Uzroci korupcije u Srbiji

Građani Srbije, prema istraživanju, najčešće časte državne službenike, advokate, policajce i lekare, a najmanje veruju političarima. Predstavnici vladajućih stranaka ovo istraživanje ne vide kao opšti stav, dok opozicija ukorenjenu korupciju smatra pravom slikom stvari.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su građani Srbije najčešće spremni da daju novac državnim službenicim, advokatima, policajcima i lekarima. O tome se, ipak, ne priča, bar ne u kancelarijama nadležnih organa.

"Kad je reč o korupciji u zdravstvu, radi se o bolesnim ljudima. Svako prijavljivanje povlači za sobom veoma veliki rizik i zato je mnogo jednostavnije dati novac, nego prijaviti i izložiti se riziku eventualnog proganjanja ili stavljanja na listu čekanja", rekao je Miroslav Petrović iz Udrženja korisnika zdravstvenih usluga.

Od lekara ponekad zavisi nečiji život, ali političke partije najviše utiču na živote svih nas. Ipak, građani im, kada je reč o korupciji, veruju manje nego ikome.

"Očigledno su građani imali prilike da gledaju Skupštinu i da vide na koliko pitanja vladajuća većina nije spremna da odgovori, kada su u pitanju najteži oblici korupcije i kriminala vezanih za imovinu građana Srbije", rekao je potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović.

Jelena Trivan, portparol Demokratske stanke rekla je da korupcija više govori o individualnoj percepciji nego o stvarnosti, ali da je to ozbiljan znak za uzbunu koji Demokratska stranka razume i da je to razlog za donošenje Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma apeluje na građane da u anketama kažu tačno na koga misle.

"Ima veliki broj političara u Srbiji i možda ima i korumpiranih. Ja ih ne poznajem, a molim građane da kažu koji su to tačno političari na koje misle u anketama", rekao je Marković.

Korupcija sistemska pojava

Smanjenje korupcije u Srbiji, smatraju građani, sprečavaju i loše zakonodavstvo i slabe sankcije, pa se i sudstvo našlo na vrhu liste korumpiranih institucija. Zato je korupcija u Srbiji sistemska pojava, kažu zdravstveni radnici, i može se smanjiti samo promenom zakona.

Draško Karađinović iz Udruženjea "Doktori protiv korupcije" smatra da korupcije ima u i osnovama zakona.

"Imamo zdravstvene zakone koji imaju ugrađene koruptivne odredbe, kao član 199. zakona o zdravstvenoj zaštiti koji omogućava državnom službeniku da istovremeno bude privatnik, što je tipičan sukob interesa. To je kao kad bi sudija bio advokat", rekao je Karađinović.

Za ilustraciju postoji primer kada doktor iz Doma zdravlja pacijentkinju mora da pošalje da kod privatnika plati ultrazvučni pregled. Ne zato što on ne ume, već zato što, recimo, ne radi aparat.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 29. maj 2010, 01:16) - anonymous [neregistrovani]

korupcija

kaze se treba doneti i promeniti zakon.Kod nas je problem drugaciji,a to je da niko ne sprovodi zakone.Imamo mi i druge zakone,ali ih niko ne sprovodi.Dakle problem nece biti resen donosenjem zakona,jer kod nas su zakoni samo parce papira.

(petak, 28. maj 2010, 13:51) - anonymous [neregistrovani]

Naravno

Naravno da lezi sve na zakon izvrsne vlasti, korupcija se moze iskoreniti samo sankcijama ,na primer ovamo na zapadu ovako funcionise za svako delo koje budes uhvacen budes najuren odma s posla bez pardona dok kod nas to ne ide , kod nas u srbiji su vise zasticeni pocinioci nego zrtve ,