Čitaj mi!

Dinar godinu počinje padom

Rast evra nastaviće se i prvog radnog dana 2012. godine u sredu, kada će vredeti više od 106 dinara. Nezaposlenost i investicije, zajedničko obeležje srpske ekonomije protekle i nastupajuće godine.

Godina se završava rastom evra, koje će se nastaviti i prvog radnog dana 2012. godine. U menjačnicama je poslednjih dana stare godine bila gužva, evro je ojačao, a tako će se nastaviti i u Novoj godini, pa će prvog radnog dana, u sredu, vredeti više od 106 dinara.

Predsednik Udruženja menjača Borislav Brujić kaže da već drugu godinu za redom, u vreme pred praznike evro jača, a dinar slabi.

Prema njegovim rečima, problem je nastao zbog toga što su banke u petak prestale da rade i da zbog toga nema dinara.

Zajedničko ovoj i narednoj godini, biće - nezaposlenost i investicije. Odgovorni su tvrdili a i dalje obećavaju da će se trend otpuštanja ublažiti dolaskom investitora, koji su ove godine uložili tri milijarde dolara.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić očekuje nove investitore s kojima će se potpisati ugovore i da se postojeće investicije realizuju.

Prema prognozama, iduće godine srpska ekonomija trebalo bi da raste, ali pola procenta manje nego ove godine, dok bi i inflacija trebalo da bude niža - bar za dva odsto. Broj nezaposlenih ove godine je porastao tri procenta, a nadležni se nadaju padu.

Da bi se to ostvarilo, velike nade polažu se u početak proizvodnje novog automobila u "Fijatu", ali i u poljoprivredu.

Ipak, ekonomisti ne dele optimizam o rastu - iz više razloga.

"Idu izbori najverovatnije u maju, tri meseca pre toga potrošićemo na predizborne kampanje, dva meseca posle toga za prvaljenje koalicije i nove vlade, još dva meseca da se ministri uhodaju i evo nas u novembru, decembru, kad je vreme za budžet za 2013. godinu", kaže Milan Ćulibrk, pomoćnik urednika NIN-a.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da je prvi izazov nizak rast.

"Procenjujemo u Fiskalnom savetu da će to biti nula posto zavisno od toga kako se budu razvijale stvari u EU", kaže Petrović.

Prema Petrovićevim rečima, mogući su i gori scenariji. 

Da širom otvorenih očiju treba pratiti šta se dešava na tržištu Evropske unije već smo se uverili polovinom ove godine, kada su rast i oporavak smanjeni - upravo zbog krize u evrozoni.

I u svetu i kod nas je malo je onih koji su dovoljno hrabri da kažu kada će se kriza okončati, a za sad najslikovitiju prognozu dao je nobelovac Džozef Štiglic koji je rekao da će 2011. godina biti mačji kašalj za ono što nas čeka 2012. godine.

broj komentara 14 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. jan 2012, 13:41) - anonymous [neregistrovani]

bruka

Ovo sve kreira NBS, jel od maja spusta i to namerno referentnu kamatnu stopu i dinar je oslabio sa 97 na 106, strasno,a najstrasnije je to sto to sve inicira NBS, i novi pad dinara,a dobicemo i nove vise cene kao posledicu niske stope za par meseci.

(nedelja, 01. jan 2012, 18:57) - anonymous [neregistrovani]

e pa sta smo

drugo mogli ocekivati.

(nedelja, 01. jan 2012, 16:24) - krivinas [neregistrovani]

nije nego

a ja mislio da je drzava podigla prodajni kurs evra zbog vece kupovine onih koji idu u inostranstvo za praznike,a smanjila kupovni zbog stranaca koji su u Srbiji.
to se desava svake godine pred novu godinu i pred dolazak gastarbajtera na odmor.

(nedelja, 01. jan 2012, 15:00) - anonymous [neregistrovani]

jevro

propasce i ne samo on...

(nedelja, 01. jan 2012, 14:50) - anonymous [neregistrovani]

Paradoks

Već duže vreme se dešava da svaki put kada vrednost evra ozbiljnije pada u odnosu na druge svetske valute (kao što je upravo sada slučaj), vrednost evra u odnosu na dinar skače. Molila bih nekog ko se malo bolje razume da mi objasni ovaj paradoks. Jedino što ja kao laik mogu da zaključim je da u Srbiji ne postoji ama baš nikakvo tržište.

(nedelja, 01. jan 2012, 14:03) - anonymous [neregistrovani]

@jevro

ne raste evro, nego pada dinar, to nije ista stvar, evro je ostao isti u odnosu na dolar i druge valute

(nedelja, 01. jan 2012, 13:06) - anonymous [neregistrovani]

jevro

Samo ti cekaj da taj tvoj jevro propadne i dugo ces se nacekati i nikada neces docekati.Nece on propasti,propasces ti.Lepo sanjaj i mastaj u novoj godini.

(nedelja, 01. jan 2012, 12:38) - Мислим [neregistrovani]

Наравно да треба да пада

Време бесомучног трошења и задуживања је прошло. Динар треба да падне да би:
-велики трговци (увозници) почели да се баве реалном економијом а не транге-франге пословима
-да држава коначно пређе на политику кратко названох "извези или умри".

Без великог извоза нема снажне економије. Без јаке економије нема већих плата.
Што пре динар ослаби, без шпекулативних упрвљања курсом НБС, увозници ће изгубити а извозници ће коначно моћи нешто да продају у иностранству...

(nedelja, 01. jan 2012, 12:31) - Goran [neregistrovani]

Pad dinara

Nema logike da dinar pada jer banke nisu radile. Ako je manjak dinara logično je da on raste a euro pada. Problem je u tome što su dinari podignuti iz banaka pre Nove godine zbog praznika i sad trenutno ima viška, znam po sebi. Očekujem siguran rast dinara posle Božića. Tako je bilo i prošle godine.

(nedelja, 01. jan 2012, 11:19) - Апис [neregistrovani]

Време је

за револуцију