Zahvalnice donatorima za "Sigurnu kuću"

Svim donatorima koji su podržali humanitarnu akciju RTS-a za izgradnju treće Sigurne kuće u Beogradu, uručene su zahvalnice u zgradi RTS-a. Osim velikih kompanija, izgradnju kuće za žene žrtve porodičnog nasilja i njihovu decu, shodno svojim mogućnostima, pomogli su i građani.

Radio-televizija Srbije uručila je zahvalnice svima koji su nesebično pomogli veliku humanitarnu akciju "Gradimo sigurnu kuću", za žene i decu žrtve porodičnog nasilja.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji je prisustovao ovoj manifestaciji, istakao je da je pravo rešenje za problem nasilja nad ženama preventiva, ali i senzibilizacija javnosti ka ovom problemu.

Ministar je istakao da prvenstveno treba pomoći ženama koje izlaze iz sigurnih kuća, kako bi se one socijalizovale i rehabilitovale.

"Ovo je prvi put da država reguliše ovu oblast, oblast sigurnih kuća. Da ih uvodi u sistem socijalne zaštite i time stvori pravni osnov za finansijsku i svaku drugu podršku za ove institucije", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, sigurne kuće će omogućiti rešenje gorućeg problema, koji je sve veći, kako zbog ekonomske krize, tako i dominantno patrijarhalnog odnosa u društvu.

"Sve je više nasilja u porodici, čemu svedoči činjenica da svaka druga žena trpi neki oblik psihičkog nasilja, da je svaka treća žena izložena fizičkom nasilju članova porodice, a da se svakoj četvrtoj ženi preti nasiljem, što su alarmantni podaci", istakao je Ljajić.

Ministar je rekao da je u 823 slučaja izrečena presuda protiv nasilnika, što je jedan od pokazatelja da država treba da pooštri kaznenu politiku kada je u pitanju porodično nasilje.

Humanitarna akcija RTS-a "Gradimo sigurnu kuću" trajala je godinu dana. U tom periodu je izgrađena i potpuno opremljena treća Sigurna kuća.

Zahvalnice su dobili, između ostalih, kompanija "Telekom", Javno preduzeće "PTT Srbija", "Srbijagas", "Kosmopoliten", kao i medijske kuće "Tanjug", "Fonet", "Beta" i "Večernje novosti".

U akciju RTS-a se uključio i veliki broj najviših državnih institucija, nekoliko beogradskih srednjih škola i brojna privatna preduzeća.

Upućen je veliki broj SMS poruka ka sve tri mreže operatera mobilne telefonije i veliki broj poziva preko humanitarnog telefonskog broja.

Takođe, više stanovnika Srbije je dalo pojedinačne uplate na račun ove akcije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво