Читај ми!

Nalepnica za vozače početnike

Svi koji polože vozački ispit moraju da imaju probnu vozačku dozvolu, ali i da vidno označe svoja vozila, nalepnicama "P vozač-početnik", najmanje godinu dana. Kazna za nepoštovanje pravila 3.000 dinara.

Kandidat koji želi da polaže vozački ispit, suočava se sa nizom konfuznih situacija. Ima obuku po starom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, polaže ispit, takođe, po starom zakonu, ali dobija dozvolu po novom zakonu. Tako, svi koji polože vozački ispit moraju da imaju probnu vozačku dozvolu, ali i da vidno označe svoja vozila, nalepnicama "P vozač-početnik", najmanje godinu dana.

Nalepnice "P vozač-početnik" propisane su za sve one koji dobiju probnu vozačku dozvolu, tačnije za sve koji imaju nove biometriske dozvole, bez obzira na starost kandidata.

Pogrešno je tumačenje zakona da su nalepnice "P" obavezne samo za mlade vozače koji imaju 17 godina i voze do 18. godine pod pratnjom iskusnog vozača.

Siniša Matić iz Uprave saobraćajne policije kaže da je, u slučaju da se vozilo ne obeleži nalepnicom, predviđena kazna za osobu koje upravlja vozilom i osobu koja ga nadzire po 3.000 dinara.

U auto-školama nisu do sada imali tumačenje te obaveze, pa je do sada dolazilo do konfuzije i tek odnedavno počela je podela nalepnica kandidatima koji su položili ispit.

"Svakom polazniku dajemo po dve nalepnice pri položenom ispitu i objasnimo mu na koji način treba da ih stavi na svoje vozilo", kaže Spasoje Manojlović iz Udruženja auto-škola Srbije.

Instruktori navode da kandidati i pored upozorenja retko žele da označe sebe kao početnika.

Instruktor vožnje Tamara Satamatović kaže da nije primetila da početnici nose oznake na automobilima i dodaje da je verovatno uzrok tome što nisu pročitali Zakon ili nisu obavešteni u MUP-u kada su uzimali vozačke dozvole.

Oni koji se obučavaju često i ne znaju čemu nalepnice služe.

Iz MUP-a poručuju da nije sramota da vozač druge opoziri da je početnik, jer oni mogu da mu pomognu ili oproste neku grešku i dodaju da je i nalepnica deo poboljšanja celokupne situacije u saobraćaju.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се