Sankcije za nasilnika

Učenik srednje škole "Nikola Tesla" iz Sremske Mitrovice koji je na času fizički napao profesorku hemije ispisan je iz škole. Podizanje dokumenata neće uticati na disciplinski postupak protiv učenika, tvrdi direktor škole.

Roditelj maloletnog učenika prvog razreda Srednje tehničke škole u Sremskoj Mitrovici, koji je nasrnuo na profesorku hemije u želji da joj otme dnevnik, podigao je dokumenta i na taj način ispisao sina iz škole.

Fizički obračun između profesorke i učenika Tehničke škole "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici, koji je emitovan u medijima žestoko je ustalasao javnost.

Iako sa zakašnjenjem, osim školskih vlasti, reagovale su i nadležne institucije. Otac je ispisao dete iz škole, ali to neće zaustaviti disciplinski postupak.

Za incident iz sremskomitrovačke Tehničke škole, kada je maloletni, M.O, učenik prvog razreda, nezadovoljan zaključnom ocenom, šamarao i pljuvao profesorku hemije, Mariju Mošić, niko od zaposlenih u školi nije znao.

Direktor Rade Miljković tvrdi da je informaciju od profesorke dobio tek sutradan i to u znatno ublaženoj formi i da je prave razmere incidenta saznao kada je video snimak.

"Istog dana pozvao sam školskog policajca a potom i inspektora za maloletničku delikvenciju kojima je predočen incident. Snimak je pokazan i ocu učenika kome je rečeno da će škola pokrenuti disciplinski postupak. Na lični zahtev, roditelj je odlučio da ispiše dete iz škole uz pisanu izjavu, što je i konstatovano u đačkom dnevniku", rekao je direktor.

Održani su i sastanci odeljenja I-e1 sa direktorom i stručnom službom kako bi se utvrdile dodatne činjenice, a zbog ovog slučaja zakazani su i sastanci roditelja i školskog odbora.

Zaposleni u školi nerado govore o incidentu, razočarani što ovaj slučaj baca senku na dosadašnje rezultate rada.

Organizator smene tog popodneva, kada se dogodio incident, profesor, Dušan Ljubišić, kaže da se učenik M.O. problematično ponašao, da je imao ukore direktora i nastavničkog veća kao i pet jedinica zbog kojih bi verovatno ponavljao godinu.

Ljubišić dodaje da školske službe rade korektno i da profesori u više navrata pred kraj godine daju šansu učenicima da poprave ocene.

Ministar prosvete Žarko Obradović je povodom ovog slučaja najavio ozbiljnu istagu u kojoj će se detaljno ispitati obe strane.

"Ne treba zaboraviti da se sve to desilo u utorak, a javnost je za to saznala tek u subotu. Ispitaćemo zašto se toliko čekalo. Želimo da dobijemo zapisnik o tome iz Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i da onda vidimo šta se stvarno desilo", rekao je Obradović.

Predlog novog zakona ne štiti zaposlene 

Reagovao je i sindikat, tražeći da prosvetni radnici dobiju status službenog lica.

Predstavnik sindikata "Nezavisnost" u školi, Slavko Derenj, kaže da su u toj nameri prikupili više od 30.000 potpisa u Srbiji, ali da zahtev nije ozbiljno shvaćen.

Derenj dodaje da predlog novog zakona širi prava učenika i roditelja, a ne štiti prava zaposlenih.

Nasilje u učionici sve češća je pojava, kažu stručnjaci, a u ovom slučaju zabrinjava činjenica da učenici nisu reagovali da ga spreče, već su brutalnost snimali kamerom.

Školski psiholog, Ljiljana Dudić, rekla je da koreni nasilja sežu od ranog detinjstva, kada deca nisu naučena toleranciji i saosećanju sa drugima.

Razlog može biti i neispunjavanje potreba dece od strane rodtelja koje u razvoju ličnosti stvaraju nedostatke kao i kod zlostavljanja.

Zbog incidenta na času hemije, Tehničku školu posetili su predstavnici prosvetne inspekcije i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Posle dužeg sastanka, odluke nisu želeli da komentarišu za medije, ali su najavili da će se oglasti saopštenjem za javnost sutra, kada sačine zapisnik.

U medijima je juče emitovan snimak napravljen mobilnim telefonom u kom učenik te srednje škole udara i pljuje profesorku, dok ostali đaci to posmatraju. Povremeno dva učenika smiruju nasilnika, ali niko nije zaštitio profesorku.

broj komentara 91 pošalji komentar
(utorak, 23. jun 2009, 12:05) - anonymous [neregistrovani]

Udarac

Ja bih pre rekao da to nije bio udarac vec instiktivni refleks da se odbrani. Bas bih voleo da se ti sutra sa 62 godine nadjes naspram ovog silnika i onda odreagujes na njegovo pljuvanje..

(utorak, 23. jun 2009, 11:57) - anonymous [neregistrovani]

Nepravedno!

Nasilnik ce samo biti iskljucen i nista vise, dok ce posledice snositi profesorka!!

(utorak, 23. jun 2009, 11:17) - vladimir [neregistrovani]

Sramota ze sve!!

Tek kada se pročitaju svi komentari u vezi ovog slučaja,možemo da vidimo u koliki smo problem zapali kao društvo.Ako svi gledamo i nadam se zdravim očima vidimo jedan isti snimak,a imamo i komentara koji podržavaju krivca ili dele krivicu na ravne časti sa profesorkom i to što otvoreno što prikriveno-onda nama nema leka ni boljitka.Zato u novosadskom parku siluju devojku a niko ni da pokuša da je odbrani.Zar je to bila ona kriva što smo gledali a nismo reagovali. Postali smo slabići pa se sada pravdamo pred svojom savešću nekim bezveznim tiradama.Vi koji podržavate ovog siledžiju razmislite i o sebi!! Niste daleko od njega.

(utorak, 23. jun 2009, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

Razumevanje ili hajka?

Razvijen je on dovoljno. Uhranjen i besan. Hoće ocenu na silu. Kazna je najbolji lek. Od takvih nasilnika ni danas, a još više sutra, nećemo moći mirno ići ulicom. Takvi su još veća pretnja svojim vršnjacima. Šta bi bilo kada bi mi svi što smo nezadovoljni počeli da tučemo sve oko sebe.

(utorak, 23. jun 2009, 08:48) - anonymous [neregistrovani]

Nasilnik

Sto ne znaci da se nece i desiti, tamo malo kasnije.............

(utorak, 23. jun 2009, 08:46) - anonymous [neregistrovani]

Razumevanje ili hajka?

Procitaj komentar iznad tvoga, pa ce ti biti jasno zasto je deckic maltretiran. Imao je covek jedinicu, a silno zeleo dvojku.............
Mi ga napadamo, a ti mu dajes podrsku i razumevanje!

(utorak, 23. jun 2009, 08:32) - anonymous [neregistrovani]

U zatvor

A zasto ga je dva puta udarila po ruci, pa on je prvi po ceo otimati dnevnik, gospodja profesorka nije dala dnevnik, verovatno je zaduzena da ga vrati posle casa.
Zbog cega je bio dnevnik potreban uceniku.
Kako sme da se otima sa profesorkom?
Zasto profesorku u zatvor, mozda vi niste bili nikad u zatvoru, ili nisam u pravu?
Profesorka je samo dosla na cas i saterana je u cosak izmedju cetvorice grdosija, kako bi vama bilo da ste u toj situaciji. Meni bi bilo strasno.........

(utorak, 23. jun 2009, 08:00) - anonymous [neregistrovani]

lll

najlakse je optuziti dete, roditlje, i na tome da se zavrsi. Treba sagledati mnogo dublje u kakvom mi drustvu zivimo. To su generacije koje su rasle uz nindza kornjace, rendzere, gde su gledali samo agresiju. Na TV u novinama deca samo slusaju o zemunskom klanu, mafiji, to su glavne teme, u skolama psiholog i pedagogo pre ce da sedi u kancelariji da pusi i pije kafu nego da vodi racuna o deci, da radi svoj posao. Nastavnici nemaju interesovanje za decu, bitno im je da ispredaju, da podele ocene, a da razgovaraju sa decom e tu vec jako stede reci, i svi okrecu glavu i nemaju nameru da se bave decom, da im ukazuju na lepe stvari, po skolama je suvoprano ucenje, metode su zastarele. Celo drustvo treba da se zapita, gde smo mi, i u kakve ljude rastu mladje generacije, da li smo svi kao drustvo odgovorni.

(utorak, 23. jun 2009, 06:40) - anonymous [neregistrovani]

Jad i beda

Jad i beda, dodje mi da placem kad sam pogledao ovaj snimak, koja nezasticenost profesora !!!! Dokle idemo, a de ce tek da zavrsimo ?

(utorak, 23. jun 2009, 05:24) - Zeljko [neregistrovani]

Razumevanje ili hajka?

Taj momak je imao jos pet jedinica i svaka prica o tome ko je kriv je izlisna. Treba staviti u zakon drasticne kazne jer je ovde ocigledno izostalo porodicno vaspitanje. Da sam ja otac ovog momka, ja bih ga sam kaznio mnogo ranije nego sto se ovo desilo. Za ostalu decu koja sve ovo posmatraju i snimaju ja zaista nemam reci. Da je bar neko izasao i pozvao tog skolskog policajca sve bi bilo reseno.Ovako imamo tuzne statiste koji su nasa deca bez imalo naucenog da pomognu drugom u nevolji.