Godišnjica Drugog srpskog ustanka

Povodom 195. godišnjice od početka Drugog srpskog ustanka u Takovu položeni venci na spomenik knjazu Milošu Obrenoviću i ustanicima a u Gornjem Milanovcu otkriven spomenik kraljici Dragi Obrenović.

Polaganjem venaca na spomenik knjazu Milošu Obrenoviću i ustanicima, u Takovu je obeležena 195 godišnjica od početka Drugog srpskog ustanka.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je na tom mestu dužnost da se ukaže na potrebu istorijskog pomirenja nekadašnjih protivnika, kao i poštovanje i prema svim stradalima u viševekovnim srpsko-otomanskim sukobima.

"Ti vojni okršaji predstavljaju istorijsku opomenu koja zahteva suštinsko promišljanje. Možda je upravo Takovo mesto sa koga iznova treba apelovati na mir i ponovo uputiti poruku izmirenja, saradnje i zajedničkog građenja budućnosti", istakao je Dačić.

"Takovo nije mesto koje nas treba okrenuti prošlosti već budućnosti u kojoj će umesto stradanja gospodariti život, umesto smrti rađanje, umesto borbe i krvoprolića stvaralaštvo", dodao je srpski ministar.

Dačić je rekao da je skoro dva veka nakon takovskog ustanka srpska sadašnjost drugačija.

"Neoptrećeni bremenitom prošlošću, mi sa optimizmom gledamo u budućnost koja će Srbiji nesumljivo doneti priključenje evropskoj porodici naroda, što je u prethodnim vekovima predstavljalo jednu od osnovnih težnji srpske političke i intelektulane elite", rekao je Dačić.

"Savremena Srbija treba da sarađuje sa svim susedima i sa drugim narodima i državama i odavde upućujemo još jednu poruku, a to je da je pre nekih drugih pomirenja potrebno i naše unutrašnje pomirenje, jer na to nas upućuje istorijsko iskustvo", poručio je Dačić.

"Treba imati imati u vidu još nešto. Mnogo je centara moći, ali valja znati da je Srbija samo jedna. Na nama je da takvu Srbiju, pomirenu i jedinstvenu sačuvamo i da je što pre uvedeno u savremenu porodicu evropskih naroda", istakao je Dačić.

Svečanosti u Takovu prisutvovali su predsednica Skupštine Srbije  Slavica Đukić -Dejanović, ministri Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović i Verica Kalanović i predstavnici diplomatskog kora.

Otkriven spomenik kraljici Dragi Obrenović

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić -Dejanović otkrila je u Gornjem Milanovcu spomenik srpskoj kraljici Dragi Obrenović, koja je bila rođena u tom mestu.

Đukić Dejanović je tom prilikom istakla da je kraljica Draga bila jedna od najobrazovanijih srpskih žena krajem 19. veka, ali i "žena koja je imala mnogo ljubavi i naklonosti svoga muža kralja Aleksandra".

U okviru obeležavanja 195. godišnjice od početka Drugog srpskog ustanka predsednica Skupštine je navela da je na kraljicu Dragu bila usmerena sva mržnja sveta tog vremena.

"Nisu je voleli ni muškraci, ni žene, nije je volela ni vojska, ni crkva, ni Skupština, kao i narod",rekla je Đukić-Dejanović.

Prema rečima Đukić -Dejanović, kralj Aleksandar se sa pozicija vlasti energično suprostavljao toj mržnji i sukob se tragično završio njihovim ubistvom 1903. godine čime je ugašena i dinastija Obrenović.

"Istoriju pišu pobednici, ali i istoričari koji imaju mogućnosti da revidiraju svoje stavove. Vi Gornjomilanovčani istoriju želite da pišete i spomenikom i zato zaslužujete čestitke", ocenila je predsednica Skupštine.

Spomenik kraljici Dragi besplatno je uradio akademski vajar Nebojša Savovoić Nes.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić otvorio je novoizgađenu ulicu "Vuka Karadžića" u Gornjem Milanovcu, a ministar prosvete Žarko Obradović otvorio je renoviranu zgradu gimnazije "Takovski ustanak".

U ova dva projekta uloženo je blizu 200 miliona dinara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво