Sa šest i po u školu

Svako dete koje ima šest i po godina, po novom Zakonu o osnovnom obrazovanju, mora da krene u školu. Za odlaganje polaska u prvi razred nije više dovoljno samo mišljenje psihologa.

Novi zakon o osnovnom obrazovanju nalaže da svako dete koje ima šest i po godina - mora da krene u školu. Tu stavku moraće da poštuju i sve predškolske ustanove, pa decu tog uzrasta ne smeju da primaju u vrtić.

Nadležni kažu da za odlaganje polaska u prvi razred nije više dovoljno samo mišljenje psihologa. Ukoliko ne pošalju dete u školu, prema novom zakonu, roditelji plaćaju kaznu od 5 do 25 hiljada dinara.

Polazak u školu, jedan od najuzbudljivijih trenutaka u životu a za mnoge roditelje čija deca nemaju punih sedam godina, postao je teška glavobolja.

"Kada smo bili na testiranju u školi nama je psiholog rekao da je naše dete nezrelo za školu, međutim u vrtiću kažu da po novom Zakonu mora u školu i da ga od prvog septembra neće primiti. Žalili smo se pa ćemo videti", navodi roditelj predškolskog deteta.

Ima i onih roditelja čija deca čak nisu prošla ni pripremni program u vrtiću, koji je po zakonu obavezan. Ipak, po tom istom zakonu i oni će morati u školu.

"Mislim da to nije u redu da nas dovode pred svršen čin, da nam ispisuju decu iz vrtića, da nam postavljaju ultimatum. Više ništa nije bitno - bitno je samo da će deca imati šest i po godina u septembru i da moraju u školu", smatra drugi roditelj.

Školski psiholozi, kažu da je negodovanje roditelja opravdano. Prerani polazak nezrelog deteta u školu može da izazove strah od neuspeha pa i odbojnost prema učenju.

"Samo dete primećuje oko sebe decu koja s lakoćom rešavaju zadatke, a ono ne može. Imam iskustvo kolege kome je na testiranje došlo dete koje ne zna da izgovori 17 glasova. Prema novom zakonu i ono mora u školu - ako ne zna da ih izgovori - ja mogu da pretpostavim kakve će probleme imati, kako će naučiti da čita, piše, da komunicira sa drugom decom", ističe Vesna Janjević-Popović školski psiholog.

U ministarstvu imaju objašnjenje. Testiranja koja rade psiholozi ne služe za odlaganje škole već da bi učitelj bolje upoznao svako dete koje dolazi u njegov razred.

Intelektualna zrelost je, kažu jedini kriterijum, a budući prvaci mogli bi da budu još mlađi.

"To će se desiti u narednih deset godina da spuštamo polazak dece za godinu dana ranije - da deca kreću u školu sa pet i po do šest godina u školu. Mi imamo specijalne škole za decu koja ne mogu da prate normalnu nastavu ali mi nemamo specijale škole za emotivno i socijalno nezrelu decu. Škola je mesto za takvo sazrevanje, oni neće sazreti pored bake i deke, mame i tate, već pored svojih vršnjaka i to je nešto što radi ceo svet", navodi Želimir Popov iz Ministarstva prosvete.

Škola nije vojska i nema mesta tolikom roditeljskom strahu smatraju u Ministarstvu prosvete.

Zaposleni u školama su, tvrde prošli posebne obuke za osposobljavanje za rad i sa decom kojima je potrebna posebna podrška.

broj komentara 32 pošalji komentar
(četvrtak, 02. apr 2015, 17:57) - sandra [neregistrovani]

prvi razred

sta ste ucinili po pitanju odlaganja ranijeg polaska deteta u prvi razred
mi imamo isti problem a sad evo pocinje upis pa neznamo sta da preduzimamo


(utorak, 11. feb 2014, 14:18) - Ružica [neregistrovani]

tri puta ura:)

Ej ćao:) I ja sam u sličnom problemu samo je moj sin rodjen 13.02.2008 tako da od septembra 2013 pohadja predskolski program(U avgustu je napunio 5 i po i pravac predskolsko:( ) Tvoje dete bi po ovom, izvinjavam se, glupavom zakonu moralo od septembra 2014 u predskolsko.Mi smo od onih koji neće da daju dete ranije u skolu jer je stvarno nezreo (sam vaspitač se potpuno sližio sa tim) U vrtiću su stariji od njega od 5 do 11,5 meseci sto je velika razlika. Naravno da ne mogu da budu rođeni svi u istom mesecu ali je mnogo bolje bilo, kao nekada, da deca kreću sa punih sedam a KO HOĆE od roditelja može da predloži da ide i sa 6 i po. Ako ne uspemo da regularno odložimo platićemo kaznu. Fora je da ako ga/je ne upises sa 5 i po u predskolsko onda kao iduće godine (septembar 2015)ne možes da ga/je upises po zakonu u predskolsko jer ce imati 6 i po. Mat pozicija. Mi smo ga upisali sa 5 i po u predskolsko i sad gledamo da odložimp pa ako uspemo da regularno odložimo, tj kao neka virtuelna komisija ako odloži(sto je 99% nemoguće)onda kao može još 1 u predskolsko a ako ne uspemo plaćamo kaznu i moraćemo da mu osmislimo neki program od septembra (treninge, par sati privatnog vrtića jer je skupo itd)A to primoravanje roditelja i dece da se krene sa 6 i po je klasično maltretitanje dece da bi se popunile klupe.Pa ono detence koje se rodi 28.02 u 23 59 minuta ide sa 6 i po a dete koje se rodi par minuta kasnije sa 7 i po.Svaki komentar je suvišan... Ja inače radim kao profesor u jednoj srednjoj stručnoj skoli , volim decu jako i čvrsto stojim iza stava da nezrela deca (a decaci pogotovu)ne treba da krenu ranije u skolu jer se te posledice sve vreme skolovanja a i kasnije, na različite načine odražavaju. Vama želim sve najbolje!

(sreda, 08. jan 2014, 00:37) - marina [neregistrovani]

zdravo

molim vas za pomoc...moje dete je rodjeno 14.2 2009 godine,sledeceg meseca ce napuniti punih 5 godina.pa mi recite,dal on krece ove godine u preskolsko ili sledece....hvala unapred

(ponedeljak, 13. maj 2013, 19:10) - dragana r [neregistrovani]

07.03.

moje dete je rodjeno 7 marata i bila je na testiranje,sto se znanja tice rekli su da je zrela i jako pametna i vise nego sto treba za njen uzrast,ali cim odradi svoje ne moze da sedi.......ide na dodatne aktivnosti i tamo nema problema sedi po 60 min. i slusa. Neznam sta da radim? Ima dece koja nisu spremna za prvi razred a moraju da idu.Moje dete zeli da krene u skolu,jer joj je dosadno u vrticu. Da li mogu dobiti misljenje neko

(četvrtak, 27. jan 2011, 10:53) - anonymous [neregistrovani]

što pre

pa naravno da se spuštaju kriterijumi jer postoji ekonomska računica. Ako krene dve godine ranije u školu to znači da će dve godine morati više da rade tj kasnije će u penziju. Sve ostalo su priče za malu decu (po ovom Zakonu znači ispod 6.5g) ... :)

(četvrtak, 27. jan 2011, 10:17) - eva [neregistrovani]

odgovor

Ja sam pisala zalbu Munistarstvu prosvete i bilo je uzalud jer oni kazu da je negde morala da se postavi granica,morao je da se odredi neki datum pa je to sada 1.mart.Znaci ako je moje dete rodjeno 28.februara krenuce celu godinu ranije od deteta koje je rodjeno 1.marta.Cudo.A sta biva ako necu da ga upisem ove skolske godine vec sledece kada bude imao punih 7 godina?

(ponedeljak, 30. avg 2010, 15:56) - DRAGA [neregistrovani]

ODLAGANJE

Moje dete je bilo kod pedagoga i psihologa na testiranje:I oni su rekli da dete nije spremno za raniji polazak u skolu a ipak mora jer zakon tako kaze:kakav JE TO zAkon koji obezvredjuje prava deteta da napreduje u skladu sa svojim godinama:teraju ih ranije u klupe;a zbog cega to niko ne zna:

(nedelja, 25. jul 2010, 04:12) - anonymous [neregistrovani]

mojne tako teatralno

nadam se da dvoje dete krece ove godine sa 6 i po u skolu
sve najbolje

(nedelja, 25. jul 2010, 04:08) - anonymous [neregistrovani]

mozda?

a mozda nema dovoljno godina?

(nedelja, 25. jul 2010, 00:02) - anonymous [neregistrovani]

бринимо своју бригу

Па драги мој пријатељу потпуно сте погрешно схватили суштину коментара, бар овај део на који сте реаговали.
Нису криви они који су стицајем околности завршили школу коју нису хтели, па отишли у струку која им не одговара. Ти људи се боре са животом како знају и умеју и то је у реду.
Питам, ево Вас, да ли систем школства треба да дозволи да неко некомпетентан ради са нашом децом?
Размислите о следећем: Када своје дете шаљем у школу ја у нечије руке дајем оно што ми је најдрагоценије у животу. Није то најдрагоценије само мени него сцима нама.Деца су наша будућност! Мислите ли да је то фраза? Флоскула? поштапалица?
Тема о којој расправљамо је толико важна да се не усуђујем да је рангирам.
У нашој земљи се о оваквим стварима олако одлучује а те одлуке имају далекосежне последице и то је оно што ме ужасава!