Čitaj mi!

Rast evra koči vraćanje kredita

Oko 230.000 građana kasni sa otplatom kredita. Taj broj je udvostručen u poređenju sa stanjem pre dve godine. Banke upozoravaju da je važno da im se klijenti jave čim uoče da neće moći da izmiruju obaveze.

Evro je prešao još jednu psihološku granicu od 112 dinara. Pre četiri meseca vrednost evropske valute je bila 103 dinara. Zbog pada dinara, porastao je broj onih koji kasne sa otplatom kredita.

Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da u slučajevima kada klijenti kasne sa otplatom kredita banke pokušavaju da sa njim utvrde u čemu je problem u vraćanju kredita i onda se, u skladu sa ugovorom, traže modaliteti da se to reši.

"Neka od rešenja su grejs period ili mirovanje obaveza, odnosno plaćanje samo kamata u nekom periodu", objašnjava Dugalić.

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica ističe da je najbitnije da građani budu svesni svojih mogućnosti odnosno koliko i kada mogu da isplate, ali i da budu svesni svojih prava kako ih banke ne bi plašile raznim scenarijima.

Sve više građana žali se da ih banke zovu i agresivno pokušavaju da naplate kredite pa čak i onda kada je kašnjenje od mesec dana. Klijenti bi na takvo ponašanje morali da upozore uprave banaka.

"Banke ne bi trebalo da se na nekorektan način odnose prema svojim klijentima. Ukoliko se, ipak, tako odnose onda bi klijenti trebalo da se žale prvo upravama banaka, a onda i kol centru NBS", kaže Dugalić. 

Iako su mnogi građani u problem sa otplatom kredita ušli ne svojom voljom, čini se da im na ruku ne idu ni prognoze - ne samo o jačanju evra već i o tome da neće biti skorijeg pada kamata.

Građani bankama duguju u proseku 800 evra. U Hrvatskoj, poređenja radi, taj dug je dvostruko veći, ali su dvostruko veće zarade.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 12. maj 2012, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

www

mislim da je kredit prava stvar. zaduzite se maksimalno.

(subota, 12. maj 2012, 20:04) - anonymous [neregistrovani]

Poruka

Poruka Srbima : NE ZADUZUJTE SE .To vam kazem jer vas volim. Dusan

(subota, 12. maj 2012, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

Dijaspora

Kolika je prosecna kamata za stambeni kredit u Srbiji i na koliko se godina obicno daje, hvala unapred.

(subota, 12. maj 2012, 11:19) - anonymous [neregistrovani]

Rast Evra

Haha, Evro pada konstantno vec tri godine problem je sto dinar pada jos vise.

(subota, 12. maj 2012, 09:00) - anonymous [neregistrovani]

Pad dinara koci vracanje kredita...

...dinar ce padati i padati,privreda je unistena i nesposobna je za stabilizaciju mu a o uzrocima pada mu sto se suti...u danasnjoj Srbiji,sve je moguce!