Kampanja "Produži život" u Nišu

Podršku programu transplantacije organa "Produži život" pridružili su se zasposleni na Klinici za nefrologiju u Nišu. Prošle godine, na niškoj klinici, 14 pacijenata dobilo bubreg.

Nacionalnoj kampanji za podršku programu transplantacije "Produži život", svakodnevno se priključuju građani iz svih krajeva Srbije, koji daju saglasnost za doniranje organa posle smrti.

Prošle nedelje, to su učinili zasposleni na Klinici za nefrologiju u Nišu, koji 39 godina leče bubrežne bolesnike sa juga Srbije. Svakodnevno, u tri smene, oni brinu o pacijentima koji su na dijalizi u Nišu. U isto vreme, oni su i deo niškog tima za transplanatciju.

"Apelujem na moje kolege, zdravstvene radnike, da doniraju svoje organe, jer je veliko zadovoljstvo produžiti jedan ljudski život", ističe doktorka Snežana Aracki niške Klinike za nefrologiju.

Kvalitetna dijaliza je korak do uspešnog presađivanja bubrega, koje je u Nišu prvi put urađeno pre tri i po decenije. Prošle godine, na niškoj klinici, osmoro pacijenata dobilo je bubreg sa živih donora, a šestoro sa preminulih osoba. Tridesetjednogodišnjem Miroslavu Budeši, porodica nepoznatog donora je dala saglasnost za doniranje bubrega.

"Imao sam tu sreću da dobijem organ. Postoji u Srbiji još 1.000 ljudi koji idu na hemodijalizu i leče se tim putem i želeo bih da svi oni dočekaju dan koji sam ja dočekao da živim normalnim životom", kaže Miroslav Budeš.

Rukovodilac tima za transplanatciju, doktor Vidojko Đorđević ističe da treba stalno, na svakome mestu i savkoga dana da se govori da je zaveštanje organa najhumaniji čin u medicini.

"Transplataciona medicina je vrh svake medicine, a zaveštanje organa je kultura jedne zemlje i kultura jedne nacije", ističe Đorđević.

Na hemodijalizu ide 1300 bubrežnih bolesnika sa juga Srbije. Mnogi do dijaliznih centara putuju i po nekoliko sati. Osmoro pacijenata iz okoline Ražnja do Niša u jednom pravcu prelazi 90 kilometara.

U malim sredinama, interesovanja za zaveštanje organa ima, iako među lekarima opšte prakse na jugu Srbije ima onih koji nisu dovoljno edukovani za razgovor sa potencijalnim donorima.

"Uglavnom im savetujemo da nam se obrate za neko vreme, kada budemo dobili zvaničnu dokumentaciju od Ministarstva zdravlja i Instituta za zdravstvenu zaštitu, o samom postupku", kaže rukovodilac Doma zdravlja Rakanj.

Nefrolozi podsećaju da se svake godine broj bubrežnih bolesnika u Srbiji uvećava za 15 do 20 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара