Rešenje za azil za životinje

Četiri dana posle požara u Bačkoj Topoli, u kojem je stradala vlasnica azila za napuštene životinje Etela Merk, nađeno privremeno rešenje za oko 500 pasa i mačaka o kojima se brinula.

Magistar umetnosti Etela Merk deset godina se starala o napuštenim životinjama u svom azilu. Iako je tu brigu skoro u celosti preuzela od opštine Bačka Topola, od nje je dobijala vrlo malo pomoći. Azil je održavala sama uz pomoć prijatelja.

Dve nedelje pred tragediju isključena joj je struja zbog duga od 45 hiljada dinara.

U budžetu lokalne samouprave, kažu, nije bilo dovoljno novca. Kada su ponestale strane donacije, snalazila se kako je umela.

"Mi smo uvek bili voljni i davali novac i hranu za one pse koje smo ustupali njoj na čuvanje. Međutim, ona je čuvala pse ne samo iz opštine Bačka Topola, već i iz cele Vojvodine i Srbije. Opština Bačka Topola nije toliko velika da može da preuzme brigu o svemu tome", kaže predsednik opštine Bačka Topola Atila Babi.

Lokalna vlada obećava da će ubuduće za životinje u azilu obezbeđivati hranu.

"Pokrajinska vlada će interventno obezbediti hranu za tih 500 pasa i mačaka u azilu i obezbediće neophodne lekove i vitaminske dodatke. Već je iz robnih rezervi stiglo 150 kilograma hrane i hrana će sukcesivno stizati", rekla je savetnica predsednika Vlade AP Vojvodine Jelena Balašević.

Kratkoročno rešenje nije dovoljno, poručuju iz udruženja za zaštitu životinja.

"Država je dužna da u roku od 2 meseca da napravi pravilnik o prihvatilištima za napuštene životinje. Prihvatilište ne sme nikako zavisiti od požrtvovanosti jedne osobe", smatra Nataša Biorac iz udruženja za zaštitu životinja ORKA.

Održavanje azila poput ovog u Bačkoj Topoli godišnje košta oko deset miliona dinara. A zavisilo je baš od te jedne osobe.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 11. nov 2011, 01:19) - mira [neregistrovani]

resenje za pse u azilu

nasla sam 8 stenaca starih mozda mesec dana,ako ne i manje. dva cu usvojiti,pitanje je sta cu sa ostalima. da li postoji neko mesto gde mogu da se daju ,a da ih neuspavaju. nudila sam ih ljudima i onima koje znam i neznam i niko ih nece .

(sreda, 05. okt 2011, 23:14) - anonymous [neregistrovani]

Azili blizu beograda

Dobar dan, jel moje neko da mi kaze gde se nalase azile za napustene pse blizu beograda? Jel imate adresse? Molim vas : mausesophia@hotmail.com

Hitno!!!!

Rajkovic s.

(subota, 12. mar 2011, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

rešenje za azil životinja

Svaka čast toj humanoj ženi.Retki su takvi ljudi.Iskreno žalim za nesreću koju je doživela.
Sarkastične izjave pojedinih poput, ja volim životinje i to samo konje,a pobila bih sve pse lutalice, govori o samoj osobi bez ikakvog komentara. Pse lutalice nikome nažao ne bi učinili da ih ne gađaju kamenjem, pogotovo mala deca, koja roditelji nisu naučila kako da se ponašaju sa životinjama.

(subota, 12. mar 2011, 10:35) - anonymous [neregistrovani]

.

i sada ce sve zivotinje na spavanje,tako to ide...

(subota, 12. mar 2011, 10:21) - anonymous [neregistrovani]

jedna jedina

Ceo azil je zavisio od jedne osobe kojoj niko nije pomogao da plati struju, a sad će se naći rešenje za životinje. Sad je u redu, računi su izmireni, plaćeni životom te jedna jedine osobe. Vrhunac licemerja....

(subota, 12. mar 2011, 09:14) - slava mala krsna [neregistrovani]

zivotinje

i ja volim zivotinje, najvise konje ali me nervira to sto ljudi i zivotinje imaju ista prava. na primer ako ubijes psa lutlicu odgovaras kao za coveka.