Krivična prijava protiv učenika

Tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici podneta krivična prijava protiv srednjoškolca koji je na času napao profesorku. Prosvetna inspekcija zaključila da treba pokrenuti postupak i protiv profesorke i protiv učenika.

Nedelju dana od incidenta na času hemije u Tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici Policijska uprava u tom gradu podnela je tužilaštvu krivičnu prijavu protiv maloletnika M.O. Sudiji za maloletnike upućen je zahtev za pokretanje postupka. 

Zasedalo je i Nastavničko veće škole koje je, po naredbi Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, pokrenulo disciplinski postupak protiv učenika, zbog šamaranja i pljuvanja, ali i protiv profesorke.

Inspekcijska komisija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje je, na osnovu inspekcijskog nalaza, konstatovala da je profesorka hemije u srednjoj stručnoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici Marija Mošić prva udarila učenika, a da joj je on uzvratio udarcima i nedoličnim ponašanjem.

Pokrajinski sekretar Zoltan Jegeš apelovao je danas na direktore, psihološko-pedagoške službe u školama, prosvetne radnike, učenike i roditelje da zajednički i preventivno deluju na suzbijanje bilo kakvog nasilja u školama.

Sekretarijat je je naveo da se problem nasilja u školama ne može posmatrati izlovano od opšte situcije u društvu, dodajući da smo svedoci "sveopšte eskalacije nasilja na svim nivoima koje se prenosi na škole".

Ovom incidentu je prethodio niz propusta, počevši od nedovoljnog stručno-pedagoškog nadzora, odnosno ukazivanja na problem velikog broja slabih ocena iz hemije, pa do odsustva preventivnog delovanja u kojem nužno treba da učestvuju i škola i učenici i roditelji, piše u saopštenju.

Incident podelio javnost

Obračun u učionici Tehničke škole, podelio je javnost u Sremskoj Mitrovici, posebno mlade. RTS saznaje da je snimak incidenta na sajt "Ju tjub" postavio učenik revoltiran zbog načina na koji se rešavaju problemi u školi.

Od ukupno 860 učenika tzv. "muške škole", 90 odsto su dečaci, kažu u upravi. Problemi su se do sada rešavali u hodu, ali incident kao ovaj u odeljenju koje je kraj godine dočekalo sa 50 jedinica nije zabeležen. Zato je zamenica republičkog zaštitnika građana, nakon posete školi preporučila da se oformi tim za borbu protiv nasilja.

"Deca su danas drugačija, mnogo slobodnija i prema odraslima i među sobom, kad dođu u školu pozicioniraju se ko će biti glavni, zato je dobro da postoji protokol o zaštiti dece, potrebno se stalno raditi sa njima", rekla je Tamara Lučić-Orlandić, zamenica zaštitnika građana.

Procedura u školi kasnila je najpre zbog ćutanja profesorke koja je, kako nezvanično saznajemo, zbog šoka i sramote, tek dan kasnije pozvala direktora i u telefonskom razgovoru mu saopštila da je udarila učenika.

Profesorka Marija Mošić danas je prisustvovala sednicama odeljenskog i nastavničkog veća koje su bile zatvorene za javnost. Uznemirena zbog skandala u poslednjoj radnoj nedelji posle 40 godina rada i bolnog rastanka sa đacima nije želela da komentariše za medije.

Nedovoljna saradnja sa roditeljima

Otac maloletnog učenika rekao je u telefonskom razgovoru da mu je sin doživeo traumu i da još ne zna kako će dalje postupiti, a u Savezu učitelja Srbije upravo i ukazuju na problem nedovoljne saradnje sa roditeljima.

"Roditelji nisu u današnje vreme spremni da čuju da njihovo dete nije onakvo, kakvim ga zamišljaju, ili kakvo je eventualno kod kuće. Često deca kod kuće pokazuju jednu vrstu ponašanja, a u školi drugu", rekla je Nataša Nikolić-Gajić iz Saveza učitelja Srbije.

I dok se u školi utvrđuju činjenice, okružni javni tužilac, Ratko Galetić potvrdio je za RTS  da je protiv učenika, sudiji za maloletnike, uputio zahtev za pokretanje krivičnog postupka, a nastavak procedure najavio je i direktor.

Istraživanje Foruma beogradskih osnovnih škola pokazuje da se sukobi u učionici češće dešavaju pred kraj godine.  86 odsto anketiranih nastavnika u osnovnoj školi doživelo je verbalno i psihičko nasilje. Svega osam odsto je priznalo fizičko maltretiranje, navodi se u istraživanju.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво