogi se late čeka na odloženo, a o posledicama brinu kasnije.

Broj izdatih čekova i njihova vrednost povećava se iz godine u godinu. Tokom 2009. izdato je oko osam miliona čekova koji su vredeli više od 34 milijarde dinara. Broj čekova u opticaju prošle godine bio je gotovo za 600.000 veći, a vrednost im je porasla za četiri milijarde dinara.

Trgovci ne očekuju da će Zakon o redovnosti plaćanja, koji rokove za izmirenje obaveza ograničava na 45, odnosno 60 dana, bitno promeniti tržišnu sliku.

Olivera Ćirković iz "Univereksporta" kaže da će skraćenje rokova plaćanja u privredi sigurno poremetiti neke odnose i ugroziti likvidnost pojedinih preduzeća.

"Međutim, mi ćemo se truditi da održimo mogućnost odloženog plaćanja za potrošače što ćemo finansirati iz sopstvenih izvora, jer smo svesni da u vremenima krize mogućnost odloženog plaćanja potrošačima mnogo znači", kaže Ćirkovićeva.

Čekovi na odloženo su veoma praktični, ali se zaboravlja na njihove skrivene nedostatke.

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica kaže da prodavci često omogućavanjem plaćanja na čekove dodatno dižu cene svojih proizvoda. "Oni tim čekovima finansiraju, u stvari, taj period vašeg počeka i zbog toga su svi proizvodi delimično skuplji", kaže Uzelac.

Svaki peti račun u hipermarketima plaća se čekovima na odloženo. U drugim radnjama njihovo učešće je između pet i 15 odsto.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da odloženo plaćanje čekovima ima i dobru i lošu stranu.

"Dobra strana je ta što vi možete da platite robu na jedan duži period, a loša strana je zato što plaćate nerealno visoku cenu. Nerealne cene mogu se otkloniti jedino time da država otvori granice kada je reč o uvozu ili da dovede ozbiljan trgovinski lanac u Srbiju", kaže Papović.

Banke odlučuju da li će nuditi čekove ili neće nuditi, a klijenti najčešće dobijaju onoliko čekova za koliko imaju pokriće na računu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. jan 2013, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

Strašno

Jesti na kredit,meni je deda govorio ako danas nisi zaradio da kupiš sebi bar čarape ne sedaj za ručak.

(ponedeljak, 28. jan 2013, 11:45) - anonymous [neregistrovani]

do 7 meseci?

Stice se utisak na kasama hipermarketa da onih koji placaju cekom "na pocek" ima vise nego sto to statistika tvrdi. Voleo bih da se varam!? OK, ali sta onda? Kada prodje tih 6 - 7 meseci i... Sta ce biti npr. u Julu ili avgustu? Kako izaci na kraj sa tim racunima odnosno dugovima koji samo rastu?