Čitaj mi!

Izvinjenje Beogradu

Poreska uprava je na osnovu izvršene provere dokumentacije utvrdila da dugovanje Grada Beograda od 1,9 milijardi dinara ne postoji i izvinila se prestonici i gradonačelniku Draganu Đilasu.

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević izvinio se Upravi grada Beograda i gradonačelniku Draganu Đilasu zbog, kako je naveo, greške u kojoj se Beograd našao na spisku najvećih dužnika.

"Priznajemo grešku i tu grešku smo ispravili. Upućujem ovom prilikom izvinjenje gradskoj upravi", rekao je Radosavljević za RTS.

Poreska uprava saopštila je ranije danas da, na osnovu priložene dokumentacije dugovanje od 1,9 milijardi dinara ne postoji.

Gradonačelnik Dragan Đilas rekao je da je Beograd "danas izbrisan sa spiska poreskih dužnika na kome se neosnovano našao".

"Još u aprilu prošle godine dostavili smo rešenje koje je na osnovu presude Vrhovnog suda 2007. godine izdalo Ministarstvo finansija", objasnio je Đilas.

Gradonačelnik je naglasio da ni jednog trenutka od objavljivanja liste poreskih dužnika nije tražio bilo čiju odgovornost zbog činjenice da je trebalo da prođe četiri godine da se ovaj propust otkloni.

"Samo sam tražio da se ispravi greška koje su svi bili svesni. S obzirom na jučerašnje izjave direktora Poreske uprave očekujem da se u najkraćem roku oglasi, izvini i zvanično potvrdi da smo bili u pravu", naveo je Đilas i dodao da će u suprotnom kao gradonačelnik biti primoran da zatraži njegovu i smenu svih odgovornih.

Poreska uprava objavila je na svom sajtu spisak najvećih poreskih dužnika. Na tom spisku je stajalo da Grad Beograd na ime poreza duguje skoro 1,9 milijardi dinara zaključno sa 31. decembrom prošle godine.

Povodom spiska najavećih poreskih dužnika danas se oglasio i Savet za borbu protiv korupcije saopštenjem koje potpisala predsednica Saveta Verica Barać.

Kako je ocenjeno, spisak Poreske uprave "potvrđuje ono na šta Savet upozorava godinama: da je Srbija država zarobljena korupcijom".

Savet pita "kako je moguće da pojedini privredni subjekti - i to oni najveći, godinama ne plaćaju svoje zakonom propisane obaveze, a da za to ne snose nikakve sankcije', kao i "kako je moguće toliko dugovati državi, bez ikakve njene reakcije".

Savet podseća da Poreska uprava jedina u državi svoja potraživanja može da naplati i bez odluke suda jer je u članu 147. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji utvrđeno da "žalba ne odlaže izvršenje poreskog upravnog akta".

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 11. jan 2012, 12:27) - anonymous [neregistrovani]

Izvinjenje privredi

Hajmo sad da se lepo izvinite i privrednim subjektima kao sto su FAP, IMT, IMR...
I oni kao i grad Beograd ne duguju za porez.

(utorak, 10. jan 2012, 21:17) - milivoje [neregistrovani]

oni se igraju a mi gledamo

oni se igraju milijardama a mi gledamo

(utorak, 10. jan 2012, 20:42) - vladan [neregistrovani]

magla

"Још у априлу прошле године доставили смо решење које је на основу пресуде Врховног суда 2007. године издало Министарство финансија" dokaz o placanju je uplatnica, nisam znao da resenjem suda moze da se plati porez....

(utorak, 10. jan 2012, 20:41) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je OK

Ovo je u redu. Ako su nepravedno optuzili BGD, trebalo je izvinjenje. Tako treba, nema sale sa Djilasom. BGD je koliko se secam odmah reagovao po objavljivanju. Treba podrzati poreznike da jure duznike, ali moraju u javnost izlaziti sa tacnim podacima.

(utorak, 10. jan 2012, 20:35) - anonymous [neregistrovani]

Oni pogresili ma ajte molim vas

Poreska pogresila ma to je nemoguce.... Pa to je jedna fascinantna i nepogresiva institucija od velikog poverenja svih njenih gradjana Jel lepo rekao juce jedan od njihovih direktora da se greske u poreskoj mere u promilima XA XA XA XA :-)))) Pa ja znam 50 ljudi koji su dobili neke poreze ove godine koji veze sa vezom nemaju... Ma to je ultra nereformisana uprava

(utorak, 10. jan 2012, 20:27) - Seele [neregistrovani]

Zašto tek sad?

Odgovornost svakako treba da postoji. Smena odgovornih i nesposobnoh takođe. Pitam se samo zašto je to tek sad kad su se zamerili gradonačelniku? Zar ne treba to da važi uvek?

(utorak, 10. jan 2012, 20:02) - danmark [neregistrovani]

Izbori izbori

pocinje trka izbora a posle izbora sve isto ....

(utorak, 10. jan 2012, 19:54) - Disident [neregistrovani]

Platiću

Sutra ću ići da platim porez . Pa ću onda da nazovem poresku upravu i da tražim da se izvinjavaju.

(utorak, 10. jan 2012, 19:39) - Duki [neregistrovani]

Ne shvatam...

Kako to Beograd čas nije platio porez, čas jeste. Šta je sad istina? Kome onda da verujemo?

(utorak, 10. jan 2012, 19:23) - lena [neregistrovani]

eh taj porez

Da li je BG platio porez, pa vise nije na listi? U tom slucaju nema izvinjenja.