Читај ми!

Škola srpskog jezika na Islandu

Počela da radi škola srpskog jezika za srpsku dijasporu na Islandu, koja će im omogućiti da očuvaju svoj identitet i osobenost, rekao ministar Srđan Srećković.

Ministarstvo vera i dijaspore saopštilo je da je počela da radi škola srpskog jezika za pripadnike srpske dijaspore na Islandu.

Nastava se odvija Rejkjaviku, glavnom gradu Islanda, a projekat učenja srpskog pokrenula je počasna konzulka Srbije na Islandu Irena Gudrun Kojić, uz pomoć sredstava koje je obezbedila Vlada Islanda u okviru projekta učenja maternjeg jezika za strance.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković rekao je da je zadovoljan što će pripadnici srpske dijaspore na Islandu moći da, kroz učenje maternjeg jezika, očuvaju svoj identitet i osobenost.

Škola je postojala i ranije ali nije imala stalni termin i prostorije. Sada ima dobre uslove za rad i zahvaljujem na tome Vladi Islanda.

Naše iseljeništvo u Republici Island uživa ugled vrednih i radnih ljudi, poštovanih u svojoj sredini.

"Nadam se da će školu srpskog jezika pohađati što više dece naših iseljenika jer je važno da ne zaborave svoje poreklo ma gde se nalazili i da očuvaju vezu s maticom", istakao je Srećković.

Na Islandu, koji ukupno broji oko 300.000 stanovnika, prema nezvaničnim podacima, živi oko 700 naših građana, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво