Čitaj mi!

Deca u reklamama

Zbog manipulisanja i iskorišćavanja mališana u reklamama, udruženje "Roditelj" apeluje na marketinške agencije i nadležne da reaguju i detaljnije proveravaju kakve se reklame emituju.

Udruženje "Roditelj" apeluje na marketinške agencije i nadležne da reaguju zbog manipulisanja i iskorišćavanja dece u svrhu reklamiranja. Povod su mnoge reklame u kojima učestvuju mališani, izgovarajući tekst i radeći stvari koje nisu primerene njihovim godinama.

Deca se u reklamama koriste na dva načina, da reklamiraju proizvode za vršnjake i da promovišu proizvode za odrasle. U oba slučaja je efikasna njihova pojava u reklami. Obaveznom saglasnošću roditelja mogućnost zloupotrebe je smanjena.

"Šta su deca u reklamama, ona su simbol nekoga ko je nezaštićen, simbol sreće, simbol prosperiteta porodice, sigurnosti, perspektive, produžetka porodice", rekao je Aleksandar Jugović profesor medija i društvenih devijacija.

Prema njegovim rečima, odgovornost je na roditeljima koji decu daju u agencije za reklame, a koji, u stvari, zadovoljavaju neke svoje potrebe. 

Iz udruženja "Roditelj" apeluju da bi nadležni trebalo detaljinije da proveravaju kakve se reklame emituju, bilo da su deca akteri reklame bilo da su namenjene njima. Zloupotreba može biti i ono što tako u prvi mah ne izgleda.

"Ukoliko idemo po sistemu 'ako prođe prođe', ako se svidi potrošačima svidi, ako ima efekat na profit, to još bolje, možemo doći u situaciju da će odgovornost biti isključivo na roditeljima. Zato je važno da se i država uključi", kaže Bojana Selaković iz udruženja "Roditelj".

Zakon o oglašavanju zabranjuje zloupotrebu mališana u svrhu reklamiranja i neprecizno je definisan kada i kako deca ne treba da se pojavljuju u marketinške svrhe.

"Menjanje i dopuna zakona je prioritet, da se takve stvari ne bi dešavale. Ovo što se desilo, svima treba da bude primer kako ne treba raditi i primer rešenja problema za slične slučajeve", rekao je Marko Radovanac iz marketinške agencije "Abnormal".

Stručnjaci smatraju da bi trebalo oformiti državni organ koji bi se bavio samo proverom reklama i marketnških kampanja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 30. apr 2011, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

napokon

da se neko i javno i glasno pobuni u ujaže na ovo devijantno ponašanje ... iako na ovom portalu se takvi komentari puštaju i ne-puštaju zavisno od glavne teme, dobro je da se i o tome govori ... kod nas je opšta praksa igranje osećanjima publike kroz dečje osmehe, pogotovo na uspostavljanju obrasca ponašanja i modifikacije stavova publike, što ne mora da se ogleda samo u reklamama ... poslednji slučaj na koji sam želeo da skrenem pažnju je upravo spot za obeležavanje uskrsa, koji je pun vesele i srećne dece jer ona jesu takva po svojoj prirodi. Onda se to iskoristi za promovisanje i veličanje određenog dogadjaja ... napokon, nadam se, će i tome doći kraj ...