Investicije i posao prioriteti Beograda

Gradska vlast u Beogradu najviše će se baviti razvojem privrednih zona i privlačenjem investicija da bi se smanjila nezaposlenost, kaže gradonačelnik Dragan Đilas. Deo sredstava biće obezbeđen od prodaje nepokretne imovine grada, navodi Đilas.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da će se gradska vlast u naredne četiri godine, u saradnji sa privrednicima, najviše baviti razvojem privrednih zona i privlačenjem investicija da bi se smanjila nezaposlenost.

Vlast u prestonici je u prethodnom periodu bila posvećena razvoju infrastrukture, dok će u naredne četiri godine fokus biti na razvoju privrednih zona i privlačenju investicija, kako bi što više ljudi bilo zaposleno i primalo platu, rekao je Đilas na skupu "Privreda Beograda – stanje i perspektive" u Privrednoj komori Srbije.

"Naša ideja je da se sada najviše bavimo ljudima, da oni što više rade i imaju plate", rekao je Đilas i poručio privrednicima da od njih očekuje da zajedničkim radom gradskih vlasti i privrede to bude i postignuto.

"Ako budemo čekali da uslovi za privrednike budu kao u Nemačkoj, to nećemo dočekati. Ali možemo da menjamo deo po deo. Želim da zajedno sa vama za četiri godine vidim veći broj zaposlenih i da privreda bolje funkcioniše", istakao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda ponovio je da danas za najveće patriote smatra one koji zapošljavaju građane i daju im redovnu platu od koje može normalno da se živi, i poručio da je ideja Grada da sluša privrednike i da na osnovu toga unapređuje privredni ambijent i klimu.

Najavljujući da će Grad u narednim godinama biti posvećen izgradnji privrednih zona, koje će biti duž obilaznice, kao i na obali Dunava u Borči, nakon izgradnje mosta Zemun–Borča, Đilas je rekao da će deo sredstava pomoću kojih će to biti realizovano biti obezbeđen od prodaje razne nepokretne imovine grada.

Prema njegovim rečima, Beogradu je vraćena imovina, a, između ostalog, u vlasništvu grada je i vila na Dedinju koja vredi mnogo novca, a koja je do sada bila prazna, i u kojoj je živeo samo domar.

"Nismo je do sada prodavali jer bi deo sredstava išao i Republici, ali sada ćemo je prodati", rekao je Đilas i dodao da će iz prodaje stanova i drugih nepokretnosti biti obezbeđeno nekoliko desetina miliona evra.

Predstavljajući privrednicima aktivnosti grada na poboljšavanju privrednog ambijenta, Đilas je ukazao i na primer PKB-a, koji je Grad preuzeo pre nešto više od godinu dana, navodeći da je to pokazatelj uspešnog poslovanja pod profesionalnim menadžmentom.

Đilas je dodao da će grad u budućnosti tražiti partnere za razvoj te kompanije.

Odbornik PUPS-a u Skupštini grada i potpredsednik te partije Milan Krkobabić rekao je da se Beograd od drugih lokalnih samouprava u Srbiji razlikuje po političkoj stabilnosti.

"Bez političke stabilnosti nema ni ekonomske stabilnosti niti razvoja. U Beogradu postoji politička stabilnost", istakao je Krkobabić i poručio da su mnoge lokalne samouprave, za razliku od Beograda, "političke kuglane" zbog čega u tim sredinama nema ni traga od privredne aktivnosti.

broj komentara 15 pošalji komentar
(utorak, 28. avg 2012, 19:21) - anonymous [neregistrovani]

Beograd- drzava u drzavi

Kod nasih politicara ne postoje ni zapad, ni istok a ni jug Srbije! Samo sever i Beograd!

(utorak, 28. avg 2012, 19:09) - anonymous [neregistrovani]

Beogradska industrija

Zaboravljate da se beogradska industrija zasnivala nekada na velikom i jakom masinskom kompleksu. Tu su bile fabrike IMT, IMR, Zmaj, DMB, Lola, Prva Iskra, IKL, Ikarbus, IPM...
Oni su zposljavali preko 100000 radnika i izgradili Beograd. Ta preduzeca treba ponovo pokrenuti, bar ono sto moze. Otvaranjem nekih megamarketa, poslovnih prostora, kafica restorana... Nezaposlenost se nece smanjiti.

(utorak, 28. avg 2012, 19:00) - anonymous [neregistrovani]

PKB i Privreda

Pa kad se toliko hvalite PKB-om sto ne spojite dobro i korisno?
Za PKB su kupljeni uvozni traktori umesto traktora domace proizvodnje koju se proizvode u Beogradu. Ako ste pokrenuli PKB pokrenite i IMT, IMR, da ih ne saceka sudbina Zmaj-a.

(utorak, 28. avg 2012, 18:01) - iva [neregistrovani]

nepoverenje

Hajde malo da se podsetimo šta se dešavalo u beogradu poslednje4 godine.Onda kada im je stolica bila sigurna gradili su mostove i podizali kredite koje će generacije vraćati,asfaltirali već asfaltirane ulice uređivali parkove ali nova radna mesta nisu otvarali.Zatvarali su i već postojeća.sada kada se stolica klima daju more obećanja za bolji život.nesmemo biti slepi ispred svojih očiju!

(utorak, 28. avg 2012, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

Beograd

Centar Srbije a neki bi hteli da bude i centar Balkana pa zakidaju pare od ostalih srpskih gradova da bi nam "Belgrade" bio lepsi i privlacniji za strane turiste a pogotovu za diplomate. Grad mora biti po "evropskim standardima" jer idemo u Evropu, zar ne? Ne smetaju meni ni Beograd ni beogradjani vec oni koji su njime upravljali i nazalost jos uvek.Sto je najgore investira se onoliko koliko treba ali uvak na kraju zafali para jer "dobiju noge" i niko zivi ne zna gde su osim onih kod kojih su. Hm!

(utorak, 28. avg 2012, 17:31) - elektra [neregistrovani]

Инвестиције и посао приоритети Београда

Nisam nista od toga videla u poslednjih 10 godina,tako da ocekujem da ce neko da dodje na vase mesto i svoj posao radi mnogo bolje od vas.

(utorak, 28. avg 2012, 17:20) - iva [neregistrovani]

nepoverenje

Da izgradio nam je most sa prilaznicama za koji još uvek ne znamo cenu.Upravo sam danas prešla autom preko njega.A na njemu je bilo najviše desetak auta.Nije mi baš jasno čemu služi!

(utorak, 28. avg 2012, 17:17) - Lukas [neregistrovani]

obecanja

I u proslom mandatu ste isto obecavali. Nista vam vise ne verujem. Zaboravili ste privrednicima objasniti da vise nema "Agrobanke".

(utorak, 28. avg 2012, 17:05) - Dragan [neregistrovani]

Sve za Beograd???

A sta je sa ostatkom Srbije?Samo se investira u Beogradu a mi sto smo Juznije, Istocnije, Zapadnije gde su tu investiije????Samo se brine za Beograd!!!!

(utorak, 28. avg 2012, 15:56) - anonymous [neregistrovani]

Djilas je pobedio I zavrsena price

Covek je pobedio na izborima u glavnom gradu...BG nije Lajkovac I izborna volja gradjana se mora postovati. Bilo bi licemerno od strane naprednjaka da zahtevaju promenu vlasti u BG.