Čitaj mi!

Fabrika briketa u Vršcu

Otvorena fabrika briketa i peleta u Vršcu. Interesovanje tržišta za tim proizodima veće od kapaciteta fabrike, koja zapošljava 30 radnika.

Fabriku briketa (ekološko gorivo) i pelete (hrana za preživare), koja će zapošljavati 30 radnika, u Vršcu su otvorili generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i generalni direktor društvenog preduzeća "Drugi oktobar" Ljubisav Šljivić.

Fabrika je izgrađena na rekultivisanom delu vršačke deponije, a ukupna vrednost investicije je 3,5 miliona evra od čega je investicija u samu fabriku dva miliona, a milion evra je ranije uloženo u infrastrukturu.

U novoj fabrici ekoloških energenata za loženje i zelene mase koja se koristi za ishranu stoke radiće ukupno oko 30 radnika. Bajatović je izjavio da bi država trebalo da podstakne domaće preduzetništvo, jer je to najbolji i najlakši način da se izađe iz krize.

Dušan Bajatović je rekao da država ne bi trebalo da investira samo u privlačenje stranih investitora već bi deo sredstava trebalo da odvoji na podsticanje domaćih preduzetnika.

"Upravo fabrika koja je otvorena danas govori o opravdanosti državnog intervencionalizma u privredi", rekao je Bajatović, dodajući da je menadžment društvenog preduzeća "Drugi oktobar" u Vršcu pokazao kako preduzetnički duh može učiniti dobre stvari.

On je istakao da je to preduzeće uspelo od sopstvenih sredstava da otvori fabriku koja proizvodi ekološko gorivo i stočnu hranu za preživare i to sve od sirovina koje su do sada bacane na otpad.

"Preduzetnički duh ne prepoznaje da li se radi o državnom ili privatnom novcu", istakao je Bajatović, dodajući da je jedino bitno da se u određeni posao uđe sa idejom ulaganja a ne razmišljanja o sopstvenoj koristi.

Dušan Bajatović je kazao i da je velika većina neuspelih privatizacija nastala upravo zbog želje pojedinaca da se lično obogate. "Postoje firme koje su neuspešno privatizovane a koje imaju i stručni kadar i poslovne potencijale i tu država mora da se umeša kako bi se ispravile greške", rekao je Bajatović.

Generalni direktor DP "Drugi oktobar", u čijem sastavu posluje novootvorena fabrika Ljubisav Šljivić, je rekao da je to preduzeće verovatno jedino u Srbiji koje je u poslednjih šest godina otvorilo dve fabrike.

"Broj zaposlenih u "Drugom oktobru" konstantno se povećava tako da smo stigli do cifre od 604 radnika, a juče smo u stalni radni odnos primili 107 ljudi", rekao je Šljivić, ističući da je fabrika briketa i pelete sagrađena isključivo sredstvima preduzeća.

Interesovanje tržišta za brikete je veliko, fabrika već sada ima zahteve iz Grčke za pet hiljada tona do kraja godine, ali, nažalost, celokupnu količinu ne može da isporuči, jer nema dovoljne kapacitete za proizvodnju.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 02. okt 2012, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

peleti i briketi

Katastrofa, a kako to da Društveno preduzeče ulaže i čije pare i da li su se vlasnici tog kapitala saglasili?A da li su oni društveno ili javno preduzeće, jer koliko znam menjaju status "ko ciga konja".U ovoj državi je mnogo toga naopako pa je i ovo jedan primer izvrnute logike.A da li bi to sve bilo profitabilno kada Vrščani ne bi plaćali to kroz najskuplji plin u zemlji, ili vodu i kanalizaciju.......

(utorak, 02. okt 2012, 20:23) - kverkus [neregistrovani]

Briketi i peleti..

Draga Maso i peleti su cvrsto gorivo ,kao i briketi.Doduse, moze se i hrana za zivotinje proizvoditi u obliku peleta,ali to ovde, svakako, nije slucaj.
U svakom slucaju mudar potez onih koji su se odlucili za ovaj biznis, jer ce im ,svakako ,doneti solidan prihod.

(utorak, 02. okt 2012, 17:45) - Milan [neregistrovani]

Loše

Dokle god osnivamo društvaena preduzeća nema nama boljitka a na otvaranju nam pričajuj političari demagozi.

(utorak, 02. okt 2012, 16:32) - 1317 [neregistrovani]

Fijat Srbija

Ovo govori da , imamo, znamo, možemo i hoćemo. !!! Samo nam treba manja a iskrena pomoć države!

(utorak, 02. okt 2012, 16:12) - Biskvit [neregistrovani]

briketi

Odlicni su za potpalu i dizanje temperature, koristim ih vec 3 godine.