Stroža kontrola vozila

Od decembra, automobili stariji od 15 godina moraće dva puta godišnje na tehnički pregled. Novim pravilnikom uvodi se videonadzor, stroži kriterijumi za izduvne gasove, ispravnost pneumatika, trapa i kočnica. Stručnjaci kažu da bi pravilnik, ako se bude dosledno primenjivao, mogao da isključi i do 50.000 vozila iz saobraćaja.

Stupanjem na snagu novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju, 10. decembra, počinje i primena novog Pravilnika o tehničkom pregledu. Uvodi se videonadzor nad tehničkim pregledom, stroži kriterijumi za izduvne gasove, ispravnost pneumatika, trapa i kočnica.

Automobili stariji od 15 godina, što je i prosek u Srbiji, moraće dva puta godišnje na tehnički pregled.

Pavilnikom je propisano da Vlada određuje cenu tehničkog pregleda, a RTS nezvanično saznaje da će on poskupeti. Cena bi trebalo da bude od 3.500 do 4.500 dinara.

Kompjuteri koji su internetom povezani sa MUP-om, direktno će slati podatke o ispravnosti kočnica i izduvnog sistema. Automobil će biti detaljno pregledani, a sve će nadzirati kamere.

"Sve operacije koje se budu radile prilikom tehničkog pregleda moraju biti vidne na snimku", rekao je načelnik za saobraćajno-tehničke i prekršajne poslove Branimir Pejović.

Novi automobili ići će na tehnički tek posle dve godine, ostali na godinu dana, osim onih automobila koji su korišćeni duže od 15 godina ili služe u javnom prevozu, kao autobusi i taksi vozila koji će morati dva puta godišnje na tehnički.

Najveći problem biće izduvni gasovi, koji ne zavise samo od starosti vozila. Problem sa izduvnim gasovima jeste i što u Srbiji nema kvalitetnog goriva, kažu u servisima.

Polovina vozila sa neispravnim kočnicama 

Statistika Auto-moto saveza Srbije pokazuje da polovina vanredno pregledanih vozila u saobraćaju ima neispravne kočnice, a više od 60 odsto vozila ne zadovoljava osnovne propise o bezbednosti saobraćaja.

Doslednom primenom zakona trajno bi moglo da se isključi i do 50.000 vozila, tvrde stručnjaci.

Boris Antić, sa Saobraćajnog fakulteta smatra da će novi sistem tehničkog pregleda u velikoj meri odstraniti ona vozila koja do sada nisu smela da učestvuju u saobraćaju.

Nove linije za tehnički pregled koštaju od 100 hiljada do 150 hiljada evra. Za sat vremena moći će da se pregleda dva vozila.

Očekuje se da će se, zbog velkih investicija, broj tehničkih pregleda smanjiti, a gužve povećati, pa će se tehnički pregledi zakazivati.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво