Sankcije za nasilnika

Učenik srednje škole "Nikola Tesla" iz Sremske Mitrovice koji je na času fizički napao profesorku hemije ispisan je iz škole. Podizanje dokumenata neće uticati na disciplinski postupak protiv učenika, tvrdi direktor škole.

Roditelj maloletnog učenika prvog razreda Srednje tehničke škole u Sremskoj Mitrovici, koji je nasrnuo na profesorku hemije u želji da joj otme dnevnik, podigao je dokumenta i na taj način ispisao sina iz škole.

Fizički obračun između profesorke i učenika Tehničke škole "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici, koji je emitovan u medijima žestoko je ustalasao javnost.

Iako sa zakašnjenjem, osim školskih vlasti, reagovale su i nadležne institucije. Otac je ispisao dete iz škole, ali to neće zaustaviti disciplinski postupak.

Za incident iz sremskomitrovačke Tehničke škole, kada je maloletni, M.O, učenik prvog razreda, nezadovoljan zaključnom ocenom, šamarao i pljuvao profesorku hemije, Mariju Mošić, niko od zaposlenih u školi nije znao.

Direktor Rade Miljković tvrdi da je informaciju od profesorke dobio tek sutradan i to u znatno ublaženoj formi i da je prave razmere incidenta saznao kada je video snimak.

"Istog dana pozvao sam školskog policajca a potom i inspektora za maloletničku delikvenciju kojima je predočen incident. Snimak je pokazan i ocu učenika kome je rečeno da će škola pokrenuti disciplinski postupak. Na lični zahtev, roditelj je odlučio da ispiše dete iz škole uz pisanu izjavu, što je i konstatovano u đačkom dnevniku", rekao je direktor.

Održani su i sastanci odeljenja I-e1 sa direktorom i stručnom službom kako bi se utvrdile dodatne činjenice, a zbog ovog slučaja zakazani su i sastanci roditelja i školskog odbora.

Zaposleni u školi nerado govore o incidentu, razočarani što ovaj slučaj baca senku na dosadašnje rezultate rada.

Organizator smene tog popodneva, kada se dogodio incident, profesor, Dušan Ljubišić, kaže da se učenik M.O. problematično ponašao, da je imao ukore direktora i nastavničkog veća kao i pet jedinica zbog kojih bi verovatno ponavljao godinu.

Ljubišić dodaje da školske službe rade korektno i da profesori u više navrata pred kraj godine daju šansu učenicima da poprave ocene.

Ministar prosvete Žarko Obradović je povodom ovog slučaja najavio ozbiljnu istagu u kojoj će se detaljno ispitati obe strane.

"Ne treba zaboraviti da se sve to desilo u utorak, a javnost je za to saznala tek u subotu. Ispitaćemo zašto se toliko čekalo. Želimo da dobijemo zapisnik o tome iz Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i da onda vidimo šta se stvarno desilo", rekao je Obradović.

Predlog novog zakona ne štiti zaposlene 

Reagovao je i sindikat, tražeći da prosvetni radnici dobiju status službenog lica.

Predstavnik sindikata "Nezavisnost" u školi, Slavko Derenj, kaže da su u toj nameri prikupili više od 30.000 potpisa u Srbiji, ali da zahtev nije ozbiljno shvaćen.

Derenj dodaje da predlog novog zakona širi prava učenika i roditelja, a ne štiti prava zaposlenih.

Nasilje u učionici sve češća je pojava, kažu stručnjaci, a u ovom slučaju zabrinjava činjenica da učenici nisu reagovali da ga spreče, već su brutalnost snimali kamerom.

Školski psiholog, Ljiljana Dudić, rekla je da koreni nasilja sežu od ranog detinjstva, kada deca nisu naučena toleranciji i saosećanju sa drugima.

Razlog može biti i neispunjavanje potreba dece od strane rodtelja koje u razvoju ličnosti stvaraju nedostatke kao i kod zlostavljanja.

Zbog incidenta na času hemije, Tehničku školu posetili su predstavnici prosvetne inspekcije i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Posle dužeg sastanka, odluke nisu želeli da komentarišu za medije, ali su najavili da će se oglasti saopštenjem za javnost sutra, kada sačine zapisnik.

U medijima je juče emitovan snimak napravljen mobilnim telefonom u kom učenik te srednje škole udara i pljuje profesorku, dok ostali đaci to posmatraju. Povremeno dva učenika smiruju nasilnika, ali niko nije zaštitio profesorku.

Број коментара 87

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво