Uzroci korupcije u Srbiji

Građani Srbije, prema istraživanju, najčešće časte državne službenike, advokate, policajce i lekare, a najmanje veruju političarima. Predstavnici vladajućih stranaka ovo istraživanje ne vide kao opšti stav, dok opozicija ukorenjenu korupciju smatra pravom slikom stvari.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su građani Srbije najčešće spremni da daju novac državnim službenicim, advokatima, policajcima i lekarima. O tome se, ipak, ne priča, bar ne u kancelarijama nadležnih organa.

"Kad je reč o korupciji u zdravstvu, radi se o bolesnim ljudima. Svako prijavljivanje povlači za sobom veoma veliki rizik i zato je mnogo jednostavnije dati novac, nego prijaviti i izložiti se riziku eventualnog proganjanja ili stavljanja na listu čekanja", rekao je Miroslav Petrović iz Udrženja korisnika zdravstvenih usluga.

Od lekara ponekad zavisi nečiji život, ali političke partije najviše utiču na živote svih nas. Ipak, građani im, kada je reč o korupciji, veruju manje nego ikome.

"Očigledno su građani imali prilike da gledaju Skupštinu i da vide na koliko pitanja vladajuća većina nije spremna da odgovori, kada su u pitanju najteži oblici korupcije i kriminala vezanih za imovinu građana Srbije", rekao je potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović.

Jelena Trivan, portparol Demokratske stanke rekla je da korupcija više govori o individualnoj percepciji nego o stvarnosti, ali da je to ozbiljan znak za uzbunu koji Demokratska stranka razume i da je to razlog za donošenje Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma apeluje na građane da u anketama kažu tačno na koga misle.

"Ima veliki broj političara u Srbiji i možda ima i korumpiranih. Ja ih ne poznajem, a molim građane da kažu koji su to tačno političari na koje misle u anketama", rekao je Marković.

Korupcija sistemska pojava

Smanjenje korupcije u Srbiji, smatraju građani, sprečavaju i loše zakonodavstvo i slabe sankcije, pa se i sudstvo našlo na vrhu liste korumpiranih institucija. Zato je korupcija u Srbiji sistemska pojava, kažu zdravstveni radnici, i može se smanjiti samo promenom zakona.

Draško Karađinović iz Udruženjea "Doktori protiv korupcije" smatra da korupcije ima u i osnovama zakona.

"Imamo zdravstvene zakone koji imaju ugrađene koruptivne odredbe, kao član 199. zakona o zdravstvenoj zaštiti koji omogućava državnom službeniku da istovremeno bude privatnik, što je tipičan sukob interesa. To je kao kad bi sudija bio advokat", rekao je Karađinović.

Za ilustraciju postoji primer kada doktor iz Doma zdravlja pacijentkinju mora da pošalje da kod privatnika plati ultrazvučni pregled. Ne zato što on ne ume, već zato što, recimo, ne radi aparat.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво