Disciplinski postupak protiv nastavnice i učenika

Pokrenut disciplinski postupak protiv nastavnika Marije Mošić i učenika O.M, zbog incidenta koji se dogodio u srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici, potvrdio direktor te škole Rade Miljković.

Zbog nedavnog incidenta koji se dogodio između učenika i nastavnika srednje tehničke škole "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici, formalno je pokrenut disciplinski postupak potvrdio je direktor te škole Rade Miljković.

Pokretanje disciplinskog posutpka protiv nastavnika Marije Mošić i učenika O.M, bila je i preporuka Pokrajinskog sekretara za obrazovanje nakon što je u školi izvršena inspekcija u vezi incidenta.

Miljković nije mogao da kaže kada će disciplinski postupci biti okončani, ali je dodao da, prema proceduri, ne bi trebalo da traje duže od dva meseca.

"Mnogo toga tokom disciplinskog postupka treba da se uradi i nadam se da ćemo to obaviti u predviđenom roku, iako u ovom trenutku imamo i druge poslove koje treba obaviti, prijemni ispiti, upisi", rekao je Miljković.

Direktor ističe da je dobro i to što se medijska buka stišala kako bi disciplinski postupak mogao da se obavi u mirnoj atmosferi i bez pritiska javnosti.

Tužilac Ratko Galečić rekao je Tanjugu da je policija do sada podnela samo krivičnu prijavu protiv maloletnog O.M. i da je ta prijava procesuirana.

Incident između nastavnice hemije i učenika prvog razreda srednjeg tehničkog centra u Sremskoj Mitrovici dogodio se 16. juna, a u javnost je dospeo nakon što je snimak zabeležen mobilnim telefonom objavljen u medijima.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 27. jun 2010, 11:39) - zrenex [neregistrovani]

sildedzija

To što se desilo,je opšte stanje u prosveti i u celokupnom društvu!Na jednom od komentara,pisalo je da je profesorica trebala da ostavi dnevnik učeniku i da ode po pomoć?!Po zakonu ne sme da ga ostavi ako pri tome nije prisutna,drugim rečima opet bi bilo uslova za disciplinsku!Ja postavljam pitanje:šta je profesorica trebala da uradi s' obzirom na ponašanje učenika?I koji je on faktor u celoj priči,da ON odlučuje o tome koja ocena će mu biti data ili ne?Takodje se pitam,čime su profesori zaštićeni u ovakvim i sličnim slučajevima?!Postoji tzv."Bukvar dečijih prava",koji se u svom većem delu odnosi na dečija prava u školi!E,pa ta prava su sada donela apsurdnu situaciju,koja drugim rečima znači da ako samo pogledate dete-učenika popreko,zbog toga možete ostati bez posla!Ne kažem da se nasiljem rešava bilo šta,jako sam protiv bilo kakvog nasilja od strane profesora,ali da li je potrebno detetu-učeniku,dati tolika prava i pri tome mirno sedeti i gledati kako se sa tim pravima manipuliše?!Učenici su danas jako svesni šta mogu a šta ne i dokle mogu da idu!Verujte mi to znaju bolje od onoga što treba da znaju!Deca nemaju poštovanja ni prema svojim roditeljima danas,ni prema sebi što je najtužnije,zar očekujete da će imati respekta prema školi,profesoru,ostalim djacima?!

(utorak, 30. jun 2009, 23:50) - anonymous [neregistrovani]

Siledzija...

Ja protiv strogoce nemam apsolutno nista, ali protiv batina imam i tek kako! Zasto taj isti ucenik ne bi bio uplasen kaznom?

(utorak, 30. jun 2009, 09:18) - glas razuma [neregistrovani]

vratiti autoritet institucijama gde nema mesta demokratiji

slazem se da su neke slobode prevelike i otisle predaleko, ali tako je to kada se demokratija uvodi u sve moguce sto postoji. od previse slobode ljudi gube smisao za disciplinu, postovanje drugih ili starijih i obrazovanijih. postoje neke institucije u kojima ne moze biti demokratije, kao sto su vojska, crkva pa i skola.
ne kazem da sad treba vratiti neku strogocu ranijih vremena, ali moraju se postaviti jasne granice, da se zna u svakom trenutku ko kosi a ko vodu nosi, inace ce nam skole uskoro liciti na one zastrasujuce iz nekog holivudskog filma. mladi moraju ponovo da nauce sta je to autoritet i da bez toga nema ni demokratije ni nicega drugog sem anarhije.

(utorak, 30. jun 2009, 00:31) - anonymous [neregistrovani]

Siledzija...

E pa sta reci na ovaj drugi komentar? Garantujem da ovaj covek zivi na zapadu kao i ja, a verujem da dobro zna i razliku izmedju zapadnih skola i nasih -koja je ogromna. U zemlji u kojoj zivim mnogi napustaju "prosvetni" poziv i traze drugi posao bas zbog opasnosti napada od ucenika koja je i te kako cesta. A obrazovanje im je na veoma, veoma niskom nivou. O tome su bas juce pricali na TV-neznaju sta da rade? Zavrse srednju skolu a neznaju ni koji je glavni grad njihove zemlje a o Matematici i da ne prisam, 70% posto od svrsenih srednjoskolaca nezna tablicu mnozenja,a da podele dva decimalna broja to je za 70% njih "Nedostizna nauka". Dali verujete to ili ne ali je ziva istina. Svi ovakvi komentatori bi trebalo vratiti u skolu 60-tih.70-tih godina pa da nauce sta je red i disciplina.Drhtale su mi pantalone u skoli od profesora a kod kuce od roditelja!

(utorak, 30. jun 2009, 00:11) - anonymous [neregistrovani]

Siledzija...

Profesorka ni u jednom trenutku nije imala prava da udari ucenika, ako je i doslo do problema trebala je odmah da napusti ucionicu i potrazi pomoc!!!! Ma i da mu da dnevnik ako je vec toliko bio agresivan, i da ode i prijavi sve to a on bi vec dobio kaznu za svoje ponasanje.
Zar ta profesorka stvarno nema ni toliko pameti, vaspitanja i kulture da na drugi nacin izbegne konflikt?!
Pa ona svojim godinama i iskustvom mladjima treba da pokaze primer a ne da se jos i usudi da udari muskarca, i to mladjeg, pa strasno!
Sa strane ucenika nemam sta da komentarisem sem da takodje nema vaspitanje i dozvoljava sebi da udari nekog tj. vraca udarac. Mada nista me to ni ne cudi kad imaju takve profesore za primer!
Najstrasnije mi je sto ona nije ni zaplakala, nego se borila ko da karate takmicenju!!!

(ponedeljak, 29. jun 2009, 21:17) - Dzon Vejn [neregistrovani]

Siledzija...

Siledzija bi trebalo da zaglavi neku kaznu ali ne vidim razlog da se profesorka kaznjava,vi cete gospodo biti sledeci kada sutra budete razgovarali sa nekim strajkacima recimo negde na pruzi,moze vam se desiti da neko od njih hoce da vam pogleda u novcanik a vi cete se verovatno odmah sloziti ili cete se braniti ?!
Na kraju moze vam se desiti da pocnu da biju kao ovaj siledzija,o tome se radi,sistem mora da postoji i mora da se zna ko je stariji!
Vi ste napravili sistem koji odgovara deci i deca sada ne znaju za granice !