Zlatna groznica u Homolju

Posle otkrića zlata u okolini Žagubice, toj nerazvijenoj opštini otvaraju se nove mogućnosti. Otvaranje rudnika privuklo bi investitore, što bi stvorilo nova radna mesta.

Kanadska kompanija "Avala resurs" otkrila je zlato, u brdima oko sela Laznice, u opštini Žagubica. U uzorku uzetom sa jedne od bušotina na lokaciji Korkan, utvrđeno je prisustvo zlata od 4,3 grama po toni rude, saopštila je ta kompanija.

Zlato se, međutim, ne nalazi odmah ispod površine, već mnogo dublje, a pojedine bušotine išle su i do dubine od 250 metara. Iako do eventualnog otvaranja rudnika može proći mnogo vremena, stanovnike Žagubice je vest o zlatu obradovala.

"Naša opština je nerazvijena. Od privrede ništa ne radi. Sela su opustela, jer je mnogo ljudi otišlo u inostranstvo. Otvaranje rudnika značilo bi i nova radna mesta, puteve, prosperitet za ceo kraj", kaže predsednik Opštine Žagubica Dragi Damnjanović.

Zlato utiče na živote ljudi, gde god da se pojavi, ali meštane homoljskih sela za sada ne trese zlatna groznica. Staniša Ćosić iz Laznice na svom imanju ima dve bušotine. Da li je baš tu pronađeno zlato, ne zna.

"Sad svi pričaju da smo mi najbogatiji ljudi, jer hodamo po zlatu, ali mi to još ne znamo, nismo ga videli", nepoverljiv je Staniša.

Pojas sedimenata u kojima je sadržano zlato dug je više od 20 kilometara i širok oko osam, a proteže se od Crnog Vrha prema Majdanpeku i najvećim delom zahvata opštinu Žagubica. U RTB-u "Bor" kažu da bi bilo najisplativije da se ruda prerađuje u njihovim topionicama.

Meštani Laznice, sela najbližeg potencijalnom rudniku zlata, kažu da je još rano za radovanje, a neki strepe i da će razni tragači za zlatom početi da im prekopavaju imanja.

"Mi smo još uvek oprezni u vezi sa ovim informacijama. Jedna lasta ne čini proleće. Ovi iz 'Avale' i dalje buše po okolnim brdima. Šta će biti, videćemo", kaže Damnjanović.

Kompanija "Avala resurs" nastavlja istraživanja u okolini Žagubice, a od narednih rezultata umnogome će zavisiti i budućnost tog prelepog, ali nerazvijenog kraja Srbije.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 19. feb 2011, 18:11) - CAPA/Kulmja ZUJKI [neregistrovani]

VEGAS

Laznica bice centar sveta bice drugi VEGAS

(utorak, 11. jan 2011, 13:13) - anonymous [neregistrovani]

Prodato

Prodato na vreme

(petak, 17. dec 2010, 14:23) - anonymous [neregistrovani]

:)

E sad da vidimo, ko ce da se tu najvise nagrabi...

(petak, 17. dec 2010, 14:02) - anonymous [neregistrovani]

Zagubica

Asa binje Vlasi ,istocna Srbija nasa Kalifornija.

(petak, 17. dec 2010, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

caruga

eureka, nebrini bratko i za to ce dode vreme

(petak, 17. dec 2010, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

Tender

Kada se objavljuje tender za prodaju terena? Ili cemo to saznati od nekih EU medija?

(petak, 17. dec 2010, 11:12) - anonymous [neregistrovani]

EUREKA

PA TO JE SJAJNA VEST ZA BOLJU BUDUCNOST SRBIJE...SAMO DA I TO NE PRODAMO ZA ULAZAK U EVROPSKU UNIJU