Najpopularnija srpska imena

Tradicionalna srpska imena kao što su Petra, Đurđa, Jakov, Nikola, još uvek u modi. Međutim daju se i neobična imena poput Vodan, Narta, Oprolećovana, Kiša...

Petra, Đurđa, Jakov, Damjan, to su samo neka od imena koja roditelji daju svojim mališanima. Za razliku od ranijeg perioda kada su se "vrtela" dva-tri ustaljena imena poput Luke, Filipa ili Marka, roditelji su danas, reklo bi se, mnogo kreativniji.

Međutim bilo je i slučajeva kada je matičar morao da odbije da detetu da ime zbog koga bi u budućnosti mogao da ima problema.

"Uprkos insistiranju roditelja matičar ima ovlašćenje da detetu ne upiše pogrdno ime. Imali smo par koji je hteo da, pored imena deteta, doda drugo ime - Prkosna, ali je matičar odbio taj zahtev", kaže Milena Kragić matičar opštine Zvezdara.

Ona je dodala da pripadnici romske manjine uglavnom više vole strana imena - Romeo, Denis, Medina, Muhamed, a da Romi sa Kosova i Metohije biraju albanska imena i uopšte se ne trude da ga usklade sa ovdašnjim uslovima i prilikama u kojima dete živi.

Poznat je slučaj iz opštine Stari grad, gde je matičar odbio zahtev bračnog para koji je želeo da svom detetu podari ime Petar Drugi. A u Opštini Savski venac nedavno su roditelji tražili da se njihovo dete u matične knjige upiše kao Obilić.

"Iako smo posavetovali roditelje da to ime nije u interesu deteta, kao i da nije u skladu sa običajima sredine, stranka je insisitirala i to ime je upisano", rekla je šef Odseka za lična stanja građana te opštine Milica Novaković.

Da se detetu ne sme dati pogrdno ime ili ime koje nije u skladu sa običajima sredine, propisano je i Porodičnim zakonom, a, kako je praksa pokazala, takvih slučajeva ima malo, precizirala je Novaković i istakla da su u Opštini Savski venac, upisana samo "neobična" imena poput Vodan, Narta, Oprolećovana, Kiša.

"U Srbiji nije uobičajeno da je ime duže od dve reči, mada to zakon nije zabranio, jer možete dati detetu ime od tri reči, ali sa prezimenom to su ukupno četiri reči, pa su roditelji u zakonskoj obavezi da se izjasne kojim će se ličnim imenom dete služiti u pravnom saobraćaju", objasnila je Novaković.

Svaka osoba starija od 15 godina može da promeni svoje ime i prezime, bez ičije saglasnosti, pri čemu je dužna da matičnoj službi dostavi krštenicu, uverenje o državljanstvu, potvrdu da nije osuđivano i uverenje da je izmirio porez.

broj komentara 36 pošalji komentar
(subota, 28. dec 2013, 04:29) - Nenad [neregistrovani]

razna imena

ja mislim da bi trebalo da joj date ime Nikolina,to je po mom misljenu jako lepo ime :)

(utorak, 12. nov 2013, 23:00) - anonymous [neregistrovani]

prilikom davanja imena,

vodite racuna da ne nagrdite dete. Traume koje moze dobiti zbog previse neobicnog imena kao Linea ili Kisha ce se odraziti na ceo zivot. Ne zaboravite, deca su surova i jedva cekaju da imaju razlog da prave sale na neciji racun... Tako da obuzdajte malo svoju ''kreativnost'' i mislite o detetu, a ne samo o vama kojima je u jednom trenutku sinula genijalna ideja za neko ime koje nikad niko nije cuo

(ponedeljak, 11. nov 2013, 03:08) - anonymous [neregistrovani]

.

Maksim je srpsko ime jos od 6 veka ,to je jedno od i kalendarsko je ime .

(četvrtak, 07. nov 2013, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

ime

Lepo ime je ''Svetolik''

(nedelja, 11. avg 2013, 16:45) - milan [neregistrovani]

...

Dva najlepša srpska imena:Milan i Milica...i to je to...

(utorak, 06. avg 2013, 21:26) - suzana [neregistrovani]

imena

moj sin se zove Dusan trazila sam neko nase staro ime koje danas nije tako cesto. drago mi je sto su roditelji poceli da biraju takva imena i sto se ne vrte u krug dva tri imena

(utorak, 30. jul 2013, 22:28) - Jelena [neregistrovani]

Imena

Zenska imena:Ivana,Katarina,Anastasija,Helena,Milica.
Muska imena:Andreja,Nikola

(utorak, 27. nov 2012, 01:31) - anonymous [neregistrovani]

ime

Lukas je prelepo ima.
A,za cerkicu bi bilo lepo ime LARA

(četvrtak, 14. jun 2012, 17:43) - Goran [neregistrovani]

Imena

Nas sin se zove Lukas nama je naravno lepse i neobicnje od Luke .. Sad cekamo cerku jos neznamo dal da damo pravo srpsko ili svetsko ime.... Za sad imamo imena Nina0, Nikolina,Ema ,Tina,Linea Sta vi mislite ??

(petak, 14. jan 2011, 15:38) - Stefan [neregistrovani]

najbolja imena

Od muskih : Vuk , Novak , Djordje ,Vladimir , Uros, MIlos , Njegos , Lazar itd.

Od zenskih: Milica, Valerija , Zdravka , Milka,Zorica , Dragana, Tanja , Gordana, Goranka .... :D