Читај ми!

LGBT aktivisti na Terazijama

Tridesetak aktivista LGBT organizacija na kratko zaustavilo saobraćaj na Terazijama. Akcija usledila posle konferencije za novinare povodom otkazivanja Parade, na kojoj je istaknuto da "nije bilo političke volje i da je to veliki korak unazad". Povećan broj pripadnika policije na ulicama Beograda.

Članovi organizacionog odbora Parade ponosa na kratko su danas, posle konferencije za novinare u Medija centru održane povodom zabrane održavanja Parade ponosa, izašli na ulicu i zaustavili saobraćaj na Terazijama.

Tridesetak aktivista LGBT organizacija na Terazijama zaustavilo je saobraćaj držeći transparent na kome je pisalo "Ljubav. Normalno", na iznenađenje vozača koji su se zaustavljali i malobrojne policije koja je stajala na ulazu u Medija centar.

Akcija je završena mirno, a ubrzo je pristigao i veći broj policajaca. Saobraćaj na Terazijama posle nekoliko minuta je normalizovan. U većim gradovima u Srbiji na ulicama se nalazi veći broj policajaca nego što je uobičajeno.

Na prethodno održanoj konferenciji za novinare članovi organizacionog odbora Parade ponosa ocenili su da je država odlukom da zabrani održavanje Parade "kapitulirala" i da ne može da izađe na kraj sa huliganima.

"Ne verujem da su bezbednosne procene bile toliko loše da Prajd nije mogao da se održi. Nije bilo političke volje za to", rekao je Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ponosa.

Jovanka Todorović, članica Organizacionog odbora, podsetila je na izjavu gradonačelnika Dragana Đilasa koji je prošle godine posle održane Parade ponosa rekao da je to bio jedan "tužan dan za grad Beograd" i ocenila da je današnji dan "tužan za sve".

Todorovićeva je navela da je odlukom o zabrani učinjen "ne jedan, nego sto koraka unazad, kada su u pitanju ljudska i manjinska prava" u Srbiji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić apelovala je na građane Srbije da, posle odluke MUP-a Srbije o zabrani održavanja svih skupova tokom vikenda, svojim ponašanjem i neposrednim angažmanom doprinesu sprečavanju nasilja.

Petrušićeva je građane i građanke Srbije pozvala da u novonastalim okolnostima postupaju razumno i da se lično angažuju na očuvanju i izgradnji kulture mira, tolerancije, uvažavanja različitosti, kao osnovnih vrednosti demokratskog društva, navedeno je u saopštenju.

Međunarodna organizacija Amnesti internešenel (AI) ocenila je da je odluka srpskih vlasti da zabrane održavanje Parade ponosa u Beogradu "mračan dan za ljudska prava" u Srbiji.

"Srpske vlasti su, kao i 2009, pokleknule pod pritiskom desničarskih grupa koje ne razumeju niti poštuju pravo na slobodu izražavanja, koje je zagarantovano srpskim ustavom i zakonom", izjavila je istraživač AI za Balkan Sian Džons.

AI ocenjuje da zabrana "Parade ponosa" predstavlja "ogroman korak nazad za ljudska prava u Srbiji i veliki ustupak vlade desničarskim nacionalističkim grupama, posebno Dverima i Obrazu".

Delegacija EU u Srbiji izrazila je žaljenje što najavljena Parada ponosa neće biti održana u Beogradu i pozvala vlasti da zaštite prava manjinskih zajednica.

Šef političkog sektora Delegacije EU u Srbiji Tomas Njoki poručio je srpskim vlastima "da nije sve u donošenju i usvajanju zakona, već da je suština u njihovoj primeni".

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи