Godišnjica Operacije Haljard

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca obeležena 65. godišnjica Operacije Haljard, u okviru koje je zajednički tim Jugoslovenske kraljevske vojske i američke službe evakuisao više od 500 američkih vazduhoplovaca. Vence na spomen obeležje položili predstavnici američke ambasade u Beogradu, Nacionalne garde Ohaja, Vlade i Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac i drugih organizacija.

Ambasada SAD u Srbiji obeležila je u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca 65. godišnjicu Operacije Haljard, u okviru koje je zajednički tim Jugoslovenske kraljevske vojske i američke službe evakuisao više od 500 američkih vazduhoplovaca.

Vence na spomen obeležje kod bivšeg aerodroma, položili su predstavnici američke ambasade u Beogradu, Nacionalne garde Ohaja, Vlade i Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac i drugih organizacija.

Delegaciju američke ambasade u Beogradu predvodila je otpravnik poslova Dženifer Braš, a prisustvovao je i vazduhoplovni ataše potpukovnik Džon Kapelo.

Braš je poručila da Amerika nikada ne može da zaboravi to što je srpski narod učinio za njihove avijatičare.

"Ovo je važan zajednički događaj. Mi nikada ne možemo zaboraviti to što je srpski narod učinio za naše avijatičare u toku proteklog rata i zato smo obeležili ovo mesto i stalno ga posećujemo", izjavila je Braš.

Vence su položili i predstavnici Vlade Srbije, vazduhoplovstva i protiv-vazdušne odbrane, na čelu sa brigadnim generalom Brankom Živakom i lokalne samouprave.

U Muzeju rudničko-takovskog kraja otvorena je izložba fotografija i prikazan dokumentarni film o operaciji "Haljard", a predsetavnici Američke ambasade saopštili su novinarima na skupu da je na inicijativu vojnog atašea SAD u Beogradu i Evroatlanske inicijative iz Beograda, meštana Pranjana, američkih avijatičara veterana i srpske zajednice u SAD, osnovana Fondacija "Halljard".

Ta fondacija ima u planu snimanje dokumentarnog filma o spasilačkoj misiji, kao i gradnju centra za mlade u Pranjanima, nedaleko od aerodroma sa koga su spašeni pilota.

U leto 1944. godine oko 1.000 američkih pripadnika vazduhoplovnih snaga oboreno je iznad okupirane Jugoslavije, od kojih je značajan broj završio u Srbiji.

Tokom serije dnevnih i noćnih poletanja zajednički tim Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini generala Draže Mihailovića i američke Službe za strateške poslove evakuisao je više od 500 američkih vazduhoplovaca iz sela Pranjani.

Spasilačka misija uključivala je dejstvo manjih trupa protiv nemačkih snaga, čime je u opasnosti bilo čitavo selo koje je štitilo američko vojno osoblje.

Pripadnici Vazduhoplovnih snaga SAD posvedočili su o požrtvovanosti lokalnih srpskih seljana koji su ih hranili i štitili, u nekim slučajevima i do šest meseci.

Operacija Haljard smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija izvedenih iza neprijateljskih linija u istoriji ratovanja, navedeno je u saopštenju.

broj komentara 32 pošalji komentar
(nedelja, 16. avg 2009, 18:42) - anonymous [neregistrovani]

Zasto

Zasto ja uvek u politickom delovanju Amerikanaca vidim ZLOBU cak i kad nesto lepo kazu?

(nedelja, 16. avg 2009, 18:18) - Srbin*****JOKO [neregistrovani]

I moj stari..............

I moj stari je spasao dva americka avijaticara, mada tome nije pridavao neki znacaj............JA MU TO NIKAD NISAM OPROSTIO...........

(nedelja, 16. avg 2009, 17:47) - istraživač [neregistrovani]

Za "Svaka čast"

Za "Svaka čast"

Ne bi bilo loše da citiraš dokument u kome se izričito kaže da su amerikanci odali počast onima koji su bili saveznici fašstičke nemačke.
U brojnoj arhivi Vermahta takav dokument ne postoji, necete ga naci i pored svih upornih pokušaja.naprotiv, nedvosmislena je činjenica da je ravnogorski pokred od strane nemaca gotovo svo vreme rata smatran neprijateljskim.

(nedelja, 16. avg 2009, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

svaka čast!

dragi američki "prijatelji" zahvalili ste nam se 1999 bombardovanjem i kasnije stvaranjem "nezavisne" države Kosovo i uopšte konstantnom podrškom svima onima u Jugoslaviji koji su tada bili saveznici nacističke Nemačke...svaka čast!

(nedelja, 16. avg 2009, 05:05) - svetislav jovanovic [neregistrovani]

MrWell said, no American army can be your friend. The most disgusting sight of US military trying to repair relations with the Serbian people by using World War 11 events where our people risked their lives to save American airmen and in 1999 they repay them by bombing Serbian territory for 3 months and leaving depleted uranium in your fields so that children contract cancer.

If our people behaved the same way as Croations where they killed allied airmen on sight then the US would be more respectful towards Serbian. If you treat the Americans with disdain they will crawl to you but if you treat them with respect they will bomb you. Always remember that.

(nedelja, 16. avg 2009, 04:41) - anonymous [neregistrovani]

Ako Srbi rehabilitiraju cetnike, onda Hrvati mogu svoje ustase

A ko je spasio ostalih najmanje jos 1000 i vise pilota - PARTIZANI!

(nedelja, 16. avg 2009, 00:47) - dordje [neregistrovani]

Zahvalnost

Odgovor komentaru zahvalnost. Gospodine ili bolje reci DRUZE ,i dalje zivite u propagandi komunisticke jugoslavije.20tog oktobra 45 god. su trupe komunistickog sovjetskog saveza usle u moj vojleni grad ,i doneli 50 god. komunizma.Danasna rusija nije deo toga .samo da se zna.

(nedelja, 16. avg 2009, 00:29) - anonymous [neregistrovani]

rat....

samo rat rat rat,ima li ljepsih tema???

(nedelja, 16. avg 2009, 00:14) - anonymous [neregistrovani]

Pranjani

We have seen already and American politics and ten years ago American military mashine.Thanks for everything.

(nedelja, 16. avg 2009, 00:12) - anonymous [neregistrovani]

cool

ucesnik sam rata 1999 god. i nikada americka vojska meni ne moze da bude saveznik.