Suzbijanje korupcije, pa EU

Borba protiv korupcije od ključne važnosti za članstvo u EU, poručio šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer na dodeli sertifikata prvoj grupi službenika za javne nabavke.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da neće biti prečica na putu Srbije ka EU i da će efikasnost u suzbijanju korupcije imati važnu ulogu u oceni ispunjavanja uslova za članstvo u toj zajednici.

"Srbija mora da pokaže rezultate koje od nje očekuje EU, ali i građani Srbije", rekao je Dežer na dodeli sertifikata prvoj grupi javnih službenika za javne nabavke koji su prošli specijalnu obuku. 

Dežer je istakao da je za Srbiju ključna izgradnja institucija, što podrazumeva i postojanje transparentnog i efikasnog sistema javnih nabavki.

Za to je, kako je dodao, potrebna snažna politička posvećenost, stvaranje takvog sistema gde neće biti rupa u zakonima i njihovom sporovođenju.

"U sprovođenju javnih nabavki moraju da se poštuju četiri principa - transparentnost, jednak tretman za sve učesnike, slobodno nadmetanje i nediskriminatorska pravila", rekao je Dežer.

Šef delegacije EU u Srbiji dodao je i da je obavezno postojanje interne i eksterne kontrole u javnim nabavkama i efikasnog sudstva.

Ocena javnih nabavki u Srbiji, na koje se godišnje troši četiri milijarde evra, kako je istakao Dežer, imaće značajnu ulogu u oceni ispunjavanja uslova za sticanje kandidature Srbije za članstvo u EU, koja će biti data u oktobru.

"Proces pridruživanja Srbije EU zavisiće od uspešnosti borbe protiv korupcije, zbog čega je dodela sertifikata službenicima za javne nabavke veoma ohrabrujuća", rekao je Dežer.

Sertifikate je danas dobilo 113 ljudi iz prve grupe od 208 prijavljenih za polaganje ispita za sticanje licence za bavljenje javnim nabavkama.

Za polaganje ispita do kraja maja je prijavljeno 700 ljudi, a procenjuje se da postoji potreba da u Srbiji sertifikate ima od tri do četiri hiljade službenika koji se bave javnim nabavkama.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво