Godišnjica bombardovanja mosta u Grdelici

Na Grdeličkom mostu obeleženo 11 godina otkako su avioni NATO-a bombardovali međunarodni voz koji je iz Beograda saobraćao za Solun. Tačan broj poginulih nikada nije utvrđen.

Prolaskom voza u 11:40 časova preko železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri i polaganjem venaca na spomen obeležje, odata je pošta poginulim putnicima bombardovanog međunarodnog voza, na današnji dan 1999. godine.

Vence su položili predsednik Upravnog odbora "Železnica Srbije" Zoran Anđelković, direktor Direkcije za infrastrukturu tog javnog preduzeća Milan Maksimović, gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, načelnik Jablaničkog okruga Vladan Marinković, predstavnici sindikalnih i boračkih organizacija, čalnovi porodica stradalih putnika.

U ime porodica poginulih, svoj rad "Da se ne zaboravi" pročitao je Dušan Mitić, učenik sedmog razreda leskovačke osnovne škole.

Vence na spomen obelžje položili su, kao što to čine svake godine, mašinovođe međunarodnog voza koji je pogođen projektilima NATO aviona, Boban Kostić i Goran Mikić iz Niša koji su bili za pultom u lokomotivi voza.

Kako su dvojica mašinovođa ranije ispričali reporteru, voz je iz niške stanice 12. aprila 1999. godine krenuo sa 15 minuta zakašnjenja, a niko, u to ratno vreme, nije proveravao koliko je putnika u vagonima međunarodnog voza koji je saobraćao do Ristovca.

NATO avioni su ispalili četiri projektila, dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most u blizini, rekli su Kostić i Mikić.

Od prvog projektila, ispaljenog tačno u 11.39 časova, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije, a drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine.

Pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali.

Prema izjavi konduktera posle nesreće, u vozu je broj putnika bio veći od 50, a među njima je bilo i dece.

Na dan bombardovanja, kasno posle podne, iz leskovačke bolnice je javljeno da je primljeno 16 teže i lakše ranjenih putnika. Ali, nije svima pomoć ukazana u Leskovcu. Tačan broj nastradalih putnika, među kojima je bilo i dece, nikada nije utvrđen.

Otpravnik vozova, prisećale su se mašinovođe, ispratio ih je na put rečima: "Vozite, samo pazite na mostove".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи