Komercijalna banka ostaje domaća

Druga po veličini banka na tržištu, Komercijalna banka, u prošloj godini ostvarila je za 39 odsto veću dobit nego u 2010. Iako se za sada ne planira prodaja domaćih banaka, razmišlja se o njihovom ukrupnjavanju.

Komercijalna banka bila je druga po veličini na tržištu Srbije i prva po visini štednje. Prošle godine ostvarila je dobit od tri i po milijarde dinara, što je 39 odsto više nego u 2010. godini, a ukupna imovina te banke povećala se na oko dve i po milijarde evra.

U jakoj tržišnoj utakmici u proteklih deset godina banke sa našim kapitalom dobro su se nosile i preživele, pa je sada svaka peta banka u Srbiji sa većinskim domaćim ulogom.

Guverner je nedavno ponovio stav da domaće banke ne treba prodavati što znači da se ne dovodi u pitanje dokapitalizacija ili prodaja Komercijalne banke.

Dragan Šantovac, član Izvršnog odbora Komercijalne banke, ističe da država, direktno ili indirektno, učestvuje sa 51 odsto vlasničkih prava u Komercijalnoj banci.

"Ta prava bi zadržala i posle 2012. odnosno 2013. godine, sa dokapitalizacijom od 100 miliona evra", objašnjava Šantovac.

Akcijama te banke trguje se na Beogradskoj berzi. Najviša cena od dinara po akciji bila je 15.500 i to 18. aprila 2007. godine, a najniža od 16. marta ove godine 1.612 dinara.

Iako se za sada ne planira prodaja domaćih banaka, razmišlja se o njihovom ukrupnjavanju.

Prema rečima Hasana Hanića, dekana Beogradske bankarske akademije, jedno od rešenja je da se broj banaka, kojih trenutno ima 32 ili 33, svede na manji broj koje bi imale veći kapital.

"Na taj način te banke mogle bi da pružaju podršku velikim projektima koji zahtevaju veoma velika ulaganja i to je jedan od načina da se osnaži sektor, zaključuje Hanić.

U Srbiji banke su privredi i stanovništvu pozajmile više od 12 milijardi evra od čega građanima pet milijardi evra. S druge strane, polovina kreditnih pozajmica banaka potiče od štednih uloga naših građana.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 30. mar 2012, 10:45) - Neki [neregistrovani]

@koja je najveca banka

Velicina banke se odredjuje prema visini njene aktive. Podatke mozes dobiti na sajtu Narodne banke Srbije ako sledis link kontrola banaka a zatim link vlasnicka struktura i bilansi stanja i uspeha banaka

(petak, 30. mar 2012, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

Zamolio bih?

Neka mi neko kaze koja je prva banka u Srbiji ako je Komercijalna banka druga? Ja ne zivim u Srbiji i neznam ali cu uskoro doci pa bi mi ta informacija bila korisna?