Raščinjen episkop Artemije

Sabor SPC raščinio penzionisanog vladiku raško-prizrenskog Artemija. Manastiri koje je Artemije zaposeo sa sledbenicima večeras vraćeni pod upravu SPC. Policija privela nekoliko Artemijevih sledbenika. Sabor SPC podneo krivične prijave, zbog nasilja i uzurpacije imovine u vlasništvu SPC.

Penzionisani vladika raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) raščinjen je večeras, trećeg dana redovnog jesenjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora.

U zvaničnom saopštenju Sabora kaže se:

"Posle upoznavanja sa svim relevantnim činjenicama i iscrpne rasprave, Sveti arhijerejski sabor je, sa velikom žalošću, ali i odlučno stajući u odbranu svetog i spasonosnog jedinstva Crkve, zbog dokazanih i od njega samoga potvrđenih najtežih kanonskih krivica - sveštenosluženja pod važećom zabranom sveštenodejstva, odbijanja poslušnosti Saboru, stvaranja raskola i nasilnog zauzimanja pojedinih manastira Srpske pravoslavne crkve u Eparhiji raško-prizrenskoj, čak uz učešće naoružanih pojedinaca i fizičko ugrožavanje monaha u tim manastirima - lišio umirovljenog episkopa raško-prizrenskog Artemija episkopskog čina i vratio ga u red monaha."

Ta saborska odluka doneta je većinom glasova.

Sabor je odluku o oduzimanju episkopskog čina Artemiju doneo pošto je on, sa četrdesetak svojih sledbenika, odbeglih monaha i monahinja, uzurpirao dva manastira na severu Kosova - Duboki Potok i Devine Vode.

Artemijeve pristalice pokušale su danas i upad u manastir Banjsku, ali su ih sprečili građani, koji su im blokirali put.

Eparhija raško-prizrenska je saopštila da je policija Srbije privela nekoliko nasilnika (sledbenika raščinjenog vladike Artemija) kod manastira Crna Reke, gde su oni pokušali da provale.

"Monasima Kiprijanu i Martinijanu određeno je zadržavanje od 48 časova, dok su ostali učesnici pokušaja nasilne provale u manastir Crnu Reku, među njima i jeromonah Nikolaj Negojević (bivši iguman tog manastira), dali izjave u policiji", navodi se u saopštenju Eparhije.

Kako je saopštila Eparhija raško-prizrenska, novoizabrani episkop raško-prizrenski Teodosije večeras, oko 19 časova, u pratnji sveštenstva i naroda sa severa Kosova, kao i srpske policije ušao je u manastir Devine Vode, koji je danas rano po podne nasilno okupiran od strane pristalica raščinjenog vladike Artemija.

Episkop Teodosije je vratio kanonsku upravu u taj manastir, gde se sada nalazi nastojatelj manastira, jeromonah Fotije, sa monasima vernim Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Nakon preuzimanja ovog manastira iz ruka raskolnika, vladika Teodosije je produžio do manastira Duboki Potok, kako bi uspostavio kanonski poredak i u tom okupiranom manastiru SPC", navodi se u saopštenju.

Očekuju se nove sankcije

"S obzirom na to da su odbegli monasi episkopa Artemija bezakono i antikanonski služili svetu liturgiju u Dubokom Potoku i učestvovali u nizu nasilnih radnji protiv kanonskih manastira SPC, očekuje se da će Crkveni sud ubrzo proširiti crkveno-sudsku optužnicu i primeniti dodatne kanonske mere lišenja sveštenog čina i verovatno odlučenja od Crkve na izvestan period", kaže se u saopštenju. Dalje se navodi:

"Osim toga, za sva lica za koja ima dokaza da su učestovala u krivičnim prestupima zajedno sa raščinjenim vladikom, pokrenute su krivične prijave pri sudovima Republike Srbije. Očekuje se da će se večeras i u manastir Duboki Potok vratiti kanonski red i poredak i da će uzurpatori, zajedno sa monahom Artemijem, napustiti ovu svetinju i vratiti upravu kanonskom igumanu Romilu".

"Vladika Teodosije je po ulasku u Devine Vode odmah posetio zatvorenog igumana Romila koji je pretrpeo brojna šikaniranja i pretnje, jer nije želeo da dopusti uzurpatorima da uđu u manastirsku crkvu", saopštava Eparhija raško-prizrenska.

Sabor podneo krivične prijave

Sabor je podneo krivične prijave protiv Artemija i njegovih sledbenika, zbog nasilja i uzurpacije imovine u vlasništvu SPC.

Vladika bački Irinej rekao je: "Sve delatnosti episkopa Artemija... kanonski su ništavne". On je dodao da je Artemije, zajedno sa svojim sledbenicima, krajnje nerazumnim postupkom, stupio je na put otvorenog raskola i ustao na saborno jedinstvo SPC.

Sada već raščnjeni episkop Artemije služio je jutros liturgiju u manastiru Dubokom Potoku.

"Mi se nismo ni od koga odvojili. Mi nismo nikakvi raskolnici. Mi ne stvaramo ništa novo. Mi se samo trudimo da održimo ono što su nam naši slavni i sveti preci predali", rekao je vladika Artemije.

Prilikom upada u manastir Devine Vode kod Zvečana, pristalice vladike Artemija su razvalili manastirska vrata, a u grupi od oko pedesetak osoba nalazili su se i raščinjeni jeromonasi Ksenofont Tomašević i Irinej Ristić.

Vladika bački Irinej rekao je da su postupci Artemija tužan i opasan presedan, navodeći da je on prekršio više crkvenih kanona, a da ga sledi četrdesetak odbeglih monaha i monahinja koji deluju kao, kako je rekao, svojevrsna sekta.

Zbog nepravilnosti u poslovanju Eparhije raško-prizrenske, Artemije je privremeno razrešen dužnosti upravnika Eparhije odlukom Sinoda od 13. februara 2010. godine, a za administratora je tada postavljen penzionisani episkop Atanasije (Jevtić).

Artemije je penzionisan na majskom Saboru SPC. Sabor je juče, na redovnom jesenjem zasedanju, za novog upravitelja Eparhije raško-prizrenske imenovao episkopa lipljanskog Teodosija.

broj komentara 43 pošalji komentar
(subota, 20. nov 2010, 23:37) - anonymous [neregistrovani]

Vladika Artemije

Brate grijesis Vladika Artemije je u pravu

(subota, 20. nov 2010, 23:36) - anonymous [neregistrovani]

Vladika Artemije

Bravo Brate istog sam misljenja.

(subota, 20. nov 2010, 00:52) - anonymous [neregistrovani]

alo bre

malo ko od vas zna sta znaci biti pravoslavni vernik, a Artemije je pokazao najgoru manu svoju. Niko od nas ne zna zasto je Artemije skinut sa mesta na kojem je bio, ali nije skinut sigurno zato sto je dobro radio. Ko krene njegovim putem, ide na put raskola i odvajanja. Sami odlucite sta je dobro uraditi u ovom teskom trenutku kada nas svi na svim poljima odvajaju i cepaju.

(petak, 19. nov 2010, 23:51) - Dragan [neregistrovani]

Ne mesati se

Razlog sigurno postoji nadlezni treba da se bave tim pitanjima ,sada neki sve znaju a gde su prije bili .setimo se samo lica koja su protestovala ispred Patrijasije da bui izdejstovali oslobadjanje huligana i razbijaca naseg prelepog Beograda i to u monaskim mantijama ,strasno da covek ne poveruje

(petak, 19. nov 2010, 23:43) - anonymous [neregistrovani]

Artemije dostojan

Preglasavanje, sila, vlast, mediji sve u sluzbi 2013 godine i dolaska pape. Pa dobro nek vam je prosto.

(petak, 19. nov 2010, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

zoran

ovo upucujem urednistvu i zahvaljujem na Vasoj demokratskoj Cenzuri jer ne zelite ili nesmete da stavite prave clanke i pravo stanje stvari zasto sve to krijete od naroda NEKA VAM GOSPOD BOG oprosti na vasem neznanju i pristrasnosti ali jednog dana istina dodje na videlo i videce se koje pravi BOZJI COVEK 

(petak, 19. nov 2010, 22:36) - anonymous [neregistrovani]

Који суд и када је то доказао?!!

А који суд и када је то доказао?!!

(petak, 19. nov 2010, 22:31) - anonymous [neregistrovani]

HLEBA

E bas nas briga sta rade popovi. Hleba, hleba BRE

(petak, 19. nov 2010, 22:29) - земљани путир [neregistrovani]

Велика жалост!

Волео сам и поштовао владику Артемија као ретко ког другог владику. Дивио сам се њему и његовој немерљивој љубави према своме роду и народу, док је тражио и опевавао лешеве српских жртава по Косову и Метохији. Живео је и делио са тим народом један живот. Свака народна жалост била је његова лична жалост, а свака народна радост, које није било много, била је његова прилика да заблагодари Господу. Свом монаштву био је прави старатељ и духовни отац. Страшно ми је сада видети да такав један духовни горостас срља у лакомислене одлуке и стрмоглаво јури према дну. То нам је доказ да ни они најдуховнији међу нама нису поштеђени демонских насртаја и искушења, која вребају на сваком духовном кораку. Сигурно је да су и лакомислени и можда мање духовни људи из владикиног окружења, и сами прво упавши у замку сатане, својим саветима и самог владику повукли на доле... свеједно, једино кога у крајњој инстанци можемо кривити је сам сатана, и само се на њега љутити. Зато, помолимо се, браћо, да нас Господ Свевишњи не остави саме у узбирканом мору земаљских искушења, а монаха Артемија и оне с њим помилује и врати у крило Цркве Своје једине.

(petak, 19. nov 2010, 22:07) - velja [neregistrovani]

nepravilnosti

Nisu "nepravilnosti u poslovanju" već pronevera novca namenjenog narodnim kuhinjama na Kosovu i organizovanje sms prevare.
Stvari treba nazvati pravim imenom a ovo je klasičan kriminal.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">