Zemljotres u okolini Mionice

Zemljotres jačine 2,4 stepena Rihterove skale registrovan u regionu Mionice kod Valjeva, saopštila mreža seizmoloških stanica Srbije. Materijalna šteta tek treba da se utvrdi.

U regionu Mionice kod Valjeva sinoć je registrovan zemljotres jačine 2,4 stepena Rihterove skale, saopštila je mreža seizmoloških stanica Srbije.

Kako je objavljeno na sajtu Seizmološkog zavoda Srbije, zemljotresi tog intenziteta ne izazivaju oštećenja na objektima. Zemljotres je registrovan u 21.42 sata, sa epicentrom u regionu Mionice.

Predsednik opštine Mionica Milan Matić izjavio je Tanjugu, posle obilaska područja ove opštine i sela Maljević, da je zemljotres izazvao uznemirenje građana i da materijalna šteta tek treba da se utvrdi.

"Za sada nam se niko nije javio, niti zatražio pomoć", rekao je Matić i dodao da se očekuje da će građani, ukoliko oštećenja ima, početi da se javljaju sutra i narednih dana.

Reč je o jednom u nizu slabijih potresa, koji se na području Mionice i okolnih opština Kolubarskog okruga dešavaju posle razornog zemljotresa, 30. septembra 1998. godine.

Tog dana su aparati Seizmološkog zavoda Srbije registrovali podrhtavanje tla jačine 5,4 stepena Rihterove skale, odnosno osam stepeni Merkalijeve skale.

Među stotinama potresa do kojih je potom došlo najjači udar je bio 30. aprila 1999, kada je zabeležen zemljotres slične jačine kao onaj iz septembra 1998. godine.

Epicentar "mioničkog zemljotresa" iz septembra 1998. bio je u nekoliko sela te opštine i opštine Ljig, planinskim vencem od Suvobora do Maljena.

Tada je samo na područiju mioničke opštine, prema podacima raznih komisija za popis štete, oštećeno oko 12.000 objekata u 6.500 domaćinstava, a njihova obnova ni do danas nije završena.

broj komentara 0 pošalji komentar