Godišnjica Operacije Haljard

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca obeležena 65. godišnjica Operacije Haljard, u okviru koje je zajednički tim Jugoslovenske kraljevske vojske i američke službe evakuisao više od 500 američkih vazduhoplovaca. Vence na spomen obeležje položili predstavnici američke ambasade u Beogradu, Nacionalne garde Ohaja, Vlade i Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac i drugih organizacija.

Ambasada SAD u Srbiji obeležila je u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca 65. godišnjicu Operacije Haljard, u okviru koje je zajednički tim Jugoslovenske kraljevske vojske i američke službe evakuisao više od 500 američkih vazduhoplovaca.

Vence na spomen obeležje kod bivšeg aerodroma, položili su predstavnici američke ambasade u Beogradu, Nacionalne garde Ohaja, Vlade i Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac i drugih organizacija.

Delegaciju američke ambasade u Beogradu predvodila je otpravnik poslova Dženifer Braš, a prisustvovao je i vazduhoplovni ataše potpukovnik Džon Kapelo.

Braš je poručila da Amerika nikada ne može da zaboravi to što je srpski narod učinio za njihove avijatičare.

"Ovo je važan zajednički događaj. Mi nikada ne možemo zaboraviti to što je srpski narod učinio za naše avijatičare u toku proteklog rata i zato smo obeležili ovo mesto i stalno ga posećujemo", izjavila je Braš.

Vence su položili i predstavnici Vlade Srbije, vazduhoplovstva i protiv-vazdušne odbrane, na čelu sa brigadnim generalom Brankom Živakom i lokalne samouprave.

U Muzeju rudničko-takovskog kraja otvorena je izložba fotografija i prikazan dokumentarni film o operaciji "Haljard", a predsetavnici Američke ambasade saopštili su novinarima na skupu da je na inicijativu vojnog atašea SAD u Beogradu i Evroatlanske inicijative iz Beograda, meštana Pranjana, američkih avijatičara veterana i srpske zajednice u SAD, osnovana Fondacija "Halljard".

Ta fondacija ima u planu snimanje dokumentarnog filma o spasilačkoj misiji, kao i gradnju centra za mlade u Pranjanima, nedaleko od aerodroma sa koga su spašeni pilota.

U leto 1944. godine oko 1.000 američkih pripadnika vazduhoplovnih snaga oboreno je iznad okupirane Jugoslavije, od kojih je značajan broj završio u Srbiji.

Tokom serije dnevnih i noćnih poletanja zajednički tim Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini generala Draže Mihailovića i američke Službe za strateške poslove evakuisao je više od 500 američkih vazduhoplovaca iz sela Pranjani.

Spasilačka misija uključivala je dejstvo manjih trupa protiv nemačkih snaga, čime je u opasnosti bilo čitavo selo koje je štitilo američko vojno osoblje.

Pripadnici Vazduhoplovnih snaga SAD posvedočili su o požrtvovanosti lokalnih srpskih seljana koji su ih hranili i štitili, u nekim slučajevima i do šest meseci.

Operacija Haljard smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija izvedenih iza neprijateljskih linija u istoriji ratovanja, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво