Konkurs za zgradu Centra za promociju nauke

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj će 15. septembra raspisati međunarodni konkurs za arhitektonsko rešenje buduće zgrade Centra za promociju nauke. Očekuje se da će Centar, biti završen do kraja 2012. godine, rekao Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić pozvao je sve arhitekte u svetu da učestvuju na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje buduće zgrade Centra za promociju nauke, koji će biti raspisan 15. septembra.

"To je konkurs koji će obezbediti da se kroz dve godine u Beogradu pojavi nesvakidašnji objekat gde će osnovci i srednjoškolci, njihovi roditelji i učitelji imati priliku da se upoznaju sa naukom i tehnologijom", rekao je Đelić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekat.

Konkurs će, kako je navedeno na konferenciji, trajati do 21. oktobra, a rezultati će biti objavljeni 17. decembra ove godine.

Pobednik konkursa dobiće 60.000 evra, drugoplasirani 20.000 evra, dok će onome ko zauzme treće mesto pripasti 10.000 evra.

"Reč je o prvom međunarodnom arhitektonskom konkursu za idejno rešenje raspisanom u Srbiji posle skoro 30 godina", rekao je Đelić i dodao da je konkurs raspisalo Ministarstvo u skladu sa preporukama UNESKO-a i u saradnji sa Savezom arhitekata Srbije, Društvom arhitekata Beograda i Internacionalnom unijom arhitekata.

Đelić je istakao da je projekat deo programa investicija u naučnu infrastrukturu, koji se finansira sredstvima Evropske investicione banke, a da je njegova vrednost 20 miliona evra, što predstavlja pet odsto ukupnog investicionog programa.

Ministar Đelić je rekao da će izgradnja objekta Centra za promociju nauke u novobeogradskom bloku 39 obeležiti Beograd, ali i celu Srbiju, kao i da je ideja da on postane simbol nauke, urbanizma i arhitekture.

Prema njegovim rečima, zamišljeno je da Blok 39 bude moderan kampus nauke i umetnosti i da Beograd, poput Bilbaoa s muzejem Gugenhajmom, bude na radaru svetske arhitekture.

Ministar Đelić je istakao da će izgradnja Centra biti "prvi korak onoga šta bi trebalo da Blok 39 postane".

Prema njegovim rečima, cilj je da on postane mesto gde će biti locirani fakulteti nauke, tehnologije i umetnosti, gde će se nalaziti i postrojenja najnaprednijih instituta, ali i mesto za tehnološke firme.

Đelić je istakao da se očekuje da će Centar, koji će biti završen do kraja 2012. godine, godišnje posetiti oko 200.000 đaka i odraslih.

Centar će biti smešten u zgradi od 10.000 metara kvadratnih, a njegove četiri glavne celine biće interaktivni izložbeni prostor, "naučni klub" sa laboratorijama i učionicama, planetarijum i višenamenska konferencijska dvorana.

Đelić je rekao da je projekat tesno vezan sa projektom Petnice i sa Prirodnjačkim centrom koji će biti izgrađen u Svilajncu.

Ministar za nauku i tehnološki razvoj je nakon konferencije obišao lokaciju u Bloku 39 gde će biti izgrađen Centar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво