Meso lošeg kvaliteta

Mesa vrhunskog kvaliteta u Srbiji ima malo, a u mesnim prerađevinama još manje, pokazuje ispitivanje Pokreta za zaštitu potrošača Beograda. O lošem kvalitetu mogu da svedoče fizičke osobine proizvoda, ali i preniska cena i mesto na kome je kupljen.

Za razliku od drugih namirnica, mesa u Srbiji ima dovoljno. Mesa vrhunskog kvaliteta, međutim, ima malo, a u mesnim prerađevinama još manje, pokazalo je ispitivanje Pokreta za zaštitu potrošača Beograda.

Često se dešava i da potrošači nemaju potpune informacije o kvalitetu proizvoda koji se prodaje.

"Jedan deo tih proizvoda, oko petnaest procenata, ne ispunjava zahteve u pogledu kvaliteta, bilo da je u pitanju boja, konzistencija, miris, ukus ili tekstura tih proizvoda. Najveći broj proizvoda je osrednjeg kvaliteta", ističe profesor Veterinarskog fakulteta Ilija Vuković.

Posle nedavnog ispitivanja, koje je pokazalo da u nekim mesnim prerađevinama ima najmanje onoga čega bi trebalo da ima najviše, nadležni kažu da se mora znati ko radi dobro, a ko loše.

"Nema opravdanja ni za jednog proizvođača koji radi loše. Biće mu ukinuta licenca i zabranjena proizvodnja", kaže direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović.

Odgovornost za neispravno meso na trpezi snose i građani, smatra direktor republičke Uprave za veterinu. On upozorava da je važno da se meso kupuje na proverenim mestima i da preniska cena govori da nešto nije u redu sa proizvodom. Ipak, ni cena nije garancija kvaliteta.

"Nivo kvaliteta i nivo cena iste vrste proizvoda naših proizvođača ne idu pod ruku. Imamo situaciju da su proizvodi vrlo visokog kvaliteta, po ceni znatno nižoj od onih koji su u donjoj zoni kvaliteta", ističe Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača.

Pri kupovini ne bi trebalo da se rukovodimo reklamama. Proizvod koji se mnogo reklamira obično nema kvalitet koji potrošač očekuje, poručuju iz Pokreta za zaštitu potrošača.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 28. okt 2010, 11:03) - anonymous [neregistrovani]

samo mesa nema!

Soja, kozura, ostaci. Mesa u toj virsli nema ni grama. U pasteti da napricamo, jedan moj prijatelj je radio na pravljenju pastete, sad je vise ne jede! Sve te salame i gluposti prakticno nemaju mesa ni 1%. Drzite se ljudi stvarnih proizvoda kao sto su slanina, kobasica, svargla itd. tu se jasno primeti da li ima ili nema mesa!

(sreda, 27. okt 2010, 15:37) - tole [neregistrovani]

pipi gudi i ostali

nikad mi nije bilo jasno kako to da je 1 kg svinjskog mesa npr. 450 din a viršli npr 200 din?čega onda u viršlama ima?

(sreda, 27. okt 2010, 15:29) - Podrska [neregistrovani]

konacno uvodimo kontrole na hranu

Trebalo bi da se sto pre uvede ta kontrola za sve mesnice i da se objavi negde postena analiza i pravi rezultati(pu pu pu da se ne bi i u ovu analizu umesala korupcija).
Treba uvesti nenajavljene, ali redovne kontrole mesnica, inace ostaje anarhija kao i do sada kod prodavaca mesa.

(sreda, 27. okt 2010, 14:47) - anonymous [neregistrovani]

Zika

Bolje da umrem sit, nego da zivim gladan.

(sreda, 27. okt 2010, 14:42) - anonymous [neregistrovani]

ko?

Zar ne bi trebali da znamo koji su proizvodi loseg kvaliteta ... da li negde moze da se nadje informacija koji su tacno proizvodi i proizvodjaci ispitani i koje su ocene dobili ...

(sreda, 27. okt 2010, 13:54) - anonymous [neregistrovani]

Mesne preradjevine

Mesne preradjevine su veoma opasne za ishranu zbog velikog procenta nitrita koje sadrze, a kamoli ovo sto se nudi u nasim prodavnicama. Sto manje u ishrani to bolje, ali hajde ubedi ti Srbina.