Čitaj mi!

Seča parafiskalnih nameta

Odluka o ukidanju 104 nameta koji opterećuju poslovanje firmi, trebalo bi da bude doneta na sednici Vlade naredne nedelje, saznaje RTS. Privrednici pozdravljaju smanjenje broja nameta, ali i upozoravaju da to nije dovoljno. Investitorima je najvažnije da imaju predvidive i jasne uslove poslovanja.

Početkom naredne nedelje Vlada Srbije bi trebalo da usvoji predlog rebalansa budžeta i uputi ga u skupštinsku proceduru, najavljuju u Ministarstvu finansija i privrede. Kako RTS saznaje u Vladi, na istoj sednici trebalo bi da bude usvojen i paket antikriznih mera i da se donese odluka o ukidanju 104 nameta koji opterećuju poslovanje firmi.

Lokalne samouprave, agencije, ministarstva, direkcije, praktično stotine institucija u Srbiji razrezuju i naplaćuju privrednicima takse, naknade, licence, dozvole.

Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća kaže da postoje javne institucije koje diskreciono odlučuju i zahvataju od privrede novac, koji se umnožavaju po principu proste deobe kao amebe.

"Svaki dan, kako kome padne na pamet, on kao na neku opštu jelku koja je budžet okači svoj interes i baš ga briga i zato smo došli do toga da 31.000 preduzeća ima negativan bilans završnog računa, 8.000 je radilo s nulom, 33.000 je u blokadi", kaže Knežević.

Prema podacima NALED-a, u Srbiji postoji oko 400 neporeskih nameta. Kažu, Vladi neće biti lako da ukine više od 100.

"Oni su uvedeni sa više od 70 zakona, potrebno ih je menjati, a da ne pominjem podzakonska akta koja su najveći izvor parafiskalnih nameta", objašnjava Jelena Bojović iz NALED-a.

Taj problem, kako najavljuju iz Ministarstva finansija, pokušaće da reše jednim, krovnim zakonom kojim bi se izmenilo više zakona. Privrednici pozdravljaju smanjenje broja nameta, ali i upozoravaju da to nije dovoljno.

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić kaže da je neophodno preispitati da li nešto treba da ostane, a ako treba, kako treba da ostane.

"Sve prihode od tih parafisklanih opterećenja koji su do sada išli kao prihod tog javnog tela vezati u budžet da bi mogli time upravljati", obasnila je Džagićeva.

Investitorima je najvažnije da imaju predvidive i jasne uslove poslovanja.

"Treba lokalnim samoupravma omogućiti neku vrstu konkurencije, da mogu da pokažu da su jedni bolji od drugih, da su efikasniji i da na bolji način mogu da privuku investitore, ali i ostvariti, takođe, neku predvidivost da se zna do kojeg nivoa naknada može da ide", kaže Amelija Pavić iz Američke privredne komore.

Čekajući da Vlada saopšti konačnu listu nameta koji se ukidaju i računicu koliko će se tako uštedeti, privrednici strahuju da i ova ideja ne prođe kao giljotina propisa. A da oni na kraju, zbog povećanja poreza, plaćaju još više.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 06. sep 2012, 11:56) - Ljuba Zvezdarac [neregistrovani]

Jedno se ukida a drugo divlja!

Dinkićeva Giljotina: Uplata pazara na sedam dana. Pogledajte koliko sada banke naplaćuju po jednom nalogu za uplatu a koliko su naplaćivale kada smo svaki dan trčali da uplatimo dnevni pazar!? Katastrofa! Ili pogledajte za koliko je procenata Poslovni prostor Grada, naravno Beograda, od 1.avgusta izborne godine podigao cenu zakupa. Ni manje, ni više nego +49%, dobro je nije 50% :)))) Ne znam kakva je svrha u opšte davati ove komentare, ali morao sam da odušim, da ne puknem od muke!

(četvrtak, 06. sep 2012, 11:37) - Malina [neregistrovani]

Smanjenje je povećanje!

Ovo su lepe priče, ali ko se malo bolje zamislimo, dolazimo do zaključka da to neće biti smanjenje nameta.
Evo primera, rebalansom budžeta će troškovi=deficit biti još veći. Taj novac neko mora da uplati (svi mi), privreda, građani...

Znači, realnog suštinskog smanjenja nema.

(četvrtak, 06. sep 2012, 10:08) - anonymous [neregistrovani]

Ako ukinu?

Ako i to ukinu od čega će Srbije imati bar nešto para za osnovno funkcionisanje?

(četvrtak, 06. sep 2012, 09:29) - Dragan [neregistrovani]

Nameti na plate

Da li će se i kada ukinuti doprinosi komorama(Srbije i regionalmim), koji se plaćaju na plate? Koji um je, samo, smislio ovaj namet?

(četvrtak, 06. sep 2012, 08:40) - IT man [neregistrovani]

Sve redom poukidati

Ja sam pre par dana platio 6000din za taksu na "isticanje firme".Mada firmu vodim iz stana,niti imam lokal niti imam reklamu.Kakva je to otimacina.Umesto da sam tih 6000din ulozio u nesto drugo,platio detetu vrtic,potrosio..etc. ja placam glupe namete da bi lokalni cinovnici primali platu...I pitanje se postavlja.Zasto toliko morada ima cinovnika?