Poziv na bojkot "Blica"

Sveopšti Sabor Islamske zajednice u Srbiji podržao muftiju Muamera Zukorlića u nameri da tuži list "Blic" zbog objavljivanja fotomontaže sa njegovim likom. Muslimani koji žive u Srbiji pozvani na bojkot tog lista. Blic: Poziv na bojkot neprimeren.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić dobio je podršku Sveopšteg sabora te zajednice da podnese krivičnu prijavu protiv dnevnog lista Blic zbog objavljivanja fotomantaže sa likom muftije.

Sabor je takođe podržao Zukorlića u nameri da od tog dnevnog lista traži nadoknadu od, kako je muftija ranije rekao, "simboličnih sto miliona evra".

Na sednici koja je održana "iza zatvorenih vrata" "muslimani koji žive u Srbiji pozvani su na bojkot kupovine i distribucije tog lista, a od međunarodnih islamskiih organizacija i institucija zatražena je podrška".

Blic je prošlog vikenda objavio fotomontažu sa Zukorlićevim likom na kojoj je on prikazan kako se rukuje s papom Benediktom XVI obučen u pravoslavnu odeždu sa krstom na glavi uz tekst "Veći Papa od Pape".

U saopštenju Sabora se navodi da fotomontaža simbolizuje "nastavak genocidne politike prema muslimanima pa se od vrha države, na čelu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem traže čvrste garancije kako bi muslimani u Srbiji mogli osetiti ličnu i kolektivnu sigurnost, kao i ravnopravnost sa drugim narodima i zajednicama".

Sabor, koji čine predstavnici svih institucija Islamske zajednice u Srbiji, ukazao je da su muslimani u Srbiji zabrinuti za budućnost svog verskog i kulturnog identiteta zbog "sve izraženije islamofobije".

"Islamska zajednica neće dopustiti da ova uvreda i drugi primeri netrpeljivosti prema muslimanima na bilo koji način ugroze dobre odnose sa komšijama hrišćanima, ukazujući da se zajednička budućnost gradi na međusobnom poštovanju", ističe se u saopštenju.

Ukazano je da sloboda govora, koja predstavlja neospornu civilizacijsku vrednost savremenog društva, "ne može biti izgovor za postupke antisemitizma, rasizma, govora mržnje, a ni islamofobije", što se, kako se tvrdi, "pokušava činiti na globalnom planu medijskim uvredama na račun poslednjeg verovesnika islama, Muhameda a.s. i drugih islamskih simbola".

Izražena je zahvalnost svim građanima, posebno nemuslimanima, koji su se u velikom broju pridružili osudi objavljivanju fotomantaže sa muftijinim likom.

Sabor je od Mešihata zatražio punu odlučnost i, kako se navodi, doslednost na putu povraćaja i zaštite vakufske imovine, oštro osuđujući spregu političara, pravosuđa, tajkuna i kriminalaca, koji poslednjim trzajima nastoje da uzurpiraju vakufsku imovinu, ne prezajući ni od huškanja policije na narod.

Sabor je, kako se navodi, čestitao muftiji Zukorliću na ubedljivoj pobedi Bošnjačke kulturne zajednice na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, "uvereni da ova pobeda predstavlja istorijski iskorak na putu ostvarenja pune slobode i prava Bošnjaka i svih muslimana u Srbiji".

Bošnjačke partije kritikuju poziv na bojkot

Predstavnici dve najjače bošnjačke partije, Sandžačke demokratske partije (SDP) i Bošnjačke liste za evropski Sandžak, kritikovali su poziv na bojkot dnevnika Blic i ocenili da to neće uticati na tiraž lista u Sandžaku.

Potpredsednik SDP i narodni poslanik Munir Poturak je za agenciju Beta ocenio da je takav poziv, upućen iz Islamske zajednice u Srbiji "direktan atak na sistem javnog informisanja u zemlji".

"Oni koji pozivaju na takav bojkot trebalo bi da vide karikaturu predsednika Tadića u današnjem listu Danas, pre nego se odluče da zauzmu takav stav", izjavio je Poturak.

Dodao je da se u javnosti diže više prašine, nego što sporna fotomontaža muftije Zukorlića u Blicu zaslužuje.

"U principu, više ne želim da govorim bilo šta u javnosti o svemu što se dešava. Reći su samo da se Zukorlić i Islamska zajednica trpaju tamo gde im nije mesto, a to je politika", ocenio je Poturak.

Visoki funkcioner koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak i narodni poslanik Esad Džudžević ocenio je da je fotomontaža u Blicu "pomalo" neprimerena, ali da ne vredja kolektivna verska prava muslimana u Srbiji.

"Ja sam vernik i ne osećam se povredjenim tom fotomontažom. Ona je usmerena samo prema jednom čoveku, Muameru Zukorliću, i govori o ambicijama muftije da bude verski i nacionalni lider Bošnjaka u Srbiji", rekao je Džudžević.

Ocenio je da današnji poziv na bojkot dnevnog lista Blic neće uticati na tiraž lista u Sandžaku.

"Mislim da većina ljudi koji podržavaju takav stav u principu ne čita taj dnevni list", rekao je Džudžević.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво