Tijanić ponovo na čelu RTS-a

Upravni odbor RDU Radio-televizije Srbije izabrao je, posle sprovedenog konkursa, novinara Aleksandra Tijanića za generalnog direktora RTS-a. Tijaniću je to drugi mandat na čelu nacionalnog javnog medijskog servisa.

Na osnovu raspisanog javnog konkursa za izbor i imenovanje generalnog direktora RDU RTS, Upravni odbor RDU Radio-televizije Srbije na sednici održanoj 30. juna 2010. godine, razmotrio je podnete kandidature.

Upravni odbor je doneo odluku o izboru Aleksandra Tijanića za novog generalnog direktora RTS-a na period od četiri godine, sa sedam glasova "za" i dva glasa "protiv", kaže se u saopštenju Upravnog odobora RTS-a, koje je potpisao predsednik, akademik Nikša Stipčević.

Na mestu prvog čoveka najstarije srpske Radio televizije, Tijanić je bio šest godina, a izabran je među 15 kandidata prijavljenih na konkurs.

Tijanić kaže da je "nerado prihvatio ponovni izbor, ali da ga glasanje 7:2 obavezuje da izdrži i naredne četiri godine u nadi da će biti na visini njihovog poverenja i poverenja gledalaca".

"Šest godina vodim RTS i, praktično, prvi put u deceniji, RTS je pet godina najgledaniji i najuticajniji srpski RTV program. Međutim, situacija naredne četiri godine, ni izdaleka, neće podsećati na ove godine, i ovo je doba kojeg ćemo se, u budućnosti, rado sećati kao doba relativne stabilnosti i relativne izvesnosti", rekao je Tijanić.

Nakon što mu je poveren još jedan mandat, Tijanić najavljuje da će u tom promenjenom dobu, u, kako kaže, predvečerje digitalizacije, RTS morati da pronađe svoje mesto i svoju novu ulogu, koja neće biti ni malo laka, budući da gledalište sve više traži zabavu i program u kojem ima "krvi, znoja i suza, i nasilja i pornografije".

"Moj karakter koji voli borbu je pobedio moju inteligenciju", naveo je Tijanić i dodao da mu je inteligencija govorila da je ovo najbolji trenutak da ode sa RTS-a.

"Ali, moj karakter, koji ne može da dopusti da propadne ono što sam radio tolike godine, i da ekipu koju sam formirao ostavim bez podrške, naterala me je da se kandidujem", rekao je Tijanić koji tvrdi da se oseća mobilisano za taj posao, a ne kao dobrovoljac.

Kandidati su bili obavezni da, uz prijavu, dostave Program rada i razvoja RTS-a za period naimenovanja sa razradom po godinama.

Mandat generalnog direktora je četiri godine, a jedna osoba može biti izabrana na tu funkciju najviše dva puta uzastopno.

Aleksandar Tijanić (61), rođen je u Đakovici. Živeo je u Podujevu i Prištini.

Studirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je, kao najtalentovaniji student, pozvan u nedeljnik NIN gde započinje profesionalnu karijeru.

Radio je kao glavni i odgovorni urednik časopisa "Intervju", a potom kao glavni i odgovorni urednik "Sportskog žurnala".

Objavljivao je političke kolumne u splitskoj "Slobodnoj Dalmaciji", zagrebačkom "Danasu", "Startu", ljubljanskoj "Mladini", sarajevskom "Oslobođenju".

Bio je direktor Televizije Politika i tvorac BK televizije.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво